My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κάν’ το σαν τον Κόστα!

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, είπε σε συνέντευξή του στην «Les Echos» ότι είναι «ανώφελο να αναγκάσουν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) τον Τσίπρα να φτάσει με κάθε κόστος σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αν αυτό σκοτώσει τελικά την ανάπτυξη. Είναι ανώφελο να τον αναγκάσουν να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σημερινό περιβάλλον, δεν έχει λάβει τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό».

Πόσα θαυμαστικά να βάλεις στο κλείσιμο αυτής της πρότασης; Απειρα. Πάντως είναι ωραίοι αυτοί οι «πρώην». Οταν αποχωρούν από τις θέσεις ευθύνης που είχαν λένε πράγματα πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά φιλικά για τις χώρες που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από την υλοποίηση των προγραμμάτων λιτότητας, στον σχεδιασμό των οποίων είχαν βάλει κι αυτοί το χεράκι τους.

Τώρα ανακάλυψαν ότι το πακέτο που εμπνεύστηκαν και επέμεναν να εφαρμοστεί ακόμη και με το στανιό είχε πολλές ανοησίες, περισσότερες αστοχίες, χοντρά λάθη και μπόλικο δογματισμό.

Κάλλιο αργά, θα πει κάποιος. Ναι, αν δεν είχε καταστραφεί το 1/3 του ΑΕΠ και αν η χώρα δεν είχε βυθιστεί στην ύφεση και την ανεργία.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο άνθρωπος του Σόιμπλε στην Κομισιόν, ο αντιπρόεδρός της Ντομπρόβσκις, παραδέχτηκε ότι συζητείται στα αρμόδια όργανα η περίπτωση μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα.

Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, αναγνώρισε ότι «πήραμε πολλά από τους Ελληνες και τους δώσαμε λίγα», ενώ Ντάισελμπλουμ και Βαλς εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον Τσίπρα επειδή κατάφερε να περάσει «αναίμακτα» τα βαριά μέτρα.

Φαίνεται λοιπόν από πρώτη ματιά ότι διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό (για να ακριβολογούμε -και να μην τρέφουμε αυταπάτες- λιγότερο ασφυκτικό) κλίμα για την Ελλάδα σ’ ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στην εκτίμηση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπερβολικά και δεν είναι δυνατόν να πιαστούν συγκλίνουν: η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας (άρα μπορούμε να υποθέσουμε και ο Ντράγκι), καθώς και το ΔΝΤ.

Υπάρχει λοιπόν ένα πεδίο όπου μπορεί να προκύψει κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων. Πώς θα συμβεί αυτό;

Ενδεχομένως με τον τρόπο που αποφάσισε να απαντήσει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας στις πιέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν τον έχουν και σε μεγάλη εκτίμηση γιατί συνεργάζεται με τους ριζοσπάστες του Μπλόκου και τους κομμουνιστές. Η Κομισιόν απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στην Πορτογαλία για παραβίαση του ορίου του ελλείμματος.

Ο Κόστα κάλεσε την αντιπολίτευση να συναινέσει στην έκδοση ψηφίσματος από την πορτογαλική Βουλή που θα αποδοκιμάζει τη λογική των κυρώσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά της επιβολής κυρώσεων τάχθηκε και ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ντε Σούσα.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να μας εκπλήξει αναλαμβάνοντας μια ανάλογη πρωτοβουλία; Μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μας εκπλήξουν κι αυτά συμφωνώντας, ώστε το πολιτικό σύστημα για μία φορά τουλάχιστον να εμφανιστεί με ενιαία φωνή;

Ανάγωγα

«Σενάριο κατάλυσης του Συντάγματος» βλέπει ο Ευάγγ. Βενιζέλος με αφορμή τα περί δημοψηφίσματος που είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Νέο άσμα στο ρεπερτόριο του ζόφου.

Τελικά όλα τα στραβά συμβαίνουν στον τόπο εδώ και 16 μήνες: Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα, εκποίηση της χώρας στους δανειστές, αφελληνισμός των τραπεζών, νομιμοποίηση πλαστών πτυχίων, κατάργηση των φωνηέντων, ακύρωση του πλουραλισμού στην ενημέρωση, κυβερνητικός έλεγχος στη Δικαιοσύνη, κατάληψη του κράτους από το κόμμα, οπαδοί του μαχητικού αθεϊσμού και του ενδοτισμού κάνουν κουμάντο στην Παιδεία.

Αχ δόλια πατρίδα, τι σου έμελλε να πάθεις…

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε