My Twitter Feed

24 Ιουνίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με βιτριόλι εναντίον μητροπολιτών! -

Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Τονικίδης: Χάος στα τελωνεία -

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης -

Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία -

Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

“Πλήγμα σε τουρισμό – εξαγωγές” -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Οι αντιεμβολιαστές του 1913 -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Το 1913 με το βλέμμα των παιδιών -

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Κιλκίς: Αύρα γυναίκας στην Καπναποθήκη

Η γυναίκα στην πολιτική, ο πολύπλοκος ρόλος της στη ζωή και η ξεχωριστή της θέση στην τέχνη, αποτέλεσαν τους θεματικούς άξονες του χθεσινού τιμητικού αφιερώματος του Δήμου Κιλκίς και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κιλκίς για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Σε ένα καλαίσθητο ντεκόρ, διανθισμένο με ζωγραφικούς πίνακες της εικαστικού Αθηνάς Τσιρίκα, στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, ξεδιπλώθηκαν άλλοτε με λυρική διάθεση και άλλοτε με ρεαλιστική προσέγγιση, σύγχρονες πτυχές του γυναικείου βίου.

Η δημοσιογράφος της ΕΤ3 Σύνθια Σάπικα απόξεσε τα κυρίαρχα στερεότυπα που ενθαρρύνουν την κουλτούρα του βιασμού ενώ έκανε αναφορά στις έμφυλες διακρίσεις στη γλώσσα και στην παρουσία της γυναίκας στην πολιτική από δημοσιογραφική σκοπιά.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου ‘’Νηρέας’’ Έφη Τζούρα η οποία ανέλυσε το ψυχογραφικό προφίλ της γυναίκας σε σχέση με τις πολυσύνθετες καταστάσεις που βιώνει ως μητέρα, ως σύζυγος, ως εργαζόμενη.

Με τα πινέλα της ζωγραφικής τέχνης σκιαγράφησε τη γυναικεία φιγούρα η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και εικαστικός Αθηνά Τσιρίκα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό μουσικό κέντημα της σοπράνο Βάσως Βαϊούλη και των μαθητριών της που απέδωσαν αποσπάσματα της όπερας ‘’Οι γάμοι του Φίγκαρο’’ του Μότσαρτ προκαλώντας θαυμασμό στο κοινό.

Νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος τόνισε ότι η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα ιστορική με ειδικό βάρος για τη γυναίκα και σε μια συνεχή διαπραγμάτευση για την εναλλαγή ρόλων, αξιών και στόχων. Θέλουμε δίπλα μας τη γυναίκα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας, ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο γιατί ο κόσμος των ανδρών γνωρίζει και αναγνωρίζει την ανεκτίμητη αξία της γυναικείας δημιουργικότητας, τα ανεξάντλητα αποθέματα της δύναμής της, την αγάπη και την τρυφερότητα που σκορπά γύρω της αλλάζοντας τα πάντα σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν και μεγαλύτερο βήμα συμμετοχής στις γυναίκες και την αρωγή τους όπου χρειαστεί.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Μαρία Μασμανίδου, αφού επιχείρησε μια σύντομη αναδρομή στη γένεση και χειραφέτηση του γυναικείου κινήματος, στάθηκε στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για τη γυναικεία συμμετοχή και δράση στα κοινά και περιγράφονται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως η αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης, η καταπολέμηση της φτώχειας, η επιχειρηματικότητα, η εξίσωση των μισθολογικών διαφορών, η κλιματική αλλαγή.

‘’Έχουμε ακόμη πολλά κεφάλαια να ανοίξουμε και άλλες τόσες πληγές να θεραπεύσουμε αλλά αντιτάσσουμε ως ισχυρά εφόδια τη δύναμη, τις αντοχές και την αγάπη για να φέρουμε την πραγματική άνοιξη στον κόσμο μας’’ είπε χαρακτηριστικά η κα Μασμανίδου.

Χαιρέτησαν επίσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής της κας Τσιρίκα η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Τετάρτη 18 Μαρτίου με ώρες λειτουργίας 17:30 – 20:30.

Σχολιάστε