My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Καταστροφολογία για τη…

…δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη.


Ποιο είναι το αντισχέδιο της Ν.Δ. ή του κ. Εξαδάκτυλου; Η συνέχιση της παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας -σε ασφαλισμένους- μόνο στα ιδιωτικά ιατρεία, επ’ αμοιβή, συνήθως χωρίς απόδειξη;

Διάβασα ανακοίνωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Εξαδάκτυλου για τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Με όλο τον σεβασμό στο αξίωμα, θεωρώ τουλάχιστον προκλητική μια προσωπική ανακοίνωση -από επιστήμονα και όχι πολιτευτή, όπως π.χ. ο κ. Πατούλης- που αρχίζει ως εξής: «Επικοινωνούμε δημόσια μαζί σας (σ.σ.: με τον υπουργό Υγείας) για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και των ΤΟΜΥ, έχοντας επιβεβαιωθεί οι προβλέψεις μας και ενώ εσείς βλέπετε τα νώτα των γιατρών»! Η λειτουργία των ΤΟΜΥ δεν άρχισε, αλλά επιβεβαιώθηκε η αποτυχία…

Και συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή σάς επισημάναμε ότι οι σχεδιασμοί σας για την ΠΦΥ ήταν σε λάθος κατεύθυνση, αλλά εσείς εμμένοντας σχεδιάσατε μοντέλο της δεκαετίας του 1950, για να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία του 2020». (…) «Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι όσοι ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου δεν προτρέψαμε τα μέλη μας να αποστραφούν* την προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ». Απειλεί, τέλος, ότι αν δεν εισακουστεί η άποψή του (που δεν την αποκαλύπτει), «θα πρέπει τότε να είστε έτοιμοι να εισπράξετε την οργή των ασθενών».

Περίμενα ότι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου θα γνώριζε καλύτερα από μένα και εκατομμύρια Έλληνες τι συμβαίνει στον χώρο του. Φαντάζομαι πως, έστω κι αν δεν έχει γεννηθεί τη δεκαετία του 1950, κάτι θα έχει ακούσει. Επίσης, θα περίμενα, αντί να προκαταλαμβάνει την αποτυχία του νέου συστήματος, να πει με δυο λόγια τι προτείνει ο δικός του σύλλογος, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλαδή.

Ήμουν παιδί τη δεκαετία του ’50 και όταν αρρώσταινα, είτε ερχόταν ο γιατρός του ΙΚΑ στο σπίτι, είτε με πήγαιναν στο πολυιατρείο στην Εγνατία οδό. Στη συνέχεια, το ΙΚΑ κατάντησε προνομιακή υπηρεσία εξυπηρέτησης ημετέρων, όπλο των κομμάτων εξουσίας για τη διεύρυνση της πελατείας τους. Άφηνες το βιβλιάριο ασθενείας στο ιδιωτικό τους ιατρείο (με τη σχετική αμοιβή) και περνούσες την άλλη μέρα να το παραλάβεις με σφραγισμένη συνταγογράφηση.

Αν διαφωνεί ο κ. Εξαδάκτυλος, τότε εγώ κι αυτός μεγαλώσαμε σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα, σε άλλον πλανήτη.

Έρχεται τώρα το υπουργείο και επιχειρεί να υλοποιήσει την ΠΦΥ, έναν από τους αναγκαίους πυλώνες του ΕΣΥ. Αυτό το είχα πρωτακούσει με τα αφτιά μου, στη δεκαετία του ’80, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Ιπποκράτειου της Θεσσαλονίκης από τον Παρασκευά Αυγερινό, το έχει εξαγγείλει και ο Γιώργος Γεννηματάς. Αλλά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί να υλοποιείται έστω σταδιακά, μεταφέρθηκε κυρίως στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να βιώσουμε ένα μπάχαλο με τις εφημερίες.

Ελπίζω να τα θυμάται αυτά ο κ. Εξαδάκτυλος, όπως και τη δήθεν έλλειψη κλινών για επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομειακές κλινικές, όπου τα καθαρά κρεβάτια περίμεναν την έλευση του ασθενούς του κ. καθηγητή. Έχω προσωπικές εμπειρίες και μάρτυρες στη διάθεσή του.

Προχθές, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι αν ξεπεραστεί η γραφειοκρατία στο θέμα των προσλήψεων, «τουλάχιστον 75 Τοπικές Ομάδες Υγείας είναι δυνατό να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες”, ότι “έχουν υποβάλει αιτήσεις 600 γιατροί και με μια καλή διανομή τους μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα». Επίσης, ότι «επίκειται προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα, όπως επειγόντων περιστατικών, στις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας)».

Αναπόφευκτες ερωτήσεις:

Ποιο είναι το αντισχέδιο της Ν.Δ. ή του κ. Εξαδάκτυλου; Η συνέχιση της παροχής Πρωτοβάθμιας Υγείας -σε ασφαλισμένους- μόνο στα ιδιωτικά ιατρεία, επ’ αμοιβή, συνήθως χωρίς απόδειξη;

Δεν βοηθάει η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ανάσχεση της μετανάστευσης γιατρών, νέων κυρίως, σε άλλες χώρες;

Αντί να προεξοφλεί αποτυχία, γιατί δεν απαιτεί από τους νεοδημοκράτες δήμαρχους της άγονης γραμμής ή των ακριβών τουριστικών resorts να εξασφαλίζουν τουλάχιστον μια ευπρεπή κατοικία για τον γιατρό ή τον δάσκαλο του νησιού;

Μπορεί να μας πει πόσοι είναι οι άνεργοι γιατροί στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και πόσοι οι απασχολούμενοι με «μαύρα» σε θολές ιδιωτικές εταιρείες;

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί ένα σύστημα στο οποίο γύρισαν «τα νώτα οι γιατροί»;

Ας καταλάβουν όσοι θεοποιούν την ιδιωτική Υγεία ότι είναι ελεύθεροι μεν να περιφρονούν την άλλη Ελλάδα, των φτωχών και των ανήμπορων (για λόγους που υπερασπίστηκε με απέραντο θράσος ο κ. Μητσοτάκης), αλλά υπάρχουν και γιατροί της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της συμπόνιας. Δυο κόσμοι αντίθετοι.

* Το ρήμα αποστρέφω απαιτεί -στην ενεργητική φωνή- και ένα αντικείμενο (αποστρέφω το πρόσωπο, το βλέμμα κ.λπ.). Η φράση «να αποστραφούν την προκήρυξη» απαιτεί θεραπεία…

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε