My Twitter Feed

27 Νοέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίθεση διοικητή ΓΝΚ σε γιατρούς! -

Πέμπτη, 26 Νοέμβριος, 2020

Αχνοφέγγει λίγο φως στο τούνελ! -

Πέμπτη, 26 Νοέμβριος, 2020

ΓΝΚ: Νοσοκομείο σε αποσύνθεση! -

Πέμπτη, 26 Νοέμβριος, 2020

Θλιβερή η υγειονομική περίθαλψη -

Πέμπτη, 26 Νοέμβριος, 2020

Ο «Θεός» δεν είναι πια μαζί μας -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Τα κρούσματα πάντα στα ύψη! -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Απεργία για Υγεία και Πρόνοια -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

Αντιπλημμυρικά από την ΠΕ Κιλκίς -

Τετάρτη, 25 Νοέμβριος, 2020

ΚΚΕ: Προβλήματα/ελλείψεις ΓΝΚ

Με θέμα τα προβλήματα λειτουργίας και τις ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Κιλκίς, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ζητούν την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου όλο το χρόνο, την επαρκή χρηματοδότηση για τον έλεγχο του κτιρίου του Νοσοκομείου, τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης, την ανακαίνιση τμημάτων και την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Το κείμενο της ερώτησης:

«Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό και σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που προσέρχονται σε αυτή, αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου, οξύνεται ολοένα και περισσότερο δημιουργώντας έντονες ανησυχίες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς τα προβλήματα του οποίου το Κόμμα μας έχει αναδείξει και στη Βουλή με σχετικές ερωτήσεις.

Το Νοσοκομείο καλείται να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς, καθώς και των προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή.

Παρόλο τον όγκο των προσερχόμενων ασθενών, τις αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και υποδομής, για να μπορεί το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αυτό αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Σε σχέση με τον ήδη ελλιπή οργανισμό, οι ελλείψεις είναι μεγάλες, με το υπάρχον προσωπικό να υπερβαίνει εαυτόν. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ενώ προβλέπονται 86 οργανικές θέσεις ιατρών, σήμερα υπηρετούν μόλις 44, με άμεση την ανάγκη κάλυψης των κενών στις ειδικότητες του πνευμονολόγου, του γαστρεντερολόγου, του νευρολόγου, του παθολογοανατόμου και του γναθοχειρουργού. Ο ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (για το νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 288 οργανικές θέσεις και υπηρετούν 273) προκαλούν δυσλειτουργίες σε κλινικές όπως η χειρουργική, η παιδιατρική, η ψυχιατρική και η ουρολογική.

Οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό (διοικητικό, επιστημονικό, παραϊατρικό, τεχνικό και λοιπό βοηθητικό) με βάση τις οργανικές θέσεις, φτάνουν τις 57 κενές, με αποτέλεσμα σε ορισμένες ειδικότητες όπως αυτή των τραυματιοφορέων, η κατάσταση να είναι οριακή καθώς στην νυχτερινή βάρδια υπάρχει μόλις ένας, αλλά και των μαιών των οποίων ο αριθμός δεν επαρκεί ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.

Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί και στη μη λειτουργία του μοναδικού στην Π.Ε. Κιλκίς, αξονικού τομογράφου. Παρά το γεγονός ότι το εν λόγο μηχάνημα υπάρχει στο Νοσοκομείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε εικοσιτετράωρη και καθημερινή βάση, επειδή δεν υπάρχει το αντίστοιχο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή 2 επιπλέον ακτινολόγοι. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να τίθεται ακόμα και σε κίνδυνο η υγεία τους καθώς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται ή να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Τέλος, σημαντικό είναι το θέμα της κατάστασης της υποδομής αλλά και του ίδιου του κτιρίου του Νοσοκομείου το οποίο χτίστηκε το 1939, προστέθηκε νέα πτέρυγα το 1957, ενώ η τελευταία πτέρυγα ολοκληρώθηκε το 2011. Μονάχα η ηλικία του ίδιου του κτιρίου (ξεπερνά τα 60 χρόνια ζωής) φανερώνει ότι είναι απαραίτητες εργασίες ελέγχου, συντήρησης και ανακαίνισης του, ακόμα και μεταφοράς ολόκληρων τμημάτων, όπως για παράδειγμα η ορθοπεδική κλινική και τα ορθοπεδικά τακτικά ιατρεία, η παιδιατρική και μαιευτική κλινική, καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες. Επιπλέον χρειάζεται αντικατάσταση του απαρχαιωμένου πλέον ξενοδοχειακού εξοπλισμού, κρεβατιών, στρωμάτων κ.λπ., ανακαίνιση των χώρων υγιεινής, κλπ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου-συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προχωρήσουν άμεσα ο απαραίτητος έλεγχος του κτιρίου του Νοσοκομείου, οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης του, η ανακαίνιση τμημάτων, καθώς και να αντικατασταθεί ο απαρχαιωμένος ξενοδοχειακός εξοπλισμός του.
  • Την κατασκευή νέων κτιρίων, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

 

Σχολιάστε