My Twitter Feed

6 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ευρωπός στο κέντρο της Ευρώπης -

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Κ. Αρβανίτης: Εμείς θα νικήσουμε -

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

“Όχι συγκάλυψη των υποκλοπών” -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Φτάνει πια ο εμπαιγμός στην Υγεία -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Διμέτωπη επίθεση Κουτσούμπα -

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Περιοδεία Κ. Αρβανίτη στο νομό μας -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Καλά που έχουμε και τα κρασιά μας! -

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

“Η ΕΕ να στηρίξει τους αγρότες” -

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Και …τα διαμάντια είναι παντοτινά στο Κιλκίς!

Aφού εδώ στο Κιλκίς έχουμε χρυσό, ασήμι, νικέλιο, ουράνιο κι όλα της φύσης τα πολύτιμα ορυκτά, κι αφού μάθαμε ότι ξένες εταιρίες ψάχνουν και για …πετρέλαιο, σιγά μη μας έλειπαν τα …διαμάντια! Και μάλιστα, τα καλύτερα στον κόσμο, καλυτερότερα ακόμα κι απ` τα Κοκτσετάφ του Καζακστάν!

Και για τους άπιστους Θωμάδες, ιδού τι έγραφε πριν έναν μήνα η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, του εκδοτικού συγκροτήματος (τι σύμπτωση!) Μπόμπολα:

Υπάρχουν διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα; Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), Δημήτρη Κωστόπουλο, υπάρχουν, αν και δεν πρόκειται περί διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεκριμένες περιοχές είναι άμεσα συγκρίσιμες – αν όχι μεγαλύτερες- με την καλύτερα μελετημένη και τεκμηριωμένη αδαμαντοφόρο ζώνη πετρωμάτων του φλοιού στον κόσμο, αυτή του Κοκτσετάφ (Kokchetav) του Καζακστάν. 

Όπως δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίζονται πετρώματα του φλοιού, μεταμορφωμένα σε συνθήκες υπερυψηλών πιέσεων, με υψηλό δυναμικό, σε διαμάντια, περιλαμβάνουν τους ορεινούς όγκους των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία και μία στενή ζώνη που εκτείνεται ασυνεχώς -κατά μήκος 100 χιλιομέτρων και πλέον- από το Κάτω Νευροκόπι του νομού Δράμας μέχρι τη Σιδηρώ του νομού Έβρου, διατρέχοντας έτσι την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η δεύτερη είναι άμεσα συγκρίσιμη, αν όχι μεγαλύτερη, με την καλύτερα μελετημένη και τεκμηριωμένη αδαμαντοφόρο ζώνη πετρωμάτων του φλοιού στον κόσμο, αυτή του Κοκτσετάφ του Καζακστάν, διαπιστώνει ο επιστήμονας. 

Τα διαμάντια, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, και έχουν μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 150 χιλιοστά του χιλιοστού. Συγκριτικά, εξηγεί πως στο Καζακστάν, περίπου 80% των διαμαντιών έχουν μέγεθος που κυμαίνεται από 20 έως 70 μικρόμετρα. 

Τα ελληνικά διαμάντια έχουν πιστοποιηθεί με τη μέθοδο φασματοσκοπίας λέιζερ Ράμαν καθώς και με τη μέθοδο περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ. Μία σύγκριση των πιστοποιημένων περιοχών αδαμαντοφόρων πετρωμάτων του φλοιού ανά τον κόσμο, μεταξύ των ετών 1999 και 2003, καταδεικνύει, την αποδοχή της Ροδόπης ως μία τέτοια περιοχή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήδη από το 2003, επισημαίνει ο ακαδημαϊκός.

Η εμπειρία από το Καζακστάν έχει δείξει ότι τα αδαμαντοφόρα πετρώματα καταλαμβάνουν επιμήκεις ζώνες, των οποίων τα πάχη κυμαίνονται από 2-80 μέτρα, ενώ το συνολικό πάχος του κοιτάσματος (ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης) δεν ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες μέτρα. Οι ζώνες αυτές βυθίζονται με μεγάλες κλίσεις (60-80°) υπό το έδαφος. Οι τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες μεταξύ της αδαμαντοφόρου ζώνης της Βόρειας Ελλάδας και αυτής του Καζακστάν συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι, τα πιθανά ελληνικά αποθέματα είναι συγκρίσιμα με αυτά του Καζακστάν.

