My Twitter Feed

29 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδεία για τα αγροτικά -

Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το θέρος διανυκτερεύει στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Υπόσχεση για άμεση αποζημίωση -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Καταγγελία για Μπουτάρη και παρατάξεις

H δημοτική  “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;” στην προσπάθειά της να συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων των πολιτών με το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για την πλήρη αδιαφορία τους και την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν την καταστροφή των έργων τέχνης στους δημόσιους χώρους της πόλης.

Οι βανδαλισμοί εντείνονται, οι φθορές στα μνημεία από την ρύπανση και την κακοκαιρία δεν αποκαθίστανται. Ακόμη και εμβληματικά μνημεία της δημόσιας γλυπτικής, όπως οι περίφημες “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην παραλία της πόλης, έχουν αφεθεί στην μοίρα τους. Το μνημείο το οποίο έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων ως “στολίδι για την Θεσσαλονίκη”, ως ένα ακόμη “σήμα κατατεθέν της πόλης” μαζί με τον Λευκό Πύργο, και φωτογραφίζεται από κατοίκους και επισκέπτες της πόλης και αναπαράγεται διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευρίσκεται σε κακή κατάσταση χωρίς κανείς να αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία αποκατάστασής του.

Οι “Ομπρέλες” είχαν αρχικά τοποθετηθεί στην Βενετία, πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, κατά τη διάρκεια της 45ης Μπιενάλε, μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν στην ανατολική πλευρά της παραλίας, την εποχή που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1997) και μεταφέρθηκαν στην σημερινή θέση τους το 2013, μετά την ανάπλαση της παραλίας. Σήμερα αποτελούν πόλο έλξης για φωτογράφιση και ένα από τα πιο γνωστά “σήματα” της πόλης. Ωστόσο, ευρίσκονται μονίμως επικαλυμμένες από ένα στρώμα αιθαλομίχλης και σκόνης και διακρίνονται από μακριά λόγω της βρωμιάς και της “μαυρίλας”, ενώ γενικώς το μνημείο έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις και καταστροφές. Οι ράβδοι οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του έργου και διακρίνονται σε παλαιότερες φωτογραφίες του, δεν υπάρχουν πλέον και δεν αντικαθίστανται με καινούργιες. Και ακόμη χειρότερα: σε πολλές “oμπρέλες” που ευρίσκονται χαμηλά έχουν καταστραφεί ή και αφαιρεθεί οι “ιστοί” τους και παρουσιάζουν ένα θλιβερό θέαμα άνευ προηγουμένου.

Η περίπτωση των “Ομπρελών” είναι απλώς ενδεικτική για την αδιαφορία και την ανοργανωσιά των αρμοδίων αντιδημαρχιών – κυρίως της αντιδημαρχίας πολιτισμού, η οποία εξαντλείται σε μια πληθωριστική πολιτική άσκοπων “δράσεων” χωρίς αρχή, μέση και τέλος –  οι οποίες θεωρούν την φροντίδα του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης πάρεργο και ήσσονος σημασίας με αποτέλεσμα πολλά μνημεία της Θεσσαλονίκης  να ευρίσκονται σε αξιοθρήνητη κατάσταση.

Η δημοτική “Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;” καλεί την διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να αναλάβουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την πρωτοβουλία αποκατάστασης του έργου ενός σημαντικού καλλιτέχνη,  όπως είναι ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι και ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για τη δημόσια γλυπτική στην Θεσσαλονίκης.

Δελτίο τύπου από τη Κίνηση: Ποια πόλη μας αξίζει;

Τηλ. επικοινωνίας: 6983-729864,  6973-399656

Σχολιάστε