My Twitter Feed

6 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κατάρρευση της Παθολογικής

Του Στέφανου Παραστατίδη.


Πρόσφατα, μετά από σύσκεψη παραγόντων και φορέων που οργάνωσαν οι ιατροί, Ε.Ν.Ι.Κ. (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς) και το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν. Κιλκίς, πληροφορηθήκαμε, με τα πιο μελανά χρώματα, την επικείμενη κατάρρευση της παθολογικής κλινικής αλλά και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Κιλκίς στο σύνολό του. Πραγματικά, τρομάζουμε με την ποιοτική και ποσοτική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αναρωτιόμαστε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Προβλήματα που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν και νωρίτερα, ελπίζοντας σε σταδιακή επίλυσή τους, αλλά τώρα πλέον γιγαντώθηκαν και δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και στασιμότητα. Η Παθολογική Κλινική, η ναυαρχίδα του Νοσοκομείου, λειτουργεί πλέον με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτηση και 2 που έρχονται επικουρικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της. Η υποστελέχωσή της, οι παραιτήσεις των ιατρών και η έλλειψη ενδιαφέροντος σε προκηρύξεις που έγιναν έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή της, ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή. Η λειτουργία του τακτικού Παθολογικού και Διαβητολογικού ιατρείου έχει ανασταλεί, στερώντας υπηρεσίες υγείας και ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Έχουμε τα περιθώρια να περιμένουμε κι άλλο;

Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζει και η Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου, καθώς υπηρετούν πλέον τρείς μόνιμοι ειδικοί Καρδιολόγοι, ενώ ο επικουρικός ιατρός αποχώρησε, και ο δεύτερος μόνιμος Καρδιολόγος αποδέχτηκε μόνιμη θέση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν επισημανθεί προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση. Υποστελέχωση παρατηρείται και σε άλλες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου, η οποία δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους.

Ο αξονικός τομογράφος που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες, λόγω υποστελέχωσης, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής. Εξυπηρετεί μόνο εσωτερικά περιστατικά που νοσηλεύονται ή κάνουν εισαγωγή, δεν κλείνει εξωτερικά ραντεβού. Δεν αναλαμβάνει αξονικές σε ανασφάλιστους. Στις περιπτώσεις μη λειτουργίας, αναγκάζονται να στέλνουν περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος προσωπικού, εργατοωρών, δέσμευσης ασθενοφόρων και καυσίμων. Η υποστελέχωση και στο Ακτινολογικό τμήμα από χειριστές και ιατρούς δημιουργεί προβλήματα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς και τους ταλαιπωρεί με επώδυνες μετακινήσεις στους χώρους του νοσοκομείου.

Η μη λειτουργία του σύγχρονου, ψηφιακού Μαστογράφου στερεί τους πολίτες το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Προληπτικής Ιατρικής, Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Οι πολίτες, μοιραία, πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια, στο Κιλκίς συμβεβλημένα με ΕΟΠΠΥ δεν υπάρχουν.

Επίσης, αν και είχε παρουσιαστεί ως η σπουδαία τομή στη λειτουργία του νοσοκομείου μας, εντούτοις η Μ.Ε.Θ. (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) παραμένει ανενεργή, παρόλο που τα μηχανήματα και ο απαραίτητος εξοπλισμός υπάρχουν. Φυσικά, απαιτείται στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει και στερούμαστε έτσι μια σημαντική προσθήκη στις παρεχόμενες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση, ενώ ταυτόχρονα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τις καταστάσεις και την εξουθένωση που βιώνει, εγκαταλείπει το ΕΣΥ αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε ερώτηση-παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση με μόνιμες προσλήψεις της Παθολογικής κλινικής, αλλά και των υπολοίπων κλινικών, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε σύγχρονο ιατρικό ίδρυμα.

Σχολιάστε