My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κίνδυνος για πρόγραμμα ΕΚΑΒ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν ο βουλευτής Κιλκίς και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Γιώργος Φραγγίδης και ο βουλευτής Αργολίδας υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλάς, με την οποία επισημαίνουν τον κίνδυνο να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020, λόγω αδράνειας και καθυστερήσεων του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα που αφορά στην εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των διασωστών του ΕΚΑΒ, στα πτητικά μέσα επείγουσας διακομιδής και αντιμετώπιση περιστατικών πανδημιών (COVID -19).

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και καλούν τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, να μη ματαιωθεί ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ  2014 – 2020 και να μη στερηθούν το  εκπαιδευτικό επίδομα των 900€ οι «Ήρωες της πρώτης γραμμής», οι Διασώστες Πληρώματα ασθενοφόρων και Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Tον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε διαδικασία συναντήσεων εργαζομένων του ΕΚΑΒ με το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση προγράμματοςγια την εκπαίδευση και τηναναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των Διασωστών του ΕΚΑΒ, στα πτητικά μέσα επείγουσας Διακομιδής και αντιμετώπιση περιστατικών πανδημιών (COVID -19). Τον Σεπτέμβριο του 2020 βγήκε η σχετική Πρόσκληση, ενώ στην συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2020 βγήκε και η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της Πράξης «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ» με Κωδικό ΟΠΣ 5074725, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα,δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη καιελλοχεύει ο κίνδυνοςνα μην υλοποιηθεί το Πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ  2014 – 2020 (χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: έναρξηΠράξης 01-03-2021 και λήξη Πράξης 28-02-2022).

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξής του, πρόκειται για ένα πρόγραμμα επαγγελματικής αναβάθμισης, με  θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση. Αφορά στην εξάσκηση μεταφοράς επειγόντων  περιστατικών με πτητικά μέσα διακομιδής και στην επείγουσα διακομιδή με πτητικά μέσα πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19. Η διενέργεια της διδασκαλίας θα είναι δια ζώσης, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, σε 12 περιφέρειες της χώρας,σε όλους τους τομείς και κλάδους (πληρώματα Ασθενοφόρων, Διασωστών Πληρωμάτων, Ασθενοφόρων και Νοσηλευτών του ΕΚΑΒ).Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο και προβλέπει την απονομή εκπαιδευτικού επιδόματοςύψους 900€ σε κάθε καταρτιζόμενο.

Οι ευμετάβλητες, στρεσσογόνες και απαιτητικές εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η δυσκολία του έργου τους, καθιστούν αναγκαία τηνάμεση υλοποίηση του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος,που είναι άρτιο επιστημονικά και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κλάδου και της ελληνικής κοινωνίας.Οι εργαζόμενοι στα Πληρώματα Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ έχουν κύριο καθήκον την διάσωση των συμπολιτών όταν κινδυνεύει η ζωή τους είτε αυτό γίνεται στο σπίτι είτε στο δρόμο, κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες.

Η σημαντικότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας σε ένα σύστημα υγείας δεν έγκειται μόνο στην δυνατότητα της ανταπόκρισης στο επείγον, αλλά και στην προοπτική να προσφέρει βασική ιατρική φροντίδα στην κοινότητα. Η προνοσοκομειακή φροντίδα,επίσης, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά μεταξύ «ζωής και θανάτου», μεταξύ «προσωρινής και μόνιμης αναπηρίας.Είναι σαφές, ότι ο στόχος της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας περνά μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από το ανθρώπινο κεφάλαιο του τομέα υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιοςΥπουργός:

  1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, που είναι υποδειγματικά άρτιο και θα συμβάλει στην επαγγελματική αναβάθμιση των Διασωστών του ΕΚΑΒ πανελλαδικά αλλά και στη βελτίωση του συστήματος υγείας εν γένει;
  2. Γιατί ενώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες, το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί επικίνδυνα στην έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος;
  3. Σκοπεύετε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην χαθούν πολύτιμα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, να μη ματαιωθεί ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ  2014 – 2020και να μη στερηθούν το  εκπαιδευτικό επίδομα των 900€ οι «Ήρωες της πρώτης γραμμής», οιΔιασώστες Πληρώματα ασθενοφόρων και Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ;
Σχολιάστε