My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Κατεβαίνω με ΔΗΜΟ ΑΞΙΩΝ”

tonikidisΟ Παύλος Τονικίδης ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Κιλκίς, ως επικεφαλής του συνδυασμού “ΔΗΜΟΣ ΑΞΙΩΝ”. Η ανακοίνωση έγινε με συνέντευξη τύπου (καφέ “Μπλόκο” στο Κιλκίς), στην οποία παραβρέθηκαν και συνεργάτες του, καθώς και απλοί πολίτες του Κιλκίς.

Διαβάστε την ομιλία του, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια πρώτη διακήρυξη αρχών του συνδυασμού:

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η μακρόχρονη ενασχόληση μου με τα κοινά είναι γνωστή σε όλους, όπως γνωστό επίσης είναι και το ενδιαφέρον μου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ενδιαφέρον μου αυτό επαναφέρω σήμερα ανακοινώνοντάς σας την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς και επικεφαλής της Παράταξης «Δήμος ΑΞΙΩΝ».

Το δε όνομα της παράταξή μας αναδεικνύει το απλό και ξεκάθαρο όραμά μας.

H Πρόθεση αυτή είναι αποτέλεσμα βαθιάς πολιτικής σκέψης η οποία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ανεστάλη.

Νομίζω ότι για αυτό υποχρεούμαι, πριν από όλα, να δώσω μία απάντηση.

Στις προηγούμενες “αυτοδιοικητικές” εκλογές και παρά τις εξαγγελίες για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση τα χρίσματα ήταν βασική προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Στην θύμηση όλων, εύκολα έρχονται οι μπλε και πράσινοι χάρτες το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της αυτοδιοίκησης, όπου ενώ βλέπαμε αποτελέσματα αυτοδιοικητικών εκλογών, ουσιαστικά μας παρέπεμπαν στις αναμετρήσεις των πολιτικών κομμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Δεν επέλεξα την κάθοδό μου τότε για να μην κατηγορηθώ ότι με την συμμετοχή μου συνέβαλα στην εκλογή της σημερινής διοίκησης και σε όλα αυτά που αυτή έχει να επιδείξει.

Για εμένα και τους συνεργάτες μου η επιλογή μας εκείνη ήταν πράξη ευθύνης, κρίθηκε από μερίδα των πολιτών, όταν διεκδικήσαμε το Επιμελητήριο Κιλκίς και θα κριθεί από τους συνδημότες μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Η πορεία των πραγμάτων και όσα σήμερα βιώνουμε, αλλά και αυτά που θα υποχρεωθούμε να βιώσουμε, δείχνει ότι οι καιροί εκείνοι πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα είναι πλέον έτοιμη  να λειτουργήσει αποκομένα και ανεξάρτητα από τις κομματικές στηρίξεις.

Είναι έτοιμη όσο ποτέ να πετάξει  τις αλυσίδες και τα βάρη του παρελθόντος που συνέβαλαν στην απαξίωση των πολιτών από τους κυβερνόντες .

Ωρίμασε λοιπόν ο χρόνος να έχει λόγο ο πολίτης που σκέφτεται !

Ανακοινώνοντας δημόσια την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς, θεωρώ σκόπιμο να καταθέσω ορισμένες απόψεις που στοιχειοθετούν τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας της παράταξης μας σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  1. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει αναφορά στο περίφημο πνεύμα που κυριαρχεί εσχάτως και έχει να κάνει με το «ανεξάρτητο» και το «υπερκομματικό» των υποψηφίων. Σε έναν μικρό γεωγραφικό χώρο, όπως ο τόπος μας, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

 

Σήμερα που το “απεταξάμην” του χρίσματος και της εξάρτησης από τα κόμματα τείνει να γίνει “καθεστώς”, εμείς με πράξεις δείχνουμε ότι κάθε φορέας που έχει θεσμικό ρόλο μπορεί να λειτουργεί χωρίς εξαρτήσεις, να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να είναι δίπλα στον πολίτη.

Είναι ακραία πίστη μας ότι, όπως τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, έτσι δεν έχουν χρώμα και οι ανθρώπινες δυνατότητες.

Δεν έχουν χρώμα οι άνθρωποι ειδικά όταν καλούνται να στρατευτούν  για υπέρτατο σκοπό, πράγμα που επιτακτικά προβάλει σήμερα και για αυτό, καλώ όλους να το πράξουμε εντάσσοντας το ατομικό μας συμφέρον στο συμφέρον του συνόλου.

Κανείς μας δεν προήλθε πολιτικά από παρθενογένεση, ούτε κατήλθε εξ ουρανού.

Η παράταξη μας δεν θα επιδιώξει ούτε θα εκβιάσει την επίσημη κομματική στήριξη κάποιου ή κάποιων κομμάτων. Σε καμμιά περίπτωση αυτό δεν θα οφείλεται στην δημοσκοπική κατάρρευση παλαιών και πανίσχυρων κομματικών  σχηματισμών. Ούτε βέβαια στο ότι πιθανόν να θεωρούνται τα κόμματα ως παράνομες οργανώσεις. Τα κόμματα είναι θεσμοθετημένοι, συνταγματικά, οργανισμοί που διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο.

Δεν θα επιζητήσουμε επίσημη κομματική-πολιτική στήριξη. Σε καμμιά περίπτωση όμως δεν θα την απορρίψουμε ως βδελυρή και μολυσματική.

 Για εμάς η διακομματική στελέχωση και η υπερκομματική λειτουργία και συμπεριφορά, αποτελούν όρους απαράβατους για την επιτυχία κάθε προσπάθειας. στα κοινά.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ένα πολύχρονο «δείγμα γραφής» προσωπικό.

Πιστεύω ότι οι επιλογές και η φιλοσοφία αυτού του περιεχομένου, μου έχουν επιτρέψει να ηγούμαι του Επιμελητηρίου Κιλκίς σε τρεις διαδοχικές εκλογές. Οι δύο τελευταίες μάλιστα να είναι πιο άνετες σε ποσοστά και έδρες από την πρώτη.

  1. Θα ήθελα επίσης να καταθέσω μια άλλη οπτική σ’ ένα θέμα, που και αυτό κυριαρχεί σε διακηρύξεις και αντιπαραθέσεις και αυτό είναι  οι δημόσιοι όρκοι εναντίον της διαφθοράς. Προβάλλεται από όλους η εντιμότητα και η πίστη στη διαφάνεια. Μα αυτά είναι προαπαιτούμενα για όλους τους πολίτες και ειδικά για όσους θέτουν  εαυτούς  στη δημόσια κρίση και εκλογή.

 Και πως ακούγεται άραγε αυτό στους σκεπτόμενους πολίτες όταν  προέρχεται από αυτούς, που συνέβαλαν στη διαφθορά!

Μα το θέμα της διαφάνειας κυριαρχεί στη δημόσια αντιπαράθεση όχι με υπαιτιότητα των πολιτών.

  • Δική μας θέση είναι πως η εντιμότητα, η χρηστή διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και η τιμωρία των εμπλεκομένων, θα πρέπει να αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο της Δικαιοσύνης. Μιας Δικαιοσύνης που θα έχει το απαραίτητο και απαράβατο νομικό πλαίσιο, ώστε να κινείται αστραπιαία, απαλείφοντας άμεσα κάθε υποψία και καταργώντας κάθε εκκρεμότητα. Ούτε ο πολίτης ούτε ο πολιτικός πρέπει να είναι όμηρος μιας έρπουσας δηλητηριώδους κατάστασης.

Εδώ και πέντε χρόνια ως τόπος και ως πολίτες υφιστάμεθα την αρρωστημένη κατάσταση που έχει παραλύσει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Κιλκίς.

Τέτοιες καταστάσεις είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τον τόπο και το Δημόσιο Βίο.

