My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Καταδικάζουν την επίθεση στις Σκουριές

epithesi-skouriesΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Οικολόγοι-Πράσινοι, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τις βίαιες ενέργειες εναντίον της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση:

Τα χτεσινά απαράδεκτα γεγονότα στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή.

Μέσα στο γενικευμένο κλίμα στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων εντάσσεται και η σύλληψη τριών κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των οποίων και ενός μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού. Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις.

Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα ,από τον γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα , έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγικής της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Ματαιοπονούν. Ο λαός μας τους έχει πάρει χαμπάρι και θα τους διώξει.

Το ΚΚΕ

Προβοκατόρικη ενέργεια, που αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα, χαρακτηρίζει την επίθεση το ΚΚΕ:

“Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα,παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, ενώ θα καταστραφούν άλλες σε κλάδους όπως τουρισμός, αγροτοκτηνοτρόφοι κ.α…. Ωστόσο  καταγγέλλει την επίθεση από “κουκουλοφόρους” στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Τόσο η σκοπιμότητα όσο και η μορφή της επίθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά, ήταν ενέργεια προβοκατόρικη. Αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του  κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του. Οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.

Αυτοί που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα εμποδίζουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι ν’  αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια, να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό.

Μόνο ένα καλά οργανωμένο και περιφρουρημένο κίνημα, με αιτήματα και στόχους που φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος. Που δεν παγιδεύεται στις πολιτικές διαχείρισης του συστήματος, ούτε στον τυχοδιωκτισμό, μπορεί να παρεμποδίσει τα σχέδια των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ δεν έπεσε ποτέ στην παγίδα να θεωρήσει εχθρούς του τους εργαζόμενους στις Σκουριές, ανεξάρτητα τη θέση που παίρνουν απέναντι στην επένδυση. Είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης που ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας. Σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας.

Η θέση τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδικής, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, είναι στην ίδια πλευρά. Είναι ανάγκη να παλέψουν, ο ορυκτός πλούτος, η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα Μέσα Παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού. Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος.

Μόνο έτσι και οι ίδιοι θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται στις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας”.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι

“Βίαιες ενέργειες σαν αυτές υπονομεύουν τον αξιέπαινο αγώνα των κατοίκων και προσφέρουν σημαντικά άλλοθι στους κυβερνώντες”, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι-Πράσινοι:

Η ενέργεια της καταστροφής εγκαταστάσεων και οχημάτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής την Κυριακή 17/2 αποτελεί σαφώς μια δραματική τροπή της αντιπαράθεσης που σοβεί εδώ και πολλά χρόνια, την οποία δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε.

Βίαιες ενέργειες σαν αυτές υπονομεύουν τον αξιέπαινο αγώνα των κατοίκων και προσφέρουν σημαντικά άλλοθι στους κυβερνώντες, που ευλαβικά υπηρετώντας τις επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων, προωθούν τις καταστροφικές εξορύξεις και επί της ουσίας αντιστρατεύονται κομβικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η οικονομία της υπαίθρου. Αν και οι επενδύσεις εκεί έπρεπε να στραφούν σε ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες, η επίσημη Πολιτεία επιδιώκει -συχνά με τον πλέον αυταρχικό τρόπο- να επιβάλλει καταστάσεις, που τις ακυρώνουν.

Ενώ όμως ακόμη και τώρα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, με γεγονότα όπως το «λούσιμο» με βενζίνη των ακινητοποιημένων φυλάκων να αποδεικνύονται αμφισβητήσιμα και καταγγελίες περί προβοκάτσιας να έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουμε υποχρέωση να εξετάσουμε τα αίτια και τους πρωταίτιους για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Αντίθετα από αρκετά ΜΜΕ, που επιδεικνύουν μια σαφή μονομέρεια στην παρουσίαση των γεγονότων, συνήθως προς όφελος της «επένδυσης», εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μεθοδεύσεις για την παραχώρηση μιας τεράστιας μεταλλευτικής έκτασης στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» αντί πινακίου φακής, μετά την καταδικαστική για τα επενδυτικά σχέδια της προηγούμενης εταιρείας (TVX) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη βάση περιβαλλοντικών επιχειρημάτων. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη διαβούλευση «παρωδία», τους τραμπουκισμούς των εργαζομένων κατά την καταστροφή του ξύλινου φυλακίου των κατοίκων της Μ. Παναγίας, τις μεθοδεύσεις για την έγκριση της διάτρητης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, για τις «παράτυπες διευκολύνσεις» ξύλευσης του δάσους, για την υπερβολική βία των ΜΑΤ ενάντια στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους τον Οκτώβρη του 2012, με σπασμένα πόδια γυναικών και ρίψεις δακρυγόνων μέσα στις καμπίνες αυτοκινήτων, την τακτική «διαίρει και βασίλευε» και κατατρομοκράτησης των κατοίκων, με εισβολές σε σπίτια, όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές που επιδιώκεται η εξόρυξη χρυσού με αποικιοκρατικό τρόπο, όπως στη Ρόζια Μοντάνα της Ρουμανίας.

«Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες» λέει μια παροιμία και είναι σαφέστατες οι ευθύνες της εταιρείας και των κυβερνήσεων για την άσκηση της βίας και την κλιμάκωσή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούμε ενέργειες βίας, ιδιαίτερα όταν ενέχουν χρήση όπλων και βία εναντίον ανθρώπων. Κατανοούμε την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που βλέπουν την περιοχή τους, τα νερά τους, τα χωράφια τους, τα σπίτια τους και τις δουλειές τους να κινδυνεύουν από τη «θαυματουργή επένδυση», που η προπαγάνδα θέλει να λύνει όχι μόνο τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και της Ελλάδας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η κλιμάκωση της βίας στην οποία ωθούνται τα πράγματα, ως μόνους κερδισμένους θα έχει την εταιρεία και την «επένδυση».

Εμείς δεν θα συκοφαντήσουμε ένα μαζικό κίνημα (το οποίο βέβαια τα κανάλια έχουν αποσιωπήσει για να μπορούν τώρα να μιλάνε για αντιδράσεις λίγων εξτρεμιστών), ούτε θα μιλήσουμε για «τρομοκράτες» όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης, που δυστυχώς φαίνεται να υποστηρίζει τον τοπικό Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ γνωστό από τις «(ν)τροπολογίες» του και ιθύνοντα νου της «μεταβίβασης» των μεταλλείων και πρωτεργάτη στην υποστήριξη των εταιρικών συμφερόντων.

Αντίθετα, θα ζητήσουμε από όλους να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την κατάσταση και από την κυβέρνηση να ξεκινήσει έστω και τώρα έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία της Χαλκιδικής μέσα από όρους βιωσιμότητας και συλλογικής ευημερίας και να προτάξει το αληθινό δημόσιο συμφέρονπου σε κάθε περίπτωση οφείλει να υπηρετεί, βάζοντας φρένο στην επένδυση που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη Χαλκιδική.”

Σχολιάστε