My Twitter Feed

6 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Παραστατίδης για τα “κόκκινα δάνεια” -

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι -

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

“X” του ΓΑΣΚ στο ντέρμπι παραμονής -

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Αγιονέρι: Έργο αγροτικής οδοποιίας -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “Ζ” στους αγώνες μας -

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Και φέτος φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Η Κοινωνία Πολιτών Κιλκίς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς στο πλαίσιο εορτασμού των ‘Ελευθερίων’, υποδέχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

festival-ntokimanterΤη Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Μαΐου, ώρα 20.00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς θα προβληθούν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ και των πόλεων της περιφέρειας. Το Φεστιβάλ με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται, αποκεντρώνεται και αποτελεί ένα δραστήριο παράγοντα της πολιτιστικής ζωής σε όλη τη χώρα.

Φέτος οι «Εικόνες του 21ου αιώνα» θα δώσουν στους θεατές μια πιο σφαιρική άποψη της σύγχρονης ανθρώπινης πραγματικότητας, μέσα από ντοκιμαντέρ ελλήνων και ξένων σκηνοθετών.

Ευχόμαστε το ταξίδι των Περιφερειακών Εκδηλώσεων να σηματοδοτήσει μια ουσιαστική σχέση μεταξύ του κοινού και του κόσμου του ντοκιμαντέρ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών είναι:

Δευτέρα, 12 Μαΐου

poster_xryso_dasos_low_copy20.00: Χρυσό Δάσος

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής.

Έγχρωμο, Ελλάδα, 24’, 2014

Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά «έκανε» δέντρα, που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές, τις καστανιές και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι’ αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης.

O ALLOS ANTHROPOS20.40: Ο άλλος άνθρωπος

Σκηνοθεσία: Στάθης Γαλαζούλας.

Έγχρωμο, Ελλάδα, 34’, 2013

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος», στήνει την φορητή του κουζίνα σε διάφορα σημεία της Αθήνας και προσφέρει στους συνανθρώπους του τροφή, αλληλεγγύη, επικοινωνία και σεβασμό. Συνοδοιπόροιτου σ’ αυτή τη διαδρομή, οι απλοί άνθρωποι που βοηθούν μεόποιες δυνάμεις έχουν, προσφέροντας από το υστέρημά τουςσ’ όσους το έχουν ανάγκη. Καθημερινά η ιστορία τους εξελίσσεται στο δρόμο με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις.

21.15: Στο φαρμακείο

Σκηνοθεσία: Μύρνα Τσάπα.

Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 41’, 2013

Μια απεικόνιση της Ελλάδας στα χρόνια 2010-12, μέσα από ένα φαρμακείο.

cretativity-00422.00: Cretativity

Σκηνοθεσία: Μανόλης Κριτσωτάκης.

Έγχρωμο, Ελλάδα, 80’, 2013

Έξι καλλιτέχνες από έξι διαφορετικές χώρες και έξι διαφορετικά πεδία της τέχνης μάς εξηγούν γιατί έχουν επιλέξει να ζουν και να δουλεύουν στην Κρήτη, αλλά και τους λόγους που τους κρατάνε ακόμη εκεί, ενώ έχουν την επιλογή να επιστρέψουν σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα. Μέσα από έξι συνεντεύξεις, επενδυμένες με ήχους και εικόνες από τη σημερινή Κρήτη, ανακαλύπτουμε την οπτική αυτών των ανθρώπων για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και την εικόνα που έχουν άνθρωποι από πιο οργανωμένες κοινωνίες για τον κρητικό τρόπο ζωής.

Τρίτη, 13 Μαΐου

ΑΡΙΕΛ20.00: Αριέλ

Σκηνοθεσία: Λόρα Μπάρι.

 Καναδάς, 95’, 2013

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον 33χρονο Αριέλ, από τότε που ένας βιομηχανικός αναδευτήρας ζύμης στη Μεντόζα της Αργεντινής κομμάτιασε τα πόδια του. Ο Αριέλ ενσαρκώνει την ατέρμονη μάχη ανάμεσα στoν άνθρωπο και στη μηχανή: εντέλει, ξεκινάει να ξαναχτίσει τη διαλυμένη του ταυτότητα, να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του και να σχεδιάσει ο ίδιος ένα ζευγάρι τεχνητά πόδια. Ο υπερβατικός ανθρωπισμός που χαρακτηρίζει τον Αριέλ απεικονίζεται μέσα από την αντιπαραβολή της καθημερινής του ζωής με ονειρικούς εσωτερικούς κόσμους, που συγχέουν τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και στο φανταστικό.

tainia21.20: Να είσαι και να έχεις

Σκηνοθεσία: Νικολά Φιλιμπέρ.

Έγχρωμο, Γαλλία, 104’, 2002

Διάσπαρτα στη Γαλλία, υπάρχουν ακόμη μονοτάξια σχολεία, όπου όλα τα παιδιά ενός χωριού έχουν τον ίδιο δάσκαλο ή δασκάλα, από τα πολύ μικρά παιδιά μέχρι τα μεγάλα – τους μαθητές της δευτέρας γυμνασίου (10-11 ετών). Ανάμεσα στην εσωστρέφεια και στην ανοιχτόμυαλη στάση απέναντι στον κόσμο, εκλεκτικές μικρές ομάδες μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή, όποια συνέπεια κι αν έχει αυτό. Μια ταινία που γυρίστηκε σ’ ένα τέτοιο σχολείο, κάπου στα βάθη της Ωβέρνης.

Σχολιάστε