Βέβαια, ο σχηματισμός πλήρους εικόνας περί του μεγέθους και της έκτασης των ελληνικών αδαμαντοφόρων κοιτασμάτων θα προκύψει μόνο μετά το πέρας εκτεταμένων επιστημονικών ερευνών, τονίζει ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει ότι δεν πρόκειται περί διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες τέτοιου είδους απαιτούν σημαντικά ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό και υποδομή. Η συμβολή λοιπόν της πολιτείας είναι απαραίτητη για τη συνέχιση παρομοίων μελετών, που τοποθετούν την Ελλάδα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τόσο στον επιστημονικό όσο και στον κοιτασματολογικό χώρο, καταλήγει ο κ. Κωστόπουλος.

Διαμάντια του φλοιού

Ακόμα, Έλληνας ακαδημαϊκός, αναφερόμενος στα διαμάντια του φλοιού, επισημαίνει πως το 1984, ανακαλύφθηκε σε πετρώματα του φλοιού από τη Νορβηγία και την Ιταλία, σε περιοχές όπου κάποτε είχαν συγκρουσθεί μεταξύ τους ηπειρωτικές πλάκες, μια μορφή χαλαζία που είναι σταθερή μόνο σε πιέσεις μεγαλύτερες από 25.000 ατμόσφαιρες. 

Επειδή τέτοιες πιέσεις -διευκρινίζει- αντιστοιχούν σε βάθη στη γη μεγαλύτερα των 80 χιλιομέτρων, η ανακάλυψη αυτής της μορφής χαλαζία απετέλεσε την πρώτη ένδειξη ότι είναι δυνατή η υπαγωγή του γήινου φλοιού, σε βάθη που αντιστοιχούν στον άνω μανδύα. 

Η παρατήρηση αυτή, προσθέτει, αποτελεί αφ’ εαυτού της ένα γεωλογικό παράδοξο καθόσον η διαφορά πυκνότητας μεταξύ φλοιού (2,8 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό) και μανδύα (3,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό) είναι τέτοια που καθιστά απαγορευτική την κατάδυση του φλοιού μέσα στο μανδύα μόνο και μόνο λόγω άνωσης. 

Το 1990 πιστοποιήθηκε η ύπαρξη διαμαντιών σε μεταμορφωμένα αργιλικά ιζήματα της περιοχής Κοκτσετάφ του Καζακστάν προκαλώντας μια επανάσταση στην παγκόσμια γεωλογική σκέψη. “Ο δρόμος για την κατάδυση του φλοιού, σε βάθη μεγαλύτερα των 150 χιλιομέτρων, μέσα στον μανδύα είχε ανοίξει. Ταυτόχρονα όμως προέκυπταν και δύο σπουδαία ερωτήματα: Πώς είχε καταφέρει ο φλοιός να κατέλθει σε τόσο μεγάλα βάθη παρά τη διαφορά πυκνότητας με τον περιβάλλοντα μανδύα και ποιες δυνάμεις τον έκαναν να επιστρέψει στην επιφάνεια της γης;” επισημαίνει ο Έλληνας ακαδημαϊκός.

Το 1996 ανακαλύφθηκε, ως έγκλεισμα μέσα σε διαμάντι από κιμπερλίτη της Ζουαζιλάνδης, ένα ορυκτό που απαντάται αποκλειστικά σε μεταμορφωμένα αργιλικά ιζήματα τεκμηριώνοντας έτσι τη δυνατότητα ανακύκλωσης του φλοιού τουλάχιστον μέχρι τις πηγές γένεσης των κιμπερλιτικών μαγμάτων, 250 χιλιόμετρα βαθιά μέσα στο μανδύα. 

Μετά την ανακάλυψη των διαμαντιών στο Καζακστάν επακολούθησε μια δεκαετία ανακαλύψεων διαμαντιών σε πετρώματα του φλοιού από περιοχές ηπειρωτικών συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως είναι οι περιοχές της Α. Κίνας, το Φιορτόφτ (Fjοrtoft) της Νορβηγίας, το Ερτσγκεμπίργκε (Erzgebirge) της Γερμανίας και η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη της πατρίδας μας. 

