My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Κιλκίς: Το μεγάλο πάρκο των φωτοβολταϊκών

Περίπου 15.000 – 20.000 στρέμματα στη Μακεδονία και τη Θράκη χρησιμοποιούνται ήδη ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων και τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, σύμφωνα με εκτίμηση του βοηθού διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Ελλάδος της ΔΕΗ, Δημήτρη Ντέμκα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στον «Αγγελιοφόρο», οι περισσότερες εκτάσεις βρίσκονται στο Κιλκίς, στην Ξάνθη, στις Σέρρες και στην Κοζάνη, περιοχές όπου δημιουργήθηκαν και αρκετές μεγάλες εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ισχύ ακόμη και έξι έως δέκα μεγαβάτ.

Ειδικά για το νομό μας, η εφημερίδα αναφέρει:

Μία από τις περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας στην οποία η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων γνώρισε σημαντική… άνθηση είναι το Κιλκίς. Οπως ανέφερε στον «Α» ο επίτιμος πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Λιάντας, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στο Κιλκίς, στην εν λόγω περιοχή κάποιοι αγόρασαν μέχρι και 200 στρέμματα, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά τόξα. Εξάλλου και σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες τέτοιου είδους εγκαταστάσεις έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Χέρσου Κιλκίς, καθώς και κοντά στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων επενδυτών στράφηκε σε μικρής αξίας και απόδοσης χωράφια, τα οποία κόστιζαν μεταξύ 1.500 – 2.500 ευρώ το στρέμμα.

Και το ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη συνεχίζει αναφερόμενο  στο θέμα των φωτοβολταικών:

Το τελευταίο εξάμηνο έχει περιοριστεί αρκετά το ενδιαφέρον των πολιτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων σε μικρές ή μεγάλες εκτάσεις γης ή ακόμη και σε ταράτσες κτιρίων. Οπως υποστηρίζουν μεσίτες, πλέον είναι αισθητά λιγότερες οι αγοραπωλησίες εκτάσεων για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά τόξα. Οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πλέον κάνουν σκληρά παζάρια για την τιμή της γης και στη συντριπτική πλειοψηφία τους στρέφονται σε φτηνές εκτάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Ντέμκας, το 2010 ήταν ιδιαιτέρως μαζικό το ενδιαφέρον πολιτών για τα φωτοβολταϊκά τόξα, με αποτέλεσμα να κατατίθενται στη ΔΕΗ 100 ή και 200 αιτήσεις την ημέρα.

«Σε μικρό χρονικό διάστημα κατατέθηκαν μαζικά αιτήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να τους απορροφήσει όλους η ΔΕΗ. Επίσης, κάποιοι ενδιαφερόμενοι για φωτοβολταϊκά τόξα πολίτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί αγρότες, κατέθεσαν αίτηση στη ΔΕΗ, όμως, τελικά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα μετά από έξι μήνες η αίτησή τους να πάει στο αρχείο. Πλέον φτάσαμε στο άλλο άκρο, αφού τους… παρακαλάμε να έρθουν και δεν εμφανίζονται», τόνισε στον «Α» ο κ. Ντέμκας.

Σύμφωνα με το βοηθό περιφερειακό διευθυντή Μακεδονίας – Θράκης της ΔΕΗ, προκειμένου να ασχοληθεί κάποιος με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων και την παραγωγή ρεύματος από αυτά, θα χρειαστεί να δαπανήσει για την επένδυση αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ειδικότερα, αν θέλει να τοποθετήσει τουλάχιστον ικανοποιητικής ποιότητας φωτοβολταϊκά τόξα μικρής ή μεσαίας ισχύος, θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 200.000 ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 300.000 ευρώ. Για την εγκατάσταση μεγάλων μονάδων το ποσό «εκτοξεύεται» και μπορεί να φτάσει ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ. «Στη σημερινή εποχή πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να διαθέσει κάποιος τόσα χρήματα και αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγει στον τραπεζικό δανεισμό. Ομως, οι τράπεζες δε δίνουν πλέον χρήματα και γι’ αυτό δε γίνονται τώρα πολλές επενδύσεις», είπε ο κ. Ντέμκας.

Το γεγονός ότι έχει μειωθεί αισθητά πλέον το ενδιαφέρον για να ασχοληθεί κάποιος με τα φωτοβολταϊκά τόξα επισήμανε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης. Οπως ανέφερε στον «Α», αυτό οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους. «Για παράδειγμα, υπάρχει η αδυναμία της ΔΕΗ να απορροφήσει την ενέργεια από όλες τις εγκαταστάσεις. Αυτού του είδους οι επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση, αλλά τελευταία έκλεισαν την κάνουλα οι τράπεζες. Πάντως το έχουμε λίγο παραξηλώσει. Δεν είναι σωστό σε γη με υψηλή αποδοτικότητα να κάνεις φωτοβολταϊκά», τόνισε ο κ. Κονακλίδης.

 

Σχολιάστε