Στόχος μας είναι η, μέσω της Κεντρικής Ένωσης  Δήμων προώθηση προτάσεων ώστε η Ειδική Δωσιδικία των αιρετών να έχει πραγματικό νόημα και εφαρμογή.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες των αιρετών θα πρέπει να εκλείπουν σε συντομότατο χρόνο.

Σε περίπτωση μεμψίμοιρης αντιμετώπισης της σκέψης μας αυτής, αντιτάσσουμε την πρωτοβουλία μας για το θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων που ήδη προωθείται νομοθετικά προς οριστική επίλυση μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Απτό  παράδειγμα είναι η προωθούμενη επίσης μέσω της ΚΕΕΕ, ρύθμιση για μείωση του φόρου στα καύσιμα σε περιοχές όπως η δική μας.

2. Θέλω να σταθώ σ’ έναν άλλο τομέα, ο οποίος είναι δυστυχώς οδυνηρά επίκαιρος.

Είναι το ζήτημα των Κοινωνικών Δομών που σήμερα, ενώ αποτελούν όρο ζωής για συμπολίτες μας, βρίσκονται περίπου υπό διωγμόν.

  Οι λεκτικές διαμαρτυρίες δεν αρκούν.

Η συντονισμένη  δράση  είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την επιτυχία να αναδιοργανωθούν οι Κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες του τόπου μας.

Οι αιρετοί ανά τη χώρα, εξοργιστικά κατώτεροι των περιστάσεων, προκρίνουν τη διατήρηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος παρά  τον αγώνα για τη σωτηρία του σπουδαίου ανθρωπιστικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αυτά θα πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες  της  Δημοτικής Αρχής και όχι παιχνίδια και λόγια για μια πολιτική επιβίωση.

Η διασφάλιση  ενός πιάτου φαγητού, μιας κουβέρτας και μιας ασπιρίνης ασφαλώς και έχει τη θεμελιώδη αξία της.

Η διασφάλιση  όμως ενός μόνιμου στοιχειώδους εσόδου θα πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός μας.

Η δημιουργία μιας θέσης εργασίας είναι ο νέος κεντρικός στόχος όλων μας.

Η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του δήμου θα είναι πρώτη και άμεση προτεραιότητα μας.

Δεν θα διστάσουμε να έρθουμε σε σύγκρουση και να λειτουργήσουμε ακόμα και στα όρια της νομιμότητας, όταν καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια των δημοτών μας.

Η βοήθεια στο σπίτι για τον αδύναμο που δεν θα μας βρει αλλά θα τον βρούμε, η θέρμανση και η υγεία των παιδιών μας στα σχολεία και όχι μόνο, η εξασφάλιση στέγης και τροφής για κάθε συνάνθρωπό μας, θα γίνεται όχι με την γλώσσα των αριθμών, αλλά με κριτήρια που επιβάλουν πανανθρώπινες αξίες, ήθη και έθιμα ενός λαού που έδωσε πολιτισμό και όλα όσα απορρέουν από την πίστη μας σε έναν θεό που αμφισβήτησε κάθε μορφή εξουσίας και που υπέρτατο μήνυμα της διδαχής του είναι η  αγάπη για τον πλησίον.

Η αποκομιδή  των απορριμμάτων και η θεραπεία της περίφημης λακούβας θα πρέπει να πάψουν να έχουν τη σημερινή τους «υπεραξία». Δε μπορεί σήμερα να επικεντρώνουμε την πολιτική μας στη λακούβα και στα σκουπίδια. Αυτά τα θέματα θα έπρεπε ήδη να έχουν λυθεί.

Αλλά δυστυχώς για κάποιους  η ανεκτικότητά μας τελείωσε.

 Σήμερα φίλοι μου που αισθάνομαι ότι φτάσαμε στο τελευταίο όριο αποδόμησης της ηθικής, πιστεύω ότι κανείς πλέον δεν έχει δικαίωμα να απέχει, όπως επίσης και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κωφεύει και να παραπλανά.

Πεποίθηση μας λοιπόν σήμερα είναι να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να δουλέψουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ.

Να δουλέψουμε για τον πολίτη του Κιλκίς και να μη τον δουλέψουμε  με πλάνες και υποσχέσεις  καφενείου.

Να δουλέψουμε σκληρά, αλλά με όραμα και στρατηγική.

Να ξέρουμε που πάμε και τι θέλουμε να πετύχουμε ως κοινωνία.

Με τις θεσμικές δυνατότητες που μας αναλογούν τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό, μέσω της ένωσης δήμων και κοινοτήτων, δεν θα περιοριστούμε σε “διαπιστωτικούς” και διαχειριστικούς ρόλους, αλλά θα παρεμβαίνουμε δυναμικά  διεκδικώντας ένα σύστημα που θα υπηρετεί πριν και πάνω από όλα τον δημότη.

Αγαπητοί μου φίλοι.

Σας μίλησα από καρδιάς, πράγμα που όλοι γνωρίζετε ότι με χαρακτηρίζει, όμως δεν θα τολμούσα να μιλήσω κατ΄ αυτό τον τρόπο εάν δεν πίστευα ότι μπορώ να συγκρουστώ, να διεκδικήσω και να κερδίσω όλα αυτά που θα μας κάνουν υπερήφανους ως Κιλκισιώτες.

Δεν θα τολμούσα να μιλήσω έτσι, εάν δεν υπήρχαν όλες εκείνες οι υποδομές και οι γνώσεις που να μου επιτρέπουν να μπορώ υπεύθυνα να εγγυηθώ ότι η συνέπεια λόγων και έργων δεν θα είναι ζητούμενο αλλά  δεδομένο.    

 Στο πρόγραμμά μας και παρά τα μηνύματα των καιρών κύρια επίσης στόχευσή μας θα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας.

Η δημιουργία μιας θέσης εργασίας είναι ο κεντρικός στόχος όσων ζητούν τη δημόσια έγκριση για την διαχείριση των κοινών .Όλα τα Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα αλλά και η συνεργασία μας με τον κόσμο του επιχειρείν θα έχουν ως κεντρικό στόχο αφ’ ενός μεν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας που είναι στην ανεργία, αφ’ εταίρου δε να παρέχουμε όλες τις υποδομές σε όσους δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του δήμου μας.

Θέματα όπως η υγεία, η παιδεία, η ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων αλλά και η ενέργεια δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μπορώ να αναφέρω, το νοσοκομείο Κιλκίς που όπως όλοι θυμούνται είχε μία από τις καλύτερες ορθοπεδικές κλινικές.

Τον ρόλο αυτό θα τον διεκδικήσουμε ξανά έστω και αν στις διεκδικήσεις μας εμπίπτουν και πράγματα πέραν των αρμοδιοτήτων μας.

 

 Η Συμμετοχή  του πολίτη είναι το σύνθημα, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα τα καταφέρει κανείς μας. Με την αδράνεια δεν οδηγούμαστε πουθενά. Καλούμε λοιπόν τον κάθε πολίτη να συμμετέχει στις αυτοδιοκητικές εκλογές και να τοποθετηθεί. Να εγκρίνει ή να επικρίνει. Να πιέσει, να αμφισβητήσει, να προτείνει.

Καλούμε όλους, χωρίς εξαιρέσεις, αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, να προχωρήσουμε μαζί, με αποφασιστικότητα, συνέπεια, συνεργασία και συμμετοχή, για να δημιουργήσουμε τον ισχυρό Δήμο, που όλοι ονειρευόμαστε.

Για να επικρατήσει μια νέα φιλοσοφία στη διοίκηση του δήμου δεν αρκεί από μόνη της μια δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Η συμμετοχή των δημοτών, είναι όρος απαράβατος για την διαφορετική πορεία.

 Όπως επίσης ο δήμος δεν θα μπορεί να υπερβεί καταστάσεις, αν δεν λειτουργεί  σε συνεργασία και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα από τη γειτνίασή του με τους όμορους ΟΤΑ και κυρίως με τα δυσανάλογα  μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Την ώρα που συντάσσονται μείζονα Σχέδια όπως το Αναπτυξιακό της Κ. Μακεδονίας , ή το Ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης, είναι ολέθρια η πλήρης απουσία του δήμου μας.

Και αυτό φυσικά, δεν οφείλεται σε απουσία στελεχών και εξειδικευμένων επιστημόνων, είτε εντός, είτε εκτός υπηρεσιών του δήμου.

Από πλευράς μας ήδη, ξεκίνησε η συγκρότηση ομάδων εργασίας για μείζονα ζητήματα, όπως, τα παραπάνω Σχέδια, η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και Απορριμμάτων, η Ποιότητα Ζωής κ.α.

Στους ιστότοπους που θα δημιουργηθούν, θα κληθούν, οι νέοι μας κυρίως, να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

 

Σε ανάλογες Σελίδες θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν πρόγραμμα  και θέσεις οι Κιλκισιώτες της Διασποράς.

Ένα κομμάτι πράγματι δυναμικό και πολύτιμο που μέχρι στιγμής παραμένει επαινούμενο μεν, ανεκμετάλλευτο δε. Ακόμη και οι Αδελφοποιήσεις παραμένουν γράμμα κενό, εξαντλούμενες σε συμβολικές επετειακές ανταλλαγές επισκέψεων χωρίς το παραμικρό χειροπιαστό αποτέλεσμα επ’ ωφελεία των δημοτών και του τόπου.

 Η άποψή μας για νέες Αδελφοποιήσεις επικεντρώνεται στην επιλογή Περιοχών όπου το Ελληνικό Στοιχείο με το Κιλκισιώτικο κομμάτι του, ζει και διακρίνεται έχοντας λόγο στα τοπικά πράγματα ισχυρών χωρών.

Στο αναλυτικό μας πρόγραμμα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού, για να τεθούν στην κρίση όλων των συμπολιτών μας.

 Θα ανοίξουμε ένα ευρύ δημόσιο διάλογο, ανοιχτό σε κάθε δημιουργική ιδέα και πρόταση, με όλους τους τοπικούς φορείς και τους δημότες.

Αναλαμβάνουμε από σήμερα, με τη δημόσια διακήρυξη του συνδυασμού μας πρωτοβουλία συσπείρωσης και κοινής συστράτευσης και καλούμε όλες και όλους τους δημότες του Δήμου Κιλκίς  να ενωθούν  μαζί μας, να χαράξουμε μαζί μια νέα δημιουργική πορεία, με αφετηρία και προορισμό τον άνθρωπο, τον δημότη.

Προσκαλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου  Κιλκίς , που συμμερίζονται τις απόψεις και τις επιδιώξεις μας, που επιθυμούν να ανατρέψουν συντηρητικές αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές που μας κρατάνε πίσω, που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική στο Δήμο μας και οραματίζονται ένα Δήμο συμμετοχικό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, με διαφανή διαχείριση, να  συμπορευτούμε μαζί, για να γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας της πόλης μας, προς τα μπρος.

Η ευθύνη είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα σε Δήμους, όπως του Κιλκίς , με τα μεγάλα προβλήματα πού δημιουργήθηκαν από τις άστοχες πολιτικές πού εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, οι δημοτικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία – ίσως η τελευταία πριν την οριστική κατάρρευση όλων των δομών που στηρίζουν την λειτουργία του Δήμου μας και συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών –  για την επάνοδο του Δήμου Κιλκίς  σε μια πορεία ορθολογικής, ουσιαστικής και αποτελεσματικής διοίκησης στην υπηρεσία του πολίτη και μόνο.

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Η πραγματικότητα οδυνηρή. Πλέον κανείς δεν δικαιούται να κρύβεται.

Με τις παραπάνω σκέψεις που αφορούν στους βασικούς άξονες και τη φιλοσοφία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ρόλο του δήμου Κιλκίς καταθέτω και επίσημα δημοσίως την υποψηφιότητά μου ως δήμαρχος Κιλκίς επικεφαλής της Παράταξης «Δήμος ΑΞΙΩΝ».

Σχολιάστε