Από άποψη έκτασης εμφάνισης και συχνότητας παρουσίας διαμαντιών, οι σημαντικότερες από τις παραπάνω περιοχές είναι το Καζακστάν και η Ελλάδα, αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής. Τα διαμάντια βέβαια είναι μικροσκοπικά, μεγέθους από 2 έως 300 χιλιοστά του χιλιοστού, και αρκετές φορές έχουν μετατραπεί, μερικώς ή ολικώς, σε γραφίτη, ο πληθυσμός τους όμως σε ορισμένα πετρώματα είναι τέτοιος ώστε να φθάνουν τα 2.000-3.000 καράτια στον τόνο. 

Ενώ για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, στο Καζακστάν, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φθάνουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 3 δισεκατομμυρίων καρατιών (600 τόνοι). 

Από επιστημονικής άποψης, τα πετρώματα τα οποία φιλοξενούν τα ελληνικά διαμάντια ήταν αργιλο-ψαμμιτικά ιζήματα, τα οποία αποτέθηκαν κατά τη διάρκεια της Τριαδικής Περιόδου επάνω στο κρυσταλλικό υπόβαθρο μιας ηπειρωτικής μάζας που είχε σχηματισθεί πριν 450-300 εκατομμύρια χρόνια στο νότιο περιθώριο της Ευρασίας. 

Τεμάχη αυτής της ηπειρωτικής μάζας που καταδύθηκε σε βάθη της τάξης των 250-300 χιλιομέτρων μέσα στο μανδύα κατά τη διάρκεια του Ιουρασικού και κατόπιν αναδύθηκε στην επιφάνεια αποτελούν σήμερα οι οροσειρές τυ Βερτίσκου, των Κρουσίων και της Κερκίνης στην Κεντρική Μακεδονία, διαπιστώονει ο κ. Κωστόπουλος.

Ιστορικά στοιχεία

Η ιστορία των διαμαντιών στον Ελλαδικό χώρο ξεκινά στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Το 1999 κοντά στα χωριά Γαλαρινός, Λιβάδι και Μαραθούσα του Νομού Χαλκιδικής, 20-40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά διαμάντια σε πετρώματα του φλοιού από τον κ. Κωστόπουλο.

Τα αποτελέσματα εκείνης της πρώτης έρευνας δημοσιεύθηκαν, την επόμενη χρονιά (2000), στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “International Geology Review” (Διεθνής Γεωλογική Επιθεώρηση). Η εργασία αυτή έγινε δεκτή προς δημοσίευση με επαινετική κριτική από τον καθηγητή Ερνστ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Καλιφόρνια. 

Το 2000, περαιτέρω έρευνες για διαμάντια σε παρόμοια πετρώματα στη Βόρεια Ελλάδα απέδωσαν γρήγορα καρπούς και μία δεύτερη, σημαντικότερη ανακάλυψη έγινε σε περιοχές των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν την επόμενη χρονιά (2001) στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EUG) στο Στρασβούργο της Γαλλίας τον Απρίλιο, καθώς επίσης και στο 9ο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο που οργάνωσε η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΓΕ) στην Αθήνα το Σεπτέμβριο. 

Την ίδια χρονιά δημοσιεύθηκαν τα τελικά αποτελέσματα για τα διαμάντια της Θράκης, στο υψηλότατης στάθμης διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Earth and Planetary Science Letters” (Γήινα και Πλανητικά Επιστημονικά Γράμματα). Τον Απρίλιο του 2003 παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα για τα αδαμαντοφόρα πετρώματα της Βουλγαρίας, που αποτελούν συνέχεια των ελληνικών εμφανίσεων, στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EUG) στη Νίκαια της Γαλλίας. 

Η ανακάλυψη διαμαντιών στον ελληνικό χώρο, σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, προσέλκυσε προτάσεις επιστημονικής συνεργασίας με φημισμένα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ του Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών της Ρεν (Rennes) της Γαλλίας, καθώς και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης της Ελβετίας. Πρωταρχικό βάρος δόθηκε στον προσδιορισμό της ηλικίας σχηματισμού των ελληνικών διαμαντιών, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους ραδιενεργών στοιχείων.

Τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, για μεν τις περιοχές της Χαλκιδικής στο Συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. το Δεκέμβριο του 2001, για δε τις περιοχές της Θράκης στο Διεθνές Συνέδριο Γκόλντσμιτ (Goldschmidt) της Γεωχημικής Εταιρείας της Αμερικής στο Νταβός της Ελβετίας τον Αύγουστο του 2002. 

