My Twitter Feed

24 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αυτοψία των έργων στη Δοϊράνη -

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος, 2020

Βολές κατά ΔΣ Εργαζομένων -

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος, 2020

Διαμαρτυρία ΠΟΕΔΗΝ σε Κικίλια -

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος, 2020

Απάντηση Μηνά για το Νοσοκομείο -

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος, 2020

Ξανά δυο νέα κρούσματα σε Κιλκίς -

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος, 2020

Στο στόχαστρο και του σωματείου -

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Κομματικό κράτος δεξιάς -

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος, 2020

«Aναλογικά η κατανομή σε σχολεία» -

Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος, 2020

Κιλκίς: Σταθμός στην ανακύκλωση

Στην ίδρυση και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) προχωρά ο Δήμος Κιλκίς.  Για το σκοπό αυτό η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης για τη κατάλληλη έκταση, ενώ παράλληλα θα συντάξει και τη μελέτη του έργου.

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης μιλώντας σε ημερίδα για τη συμβολή της ανακύκλωσης στην επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε την Παρασκευή 18 Μαϊου το Επιμελητήριο Κιλκίς σε συνεργασία με τους δήμους Κιλκίς και Παιονίας και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Ο κ. Σισμανίδης τόνισε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, οποίος θα εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες ανακύκλωσης του Δήμου Κιλκίς, θεωρείται ασφαλής περιβαλλοντικά λύση και θα δημιουργήσει πρόσθετα οφέλη σε ότι αφορά την επέκταση του προγράμματος συμβατικής  ανακύκλωσης των μπλε κάδων σε περισσότερους οικισμούς και την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και πάγιων λειτουργικών εξόδων που προκύπτουν από την καθημερινή μεταφορά δρομολογίων  προς το σημείο διαλογής και επεξεργασίας της Σίνδου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος, το 2017 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας  κατά 316% και της ποσότητας ανακύκλωσης γυαλιού κατά 18,3%.

Εισήγηση για τα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζει ο Δήμος Κιλκίς παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα.

Ο χαιρετισμός του κ. Σισμανίδη

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Επιμελητηρίου

αγαπητέ συνάδελφε της Παιονίας

αξιότιμοι κ. ομιλητές και εκπρόσωποι φορέων

κ. Παπασωτηρίου (Ε.Ε.Α.Α.)

κυρίες και κύριοι

Η σημερινή ημερίδα που διοργανώνει το Επιμελητήριο, με την ενεργή συμμετοχή των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας και με τη συνδρομή βεβαίως των τοπικών επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει καλές πρακτικές στην ανακύκλωση, προσφέρει μία πολύ καλή ευκαιρία και για το Δήμο Κιλκίς να προβάλλουμε το έργο και τις δραστηριότητές μας στο φιλο-περιβαλλοντικό αυτό τομέα.

Είναι προφανή τα οφέλη της ανακύκλωσης  και δε θα αναφερθώ σ’ αυτά αφού θα εξαντληθούν στη συνέχεια από τους εισηγητές.

Θα θίξω ορισμένα κρίσιμα και χρήσιμα σημεία ως προς τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Δήμου μας.

 Οι πολιτικές  μας, λοιπόν, έχουν ως πυρήνα τον πολίτη και την προστασία και θωράκιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Εστιάζουμε στο δημότη και στο μικρό σε ηλικία δημότη  με στόχο να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει μία πιο θετική και πιο υπεύθυνη συμπεριφορά προς το περιβάλλον και να κάνει κτήμα του από την παιδική ηλικία την αξία της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Αυτή η θετική στάση, εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει ανάλογα και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Εστιάζουμε στα μεγέθη της ανακύκλωσης, προκειμένου να εξαπλώσουμε,

εκτός από την πόλη του Κιλκίς, σε περισσότερα χωριά μας  το πρόγραμμα της συμβατικής ανακύκλωσης  των μπλε κάδων και για να βελτιώσουμε τις υποδομές του. Η εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 316% των ανακυκλώσιμων υλικών το 2017 σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές  και η αύξηση των ανακυκλωμένων ποσοτήτων γυαλιού κατά  18,3% ανοίγει νέα και ενδιαφέροντα πεδία

για την καλύτερη διαχείριση της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να ιδρύσουμε  και να λειτουργήσουμε

Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης  ώστε να συγκεντρώνονται σε έναν οργανωμένο χώρο τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία διερεύνησης κατάλληλης έκτασης. Βρισκόμαστε επίσης στο στάδιο σύνταξης της σχετικής μελέτης που θα απαιτηθεί για το χώρο αυτό.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης θεωρείται μια ασφαλής περιβαλλοντικά λύση

 που θα έχει πρόσθετα οφέλη στο Δήμο Κιλκίς  (εξοικονόμηση πάγιων λειτουργικών εξόδων μεταφοράς οχημάτων προς το σημείο διαλογής και επεξεργασίας στη Σίνδο, εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων που θα αξιοποιηθούν για την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης σε οικισμούς). Για την περιβαλλοντική αυτή επένδυση, θα χρειαστούμε και τη  βοήθεια της Ε.Ε.Α.Α., να μας ενισχύσει δηλ. με περισσότερους μπλε κάδους και ότι υποδομή χρειαστεί.

Με τη σκέψη ότι ανακύκλωση είναι δύναμη και προστατευτική ασπίδα για το περιβάλλον και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα  για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, χαιρετίζω τις εργασίες αυτής της ημερίδας  και εύχομαι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν  να είναι χρήσιμα για τους δημότες μας και τους τοπικούς επιχειρηματίες.»

Η εισήγηση της Κ. Ζιούτα

«Με τον όρο ανακύκλωση νοείται η διάσωση ενός υλικού που δεν έχει χάσει την αξία του παρά το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί και θεωρείται ότι έχει εξαντληθεί η λειτουργικότητά του. Αντιθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμη. Αντί λοιπόν να το απορρίψουμε στο περιβάλλον, το επιστρέφουμε στην ενεργή οικονομία εξασφαλίζοντας μία ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον και επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Με καθαρά τεχνικούς όρους η ανακύκλωση είναι η διαδικασία μέσα από την οποία διασφαλίζεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί κ.α.) και η επανεισδοχή τους στον κύκλο παραγωγής.

Οι ωφέλειες από την ανακύκλωση αντανακλώνται:

             στο περιβάλλον που θωρακίζεται από μία βέβαιη και αχρείαστη ρύπανση

             στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτήν που θα χρειαζόταν σε έναν πλήρη κύκλο παραγωγής

             στην εξοικονόμηση πρώτης ύλης μιας και τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών

             στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές, κάτι που πρακτικά σημαίνει λιγότερη ανάγκη σε χωματερές και μείωση των εξόδων των Δήμων.

Παρά τα ομολογουμένως συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ανακύκλωση, η χώρα μας σ’ αυτόν τον τομέα βρίσκεται στα τελευταία βαγόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ακρίβεια κατέχει την 22η θέση στην Ευρώπη των 28 χωρών – μελών. Στην πατρίδα μας μέχρι το 2016 ανακυκλώνονταν μόλις 15,8 κιλά ανά κάτοικο τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 110 κιλά. Η κομποστοποίηση είναι σχεδόν

-2-

ανύπαρκτη ενώ το 82% των απορριμμάτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταλήγει σε χωματερές. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό υπολογίζεται στο 31%. Δεκάδες Δήμοι δε

διαθέτουν ακόμη και σήμερα κάποιο εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης ενώ μέχρι το 2013 απουσίαζαν από το επικρατέστερο σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων ολόκληροι νομοί όπως η Ξάνθη, η Χίος και η Αρκαδία.

Οι αιτίες που έχουν αποδυναμώσει την ιδέα της ανακύκλωσης στην κοινωνία, πρέπει να αναζητηθούν στις γνωστές παθογένειες του ελληνικού συστήματος: στην έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης Πολιτείας και ΟΤΑ, στο σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης, στο μικρό βαθμό ευαισθητοποίησης του πολίτη και σε οικονομικούς λόγους.

Από την πλημμελή διαχείριση της ανακύκλωσης, είναι προφανές ότι όλοι μας μετράμε απώλειες. Η εθνική μας οικονομία ζημιώνεται, η περιβαλλοντική εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη θαμπώνει και γκριζάρει ακόμη περισσότερο από τα βαριά πρόστιμα που την απειλούν για καθυστερήσεις και παραλείψεις στον τομέα της ανακύκλωσης. Χάνονται θέσεις εργασίας, ουσιαστικά οφέλη και πόροι για υποδομές στην Αυτοδιοίκηση και σημαντικά έσοδα για την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παπασωτηρίου που τιμά με την παρουσία του τις εργασίες αυτής της ενημερωτικής ημερίδας.

