My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κερδισμένοι και χαμένοι των εκλογών στο Κιλκίς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρα ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών και στο νομό μας. Μέσα σε 2,5 χρόνια υπερτετραπλασίασε τη δύναμή του σε ποσοστά (απ` το 2,49% του 2009, πήρε τώρα το 10,65%), ενώ για πρώτη φορά εξέλεξε βουλευτή. Μάλιστα, γι` αυτό το τελευταίο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ειρήνη Αγαθοπούλου είναι η πρώτη βουλευτής της αριστεράς γενικά, που εκλέγεται στο νομό μας, από το 1934 που συστάθηκε!

Βεβαίως, ο μεγάλος Κιλκισιώτης αγωνιστής Κώστας Γαβριηλίδης εκλέχτηκε δυο φορές βουλευτής, την πρώτη το 1932 όταν το Κιλκίς ανήκε στο νομό Θεσσαλονίκης, και την δεύτερη το 1951, απ` την εξορία. (Το 1936 εκλέχτηκε στο Κιλκίς δήμαρχος).

Και μόνο το τεράστιο αυτό ιστορικό γεγονός δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας που σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας, παρόλο που κατέλαβε την τρίτη θέση, με ποσοστά που απήχαν αισθητά απ` την πανελλαδική επίδοση του κόμματος. Αυτό, όμως, συνέβαινε στο χώρο της λεγόμενης ανανεωτικής αριστεράς σ` όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Μετά την παρένθεση του 2009, η ΝΔ επανήλθε όπως αναμένονταν στη πρώτη θέση, εκλέγοντας όμως έναν βουλευτή κι όχι δύο όπως συνήθως, κι όπως ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της. Με βάση, πάντως, τη μεγάλη καθίζηση του κόμματος, που ήταν η δεύτερη στη σειρά, η τοπική ΝΔ δεν θα `πρεπε να τα βάψει μαύρα αλλά γκρίζα! Βλέπετε, στο νομό μας “κρατήθηκε” στο 26,62%, όταν πανελλαδικά έπεσε κάτω απ` το 19%. Αλλά ακόμα κι αυτό το ποσοστό ήταν περίπου το μισό απ` όσο έπερνε στα “καλά της”.

Την 4η θέση πήρε το ΚΚΕ σημειώνοντας αξιοπρόσεκτη άνοδο 2,5 μονάδων, κόντρα στο γενικότερο αποτέλεσμα, που το ήθελε καθηλωμένο, παρά την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία. Το πιθανότερο είναι να οφείλεται η άνοδος αυτή στην παρουσία της Σ. Καλαντίδου, σε μια προφανή προσπάθεια του ΚΚΕ να εκλέξει βουλευτή στο νομό μας, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε.Το ΠΑΣΟΚ ήταν και στο νομό μας το κόμμα που έπαθε το μεγάλο σοκ! Έχασε την πρώτη θέση και τις δυο έδρες του 2009, και απ` το 40,85% κατρακύλησε στο 15%. Ωστόσο, ενώ ανέκαθεν το ποσοστό του στο νομό μας υπολείπονταν του πανελλαδικού μέσου όρου, αυτή τη φορά πήρε δυο μονάδες παραπάνω. Γεγονός, που του επέτρεψε να έλθει δεύτερο κι όχι τρίτο όπως σ` επίπεδο χώρας.

Παίρνοντας 167 ψήφους λιγότερες απ` το ΚΚΕ, το νεοσύστατο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέλαβε την 5η θέση με ποσοστό 9,5%, κάτι που ασφαλώς αποτελεί επιτυχία! Ίσως, βέβαια, στο κόμμα του κ. Καμένου να έτρεφαν προσδοκίες και για έδρα, με βάση τις δημοσκοπήσεις που υπήρχαν. Όμως, άλλο να θέλεις κι άλλο να μπορείς!

Νεοσύστατο κόμμα είναι και η ΔΗΜΑΡ, η οποία πήρε μόνη της ποσοστό υπερδιπλάσιο απ` αυτό που το 2009 πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, απ` τον οποίο προήλθε. Καθόλου ευκαταφρόνητη επίδοση. Όταν, όμως, το “μητρικό κόμμα” έκανε θαύματα στις κάλπες, είναι βέβαιο ότι η επίδοση ικανοποιεί στ` αλήθεια, το κόμμα του κ. Κουβέλη;

                                                                                                                                                                                                             Γιάννης Καραγιαννίδης

 

Σχολιάστε