Από τη συνεργασία με τα ανωτέρω ανώτατα ιδρύματα προέκυψαν δύο διδακτορικές διατριβές (2006 & 2008) για τις αδαμαντοφόρες περιοχές της Θράκης, ενώ μία ακόμη διδακτορική διατριβή για τις ίδιες περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το Φεβρουάριο του 2002, ο κ. Κωστόπουλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών του για τα διαμάντια της Βόρειας Ελλάδας στην Ημερίδα: “Γεωλογία και Κοινωνία: Η προσφορά της γεωλογικής έρευνας στη Βόρεια Ελλάδα” που διοργανώθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. Η ομιλία του είχε τίτλο: “Ιζήματα που βυθίστηκαν 200 χιλιόμετρα μέσα στο μανδύα και ξαναγύρισαν στην επιφάνεια της γης: Μια ιστορία όπως μας τη διηγούνται τα διαμάντια της Βόρειας Ελλάδας”. 

Το Δεκέμβριο του 2007 τα αδαμαντοφόρα πετρώματα του ελληνικού χώρου μελετήθηκαν με εξελιγμένες αναλυτικές μεθόδους στο Βαυαρικό Γεωινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μπάιρόιθ της Γερμανίας με οικονομική βοήθεια από το Πλαίσιο Στήριξης 6 της Ε.Ε..

ΚΙΛΚΙΣ24: Ευχαριστούμε τη φίλη  Μαρία Καδόγλου για την υπόδειξη μέσω σχολίου της, του ως άνω δημοσιεύματος.

Σχόλια
25 Σχόλια to “Και …τα διαμάντια είναι παντοτινά στο Κιλκίς!”
 1. Ο/Η nik λέει:

  τοσο καιρο ηταν ολα αυτα τα καλουδια κρυμμενα και αφανη… και τωρα με την οικονομικη κριση τα ανακαλυψαν…. και θα τα αξιοποιησουν για να ανακαμψουμε λενε…. τυχαιο…. δεν νομιζω…..

 2. Ο/Η Σ. Δημητριάδης. λέει:

  Αγαπητοί Μαρία και Κιλκις24. Οι εξορυκτικοί κολοσσοί παλεύονται, οι εθνικοί εργολάβοι παλεύονται, οι Μανιάτες παλεύονται -παρά το όνομα και τη φήμη τους- οι Στουρνάρηδες παλεύονται, οι Χατζηδάκηδες και οι Μηταράκηδες παλεύονται, τα ΜΑΤ παλεύονται, οι βλάκες όμως δεν παλεύονται με τίποτα. Ακόμα και ο Θεός τους φοβήθηκε.

  Μια επίκληση: Κύριε Τζαφέρη, αν μας ακούτε, συμμαζέψτε λίγο, αν μπορείτε και εσείς βέβαια, αυτούς τους Ταλιμπάν που διαβάζουν όσα γράφετε και τα καταλαβαίνουν όσο φτάνει το μυαλό τους. Και κύριε Κωστόπουλε, basta, κόψτε κάτι, σας διαβάζουν και πολλοί που δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς θέλετε να πείτε. Το μόνο που συγκρατούν είναι η λέξη διαμάντια. Δεν κάνετε λιγότερο κακό από τους εμπόρους ουσιών για έγχρωμα όνειρα. Δεν μπορούμε να θυσιάζουμε τα πάντα, και τη λογική, στο όνομα της επιστημονικής ή της επαγγελματικής επιβίωσης.