Εάν υλοποιηθούν στην πράξη οι πολιτικές του υπ. Περιβάλλοντος και αξιοποιηθούν όπως εμφατικά τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός όλοι οι δεσμευόμενοι πόροι του Ε.ΣΠ.Α. στην πραγματική ανακύκλωση, το τοπίο στην ανακύκλωση θα αλλάξει επί τα βελτίω.

Ο Δήμος Κιλκίς συνεισφέρει στην ανακύκλωση με τις μικρές του δυνάμεις φιλοδοξώντας ότι θα τις ενισχύσει με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και σταθερό βηματισμό. Παρέλκει να πω ότι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που ανταποκρίνεται με ειλικρινές ενδιαφέρον και προθυμία στα αιτήματά μας. Οι δράσεις επικοινωνίας, η επέκταση της ανακύκλωσης σε νέα πεδία ενδιαφέροντος και η ανανέωση του εξοπλισμού μας θα αποτελέσει το τρίπτυχο των ενεργειών του Δήμου, μέσω των οποίων εκτιμούμε ότι θα δοθεί νέα πνοή στην ανακύκλωση.

Για να σχεδιάσουμε όμως, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις παραμέτρους του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Κιλκίς από την έναρξη εφαρμογής του. Πολύ συνοπτικά, σας αναφέρω ότι ο Δήμος Κιλκίς εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των μπλε κάδων  το 2006  με την Καποδιστριακή τότε μορφή του.

Με βάση την επίσημη καταγραφή σήμερα στα διοικητικά όρια της περιοχής μας

-3-

λειτουργούν συνολικά 639 μπλε κάδοι που εξυπηρετούν τις ανάγκες ανακύκλωσης σε χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Από αυτούς οι 428 είναι εγκατεστημένοι σε δημόσιους χώρους, και οδούς της πόλης του Κιλκίς ενώ οι υπόλοιποι 211 μπλε κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε 29 κεφαλοχώρια του Δήμου μας. Με τη συνδρομή της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διατέθηκαν άλλοι 70 μπλε κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε οικισμούς το Φεβρουάριο του 2017. Σε ότι αφορά την ανακύκλωση γυαλιού έχουν τοποθετηθεί 17 κώδωνες στο κέντρο του Κιλκίς που εξυπηρετούν 39 επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον καφέ και καταστήματα εστίασης. Τα οχήματα που έχουν παραχωρηθεί από την Ε.Ε.Α.Α. για την ανακύκλωση είναι δύο. Η ανακύκλωση στους μπλε κάδους γίνεται καθημερινά στην πόλη και μία φορά την εβδομάδα στους οικισμούς της. Τα απορρίμματα, κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε.Α.Α., μεταφέρονται σε εργοστάσιο της Σίνδου για διαλογή και επεξεργασία. Εκτός από τη συμβατική ανακύκλωση των μπλε κάδων, στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κιλκίς πραγματοποιείται ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών που συγκεντρώνονται σε κοντέινερ και ανακύκλωση καμμένων λαμπτήρων σε ειδικό κάδο.  Σύντομα δε, θα διατεθεί από τη συνεργαζόμενη με το Δήμο Εταιρία Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. νέος εξοπλισμός, με καδάκια για ανακύκλωση ηλεκτρικών μικροσυσκευών  και stand  για λαμπτήρες μέσα στην πόλη που θα εξυπηρετήσουν κατά βάση τον εμπορικό κόσμο. Επιχειρήσαμε, τέλος, να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας και στην ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών και μόλις την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με την εταιρία EastWest Greece τοποθετήθηκαν για το σκοπό αυτό 15 γαλαζοπράσινοι κάδοι στο Κιλκίς και άλλοι 5 σε χωριά με μεγάλους πληθυσμούς.  Η απόδοση του προγράμματος ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων, που οφείλω να σημειώσω ότι τρέχει πολύ καλά, θα κρίνει και την ενίσχυση της όλης προσπάθειας με επιπρόσθετο όφελος την προμήθεια άλλων δέκα ειδικών κάδων μέσα στο επόμενο διάστημα.   

