My Twitter Feed

26 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιός: Συνεχίζεται ο καλπασμός -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Αποκομμένα χωριά του Ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Η Φώφη έφυγε νωρίς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

“Υπόσχομαι ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ” -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

ΔΕΕΠ: Επανεκλέχτηκε ο Μηνάς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Διπλάσια σε μας η μεταδοτικότητα -

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Γιορτάστηκε η απελευθέρωση -

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Δωρεάν τεστ στο Δήμο Κιλκίς -

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Καλά πράματα!

Του Παναγιώτη Φλωρίδη (ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–Στην προπολεμική περίοδο, καθώς και λίγο μετά τον Πόλεμο, περιόδευαν το νομό οι βουλευτές (και πολιτευτές) της εποχής εκείνης.  Πολιτικοί «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» του περιβάλλοντος και του εκλογικού σώματος. Γραφικότατοι.

Ερχόταν στα χωριά μας, συνήθως βράδυ, ο βουλευτής. Στο καφενείο οι θαμώνες απασχολημένοι με το χαρτί και κάποιο φτωχικό ουζάκι. Στη θέα του βουλευτή σηκωνόταν όρθιοι. Από «σέβας», όχι με το «εγέρθητω»! Η διαδικασία ήταν στη συνέχεια η εξής: Εβγαινε έξω ο κομματάρχης (Μήτσος π.χ) και συνομιλούσε για λίγα λεπτά με τον βουλευτή. Όταν επέστρεφε, οι θαμώνες ρωτούσαν:

-Τι είπε Μήτσο, ο βουλευτής;

-Καλά πράματα!

Εκεί τελείωνε η πολιτική ενημέρωση των ψηφοφόρων οι οποίοι επέστρεφαν στο χαρτί και το φτωχικό ουζάκι. Ικανοποιημένοι από την εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τις προοπτικές  της χώρας, τις κινήσεις για την οικονομία, τα προβλήματα των επενδύσεων, το αγροτικό πρόγραμμα του κόμματος, τις προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνητικές συμμαχίες. Τα πάντα σε δύο λέξεις: «Καλά πράματα».

Το παράδειγμα πιθανόν να έχει μια δόση υπερβολής. Πιθανόν, οι βουλευτές της εποχής να έλεγαν αρκετά περισσότερα από τις δύο μαγικές λέξεις. Και σίγουρα, τότε δεν υπήρχαν τόσο φλέγοντα ζητήματα ώστε να χρειάζονται εμπεριστατωμένες και εκτενείς αναλύσεις και δεσμεύσεις.

Το θέμα είναι ότι σήμερα σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, θυμίζουν πολύ έντονα εκείνο το «καλά πράματα». Ολοι δηλαδή, αναγνωρίζουν ότι οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Ολοι αναγνωρίζουν, ότι η χώρα πρέπει κάποια στιγμή να μπει στο δρόμο της παραγωγής και της ανάπτυξης. Ολοι εντοπίζουν τους (λίγους) καίριους τομείς οι οποίοι μπορούν αναπτυσσόμενοι να ανατάξουν την χώρα. Ολοι αναφέρονται στην ενίσχυση των μεγάλων έργων υποδομής, την αναδιάρθρωση και χρηματοδότηση της διατροφικής αγροτοκτηνοτροφίας, την χρηματοδότηση με αυστηρό έλεγχο των τουριστικών υποδομών, την ακόμη πιο επιθετική μεγέθυνση της ναυτιλίας.

Δεν είναι πολλοί οι τομείς που χρήζουν άμεσης προσοχής και ανάπτυξης. Κι όμως, κανένα κόμμα δεν έχει παρουσιάσει μελετημένη και κοστολογημένη πρόταση ούτε και για μια υποδιαίρεση αυτών των τομέων. Οι εξαγγελίες τους είναι τόσο γενικόλογες, τετριμμένες, χαοτικές που, κυριολεκτικά παραπέμπουν στα θρυλικά «καλά πράματα»!

Η αμεριμνησία και η ανευθυνότητα των κομματικών επιτελείων καλά κρατεί. Αν συνεχισθεί όμως (που θα συνεχισθεί σίγουρα) τότε η κάλπη θα δείξει στους ίδιους «κακά πράματα». Αλλά δυστυχώς θα σημάνει και για τη χώρα “κακά μαντάτα…”

Σχολιάστε