  Και για να ξεσκάσουμε λιγάκι από την τόση ζέστη. Έστω πως όλα όσα σας προσφέρονται αφειδώς αγαπητοί κιλκισιώτες είναι αληθινά, έστω δηλαδή πως στον καθένα σας αναλογούν περίπου 960 δισεκατομμύρια δολάρια, τόσο τα υπολόγισαν κάποιοι (μερίδιο από τον χρυσό, από τον χαλκό -αυτόν μπορείτε να το αρνηθείτε, σιγά τα μπακίρια τώρα- , από τα πετρέλαια, από τα διαμάντια, από τις σπάνιες γαίες, και ίσως από τον κρυμμένο θυσαυρό του Μεγαλέξαντρου). Τι θα τα κάνατε τόσα λεφτά, το έχετε σκεφτεί; Είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό; Δεν είναι και μικρή υπόθεση μια τέτοια αλλαγή στη ζωή σας. Θα τα καταθέσετε σε τράπεζες; Δικές μας άραγε ή του εξωτερικού; Θα εξακολουθήσετε να μένετε στο Κιλκίς (του οποίου το μελλοντικό όνομα μπορεί να είναι Eldorado, Huston ή Johannesburgh) ή θα μετακομίσετε στις Μαλδίβες; Αν βέβαια μείνετε στον τόπο σας μπορείτε τότε να απαιτήσετε αυτός ο τόπος να αυτονομηθεί, κατά τα πρότυπα της χώρας των Βάσκων, της Καταλωνίας ή της Σκωτίας, και να ονομασθεί “αυτόνομη επαρχία του Κιλκίς”, που θα είναι η πλουσιότερη περιοχή του κόσμου. Μια χαλαρή σύνδεση με τη φτωχή υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί παρόλα αυτά να διατηρηθεί για λόγους ιστορικούς, αλλά η ροή χρημάτων προς αυτήν θα είναι πολύ περιορισμένη. Aς πρόσεχαν όταν σας άνοιγαν τα μάτια. Και βέβαια, αμέσως θα γίνει η μεταγραφή στον Κιλκισιακό των Κατσίγιας, Ινιέστα, Τσάβι και Μέσι, ίσως και του Μπαλοτέλι -αυτός θα έρθει μόνος του, είναι ξάδερφος, κατάγεται από τη χρυσοφόρο Γκάνα, οι γονείς του ήταν πάμπλουτοι και αυτοί.
  Ένα είναι σίγουρο, πως όποια και αν είναι τώρα η δουλειά ή η απασχόλησή σας είναι πάντως προσωρινή. Από μεθαύριο θα είστε όλοι δισεκατομμυριούχοι. Αφήστε τα χωράφια, τα γελάδια και τα μικρομάγαζα, αυτά δεν είναι για σας. Είστε όλοι Σκρουτζ Μακ Ντακ, χωνέψτε το.

  • Ο/Η eυα λέει:

   (κυριε καθηγητα παλι λαθος κανετε, Τζεφερης. Τζεφερης πετρος ειναι το ονομα)
   . καλα , λετε οτι ειμαστε βλακες.χεχε , και δεν γνωριζουμε τι θα πει διαμαντη για αναγκες βιομηχανιας……..αιντε αιντεεεεεεεεεεεεεεε, Eσας διαβαζουν οι κιλκισιωτες? Δεν το πιστευω.
   κιλκισιωτες, μην αφηνετε τα χωραφια ,σας εχουμε αναγκη και ευχαριστουμε για την δυσκολη δουλεια που προσφερετε.
   ολΟΙ μαζι , γινετε!!! και πιο πολΛα μαζι γινετε, αλλα γερους που σας περνανε για βλακες κι ας ηταν καθηγητες, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ.

 3. Ο/Η giannis λέει:

  eua esi edoses na faei o adam to milo kai katantisame tora se afta ta xalia pou eimaste?

 4. Ο/Η eυα λέει:

  το ονομα μου ειναι Ευγενια, το nick Ευα, της γιαγιας μου της Μελισσουργιωτησας. :-))της μανας του δοκτορα γεολογιας !!ενας θαυμασιος Κιλκισιωτης, με ανοιχτα μυαλα, που κατι συμφεροντολογους καθηγητες της anti παραγογης, καταδικαζει. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗς του καθε πλουτου.
  ρωτας τι να κανουμε.
  Αυτα που μπορουμε. Αυτα που εχουμε και οχι το νααααααααα ,και ναααα. Κανουμε αυτα που μπορουμε ΑΜΕΣΟΣ και μετα κανουμε επενδυσεις , δεν θα ειμαστε χωρα υπηρεσιων αλλα με παραγωγη. Αλλα το τιποτα με το τιποτα , με θεοριες και παλι με πιραματισμους( νεοκομμουνιστες , τωρα θα εχουμε και τον Τζαβεσ αφου πηγε η δασκαλιτσα η Δουρου…ε, εκει θα πουμε ξανα μετα το αγαπημενο μου ποντιακο ..τωρα Τασομ φα το σκατομ της Δουρου. Αλλα δεν χανουμε ημερες με κατι ανοητους μεγαλοσυνταξιουχους , (ολο το επιτελειο του antigold -αντθρωποι με λεφτα!!!!) να σε κανουν πιονι και ολο και καποιος απο αυτους να νομιζει οτι αυτος ειναι ο αρχηγος και εσυ ο μαυρος δουλος που για χαρη τους γινε γεωργος , μελλισουργος , μαζευε μανιταρια και κουκουναρες. ΟΧΙ δεν θελω, θεlω να διευθετησω τον εαυτο μου εκει που θελω εγω!!!! Κι οχι ο δημητριαδης να σε τρομαζει με κυανια και αλλα shid.( σιγα που θα τρομαξει εμενα!! να με λεει και χαζη….και να μη μπορει να μαθει το ονομα του ΤΖΕΦΕΡΗ ….)
  Στα χαλια που βρισκομαστε φτεμε ολοι καθημερινα. οταν η λογικη δεν περισευει αλλα επικρατουν τα μισοι και το..που αρεσει στο Αδαμ…..τι να κανω η δολια η ευα…γραφω και ας με βριζουν . για καλο της κοινονιας ομως το κανω. καλημερα.

 5. Ο/Η giannis λέει:

  vale kai ligo nero sto krasi sou eva, ta pragmata den einai toso rodina oso fainontai……..

 6. Ο/Η eυα λέει:

  γιαννη, θα συμφωνησω. Θα το πω αλλιως. ΟΛΑ ΧΡΙΑΖΟΝΤΕ . οταν λεμε ολα , ολα. Γεωργια, χαλιβουργια, μεταλλεια, τα παντα. ξερεις τι με τρομαζει? οταν μια ομαδα θελει να επιβληθει στην αλλη και με το ζορι. οταν μου γραφει ενας διθεν παλιως κομμουνιστης, ο οποιος εζησε τ καλα του κομμουνισμου αλλα εδω, στον καπιταλισμο ειδε φραγκα…και μου λεει, οτι παντα με αιμα κερδιζοντε η μαζες…δεν θα συμφωνησω. Μια χαρα τα λεει η παπαριγα. Δεν μπορω να θελω να κυβενησω, πρεπει να το θελει ολος ο λαος .
  Θα το πω και αλλιως. τιποτα δεν κρατα για παντα, αλλα δεν ειναι καιρος για πιραμαμτα. ας ξεκαθαρειση αυτη η πανηλιθεια ΕΕ. και μετα βλεπουμε. οχι ομως τωρα. και ακομα κατι Γιαννη, επι κομμουνισμου που εζησα, ολα υπηρχαν ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, και ουρανιο βγαζαμε, ιδικα η γεωργια ηταν παγκοσμοο φενομενο της επιτυχιας. οπωτε , δεν μπορει να μου λεει η δουρα και η καθε δουρα, ΟΧΙ μεταλλεια.. και να κλεινουν σπιτια των ανεργων νεον, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να παρει την εξουσια. Ν Τ Ρ Ο Π Η αλλα θα τα κανει οταν ειναι κυβερνηση( και αν) με πιραζει το ψεμα.

 7. Ο/Η giannis λέει:

  ego den pisteuo pantos oti ta metalleia tha feroun tin oikonomiki anakampsi… alloi exoun ta simferonta apo auta…..kai pisteuo oti ta meion einai perissotera apo ta plin eua mou stin oli auti ipothesi pou egine me aformi tin oikonomiki krisi kai anergia…..

 8. Ο/Η giannis λέει:

  ta meion perissotera apo ta sin ithela na po

 9. Ο/Η giannis λέει:

  einai tixaio oti tora mesousis oikonomikis krisis kai toso espeusmena theloun na kanoun ena soro orixeia xalkou, xrisou, diamantion kai allon kalon…. tosa xronia giati den asxolountan, tora ksipnisan?

 10. Ο/Η giannis λέει:

  kai i kenia kai to zair exoun ena soro metalleia kai orixeia adamantina… eides o kosmos tous na euimerei?

 11. Ο/Η eυα λέει:

  γιαννη, στην Ευρωπη ζεις , το ξεχασες???μπερδευεις πολλα πραγματα , σε εμβολιασαν εγκερος. πρωτα λεγανε για εκφοβισμο κυανιο,
  μεταλεγανε νερα , τωρα λενε ξενα συμφερωντα και μαλακιες τουμπανα.Αντε, αν θες να πας να βοσκεις .δεν μπορω να σε κρατησω με το ζορι στον πολιτισμο, γιατι πολιτισμος ειναι αναπτυξη. Ετσι κανουν και η δεξιοι και η αριστεροι. Αντε, γιαννη, καλο καλοκαιρι .