Από τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εξαετίας προκύπτει ότι ο Δήμος μας έμεινε αρκετά πίσω στην ανακύκλωση. Τις αρνητικές επιδόσεις ωστόσο σβήνει η θεαματική αύξηση της καταγραφείσας ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών που σημειώθηκε το 2017. Από τους 261,19 τόνους του 2016, η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που παραδόθηκαν στην πηγή επεξεργασίας το 2017 ανήλθε στους 826,08 τόνους  Ικανοποιητική κρίνεται σε γενικές γραμμές και η ανακύκλωση του γυαλιού που από 12,68 τόνους το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε το 2017 στους 15 τόνους. 

-4-

Η ανοδική πορεία της ανακύκλωσης είναι αυτή που καθορίζει το σχεδιασμό και τις δικές μας κατευθύνσεις. Πρώτη στόχευση, όπως προείπα, είναι πάντοτε ο πολίτης και το πως θα ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του στην ανακύκλωση, ως μια θετική στάση ζωής και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και κινείται. Δραστηριότητες ενημερωτικές και συμμετοχικές όπως η ανακύκλωση παλιών μικροσυσκευών που υλοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Let’s do it Greece, με τη βοήθεια του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κιλκίς, δίνουν ένα θετικό σήμα. Το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης που φιλοξενήσαμε την περασμένη εβδομάδα στον αναπλασμένο χώρο του Κήπου – Πάρκου με την ένθερμη συμμετοχή 500 μαθητών Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς αποτελεί επίσης μια στοχευμένη παρέμβαση που συνεγείρει την περιβαλλοντική συνείδηση. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε την προσοχή του μικρού δημότη και να του αναθέσουμε ένα νέο ρόλο πιο υπεύθυνο και πιο αποτελεσματικό στην υπόθεση της ανακύκλωσης, με την προσδοκία να συμπαρασύρει με την ενθουσιώδη δυναμική του και το οικογενειακό του περιβάλλον σε έξεις, σε συνήθειες περιβαλλοντικές όπως η ανακύκλωση που δεν κοστίζουν, που απαιτούν ελάχιστο χρόνο, νοικοκυροσύνη και καλή διάθεση. Στο πλαίσιο αυτό οι δράσεις επικοινωνίας θα ενταθούν με συνέργειες του Δήμου μας με τη σχολική κοινότητα των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, με το ΤΕΙ Κιλκίς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η δεύτερη στόχευσή μας και σ’ αυτή ευελπιστούμε στη συνδρομή της Ε.Ε.Α.Α. είναι η εξασφάλιση νέων οχημάτων για την ανακύκλωση και η προμήθεια άλλων 200 μπλε κάδων απορριμμάτων για την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και σε άλλους οικισμούς του Δήμου μας.  Στον προγραμματισμό μας επίσης, όπως ανακοίνωσε προηγουμένως ο Δήμαρχος Κιλκίς, ο κ. Δημήτρης Σισμανίδης, είναι η σύσταση και λειτουργία  Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. Η λειτουργία του Σταθμού αυτού, εκτιμούμε ότι θα υπηρετήσει τις ανάγκες της ανακύκλωσης με αμοιβαία οφέλη καθώς ο Δήμος θα ενισχυθεί οικονομικά από τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών, θα εξοικονομήσει πόρους από τις καθημερινές μετακινήσεις του οχήματος από και προς Θεσσαλονίκη, θα κερδίσει χαμένες εργατοώρες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποκομιδή των υλικών ανακύκλωσης και την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης σε περισσότερα χωριά  και θα έχει λιγότερες ζημίες από τη φθορά των οχημάτων.  Για την Ε.Ε.Α.Α. μία τέτοια υποδομή θα έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις.

-5-

Τέλος, η μεγάλη πρόκληση που παρουσιάζεται μπροστά μας ως ελκυστική περιβαλλοντική ευκαιρία είναι η δημιουργία των »Πράσινων Σημείων», δηλ. νησίδων ανακύκλωσης σε

κοινόχρηστους χώρους πρασίνου ή σε πλατείες για τη συλλογή σε χωριστούς κάδους μετάλλου, χαρτιού, πλαστικού, γυάλινων και σύνθετων συσκευασιών, μίας νέας περιβαλλοντικής δομής που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στο χώρο της ανακύκλωσης. Όλα αυτά θα τα δούμε και θα τα μελετήσουμε με τη δέουσα προσοχή για να θωρακίσουμε με μια καλύτερη περιβαλλοντική προοπτική το δημότη, το αστικό και φυσικό περιβάλλον, την ίδια την ποιότητα ζωής μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Σχολιάστε