 12. Ο/Η eυα λέει:

  Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ: Ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου .
  μαλλον και οι του γεολογικου τμηματος ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ φαγανε. κ. καθηγητα
  Ευα , ευγενια Μελισσουργιωτησα

 13. Ο/Η giannis λέει:

  malakies einai auta pou les esi eva mou, poulomeno tsiraki tou mpompola kai ton filon tou, ante pane kane ena mpanaki se mia metalleutiki xavouza na pareis kai xromataki pou mas kaneis tin europaia, tin sigxroni kai tin politismeni kai emeis eimaste oi varvaroi. oust!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Ο/Η giannis λέει:

  den theloume anaptiksi tou thanatou!

 15. Ο/Η giannis λέει:

  kai ola auta peri politismou anaptiksis kai theseon ergasias einai to kouti tis pandoras pou afilokerdos prosfereis esi kai oi loipoi me simferonta…..den trome koutoxorto. sas to epistrefoume piso.

 16. Ο/Η giannis λέει:

  an eisai melissourgiotissa tha agapages ton topo sou kai den tha itheles na ginei ena aperanto seliniako metalleutiko topio.

 17. Ο/Η giannis λέει:

  proteino dinontas to kalo paradeigma proti na prosfereis ta xorafia kai to spiti sou sto melissourgio gia na kanei i el dorado kai o mpompolas ta metalleia tou. etsi kai sigxronoi kai europaioi kai politismenoi eimaste kai to kiriotero tha lithei to provlima tis anergias kai oloi tha zoume plousioparoxa eleo xrisou diamantion kai allon kalon……kilkis to neo el dorado!

 18. Ο/Η eυα λέει:

  γιαννη , ειναι 18 στρ , μη ποτιστικα τα χωραφια μου. το ενοικιο ειναι οπως γνωριζεις 10 ευρω….το σπιτι ειναι απλος αναμνηστικο, δεν θα μενει ποτε εκει κανεις, καποτε διωχτηκαμε, ως αριστεροι και ολοι καναναι τεραστιες περιουσιες στην μεγαλουπολη…μακαρι να το επαιρναν αλλα ο χρυσος ειναι λιγο πιο περα. στην ποντοκερασια
  μπες στο ρεσπεντζα blogspot , εχει video της Ο λυμπιαδας ,σημερα εγινε αναρτηση,τωρα στις 7.υ ειχε πανούρ. κα να φανταστης οτι 4 χμ πιο πανω ειναι τα μεταλλεια. για να ξερεις τι σου λεω.

 19. Ο/Η giannis λέει:

  οποιος αγαπα και πονα τον τοπο του δεν δεχεται κανενα καταπατητη οπως κι αν λεγεται αυτος και στο ονομα οποιασδηποτε υποτιθεμενης αναπτυξης και προοδου…….

 20. Ο/Η giannis λέει:

  ευα μου βλεπω οτι εχεις κολλησει στα μεταλλεια ως αναπτυξη εσυ το ξερεις καλυτερα το γιατι………περα απο την αναπτυξη και την προοδο που οραματιζεσαι μεσω βαρεων και μεγαλης κλιμακας μεταλλευτικων εξορυξεων…..και τα πυρηνικα εργοστασια αναπτυξη και προοδο και θεσεις εργασιας φερανε και ειδες τα αποτελεσματα προσφατα στην ιαπωνια που απεχει τεχνολογικα και περιβαλλοντικα ετη φωτος απο την ελλαδα ευρωπη…………………

 21. Ο/Η giannis λέει:

  σου προτεινω ανεπιφυλακτα να χτισεις την κατοικια σου διπλα στα μεταλλεια, για καλη υγεια και μακροζωια φυσικα.

 22. Ο/Η giannis λέει:

  αν θες σου στελνω και μερικες φωτο απο την μεταλλευτικη el dorado και την περιβαλλοντικη ευαισθησια που την διακατεχει…. για να δεις την αναπτυξη και τη προοδο με εικονες και οχι μονο στα λογια eua…………………

 23. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Γιατί ρε παιδιά, Εύα και Γιάννη, δεν πάτε για κάνα καφέ να τα πείτε πρόσωπο με πρόσωπο; Μετά απο 20 σού ‘πα – μού ‘πες, νομίζω ήρθε η ώρα της συνάντησης.

 24. Ο/Η giannis λέει:

  ego den exo provlima, eukairia na erthei kai i eua sto kilkis n gnorisei kalitera ton topo tis na ton ektimisei kai na dei kai mia alli optiki pragmaton.

Σχολιάστε