My Twitter Feed

26 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ρομπότ – αγρότης made in Kilkis! -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

ΓΑΣΚ: Πήρε το ντέρμπι στη Κατερίνη -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

Αποχή ΠΑΜΕ από εκλογές καθηγητών -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

Συναγερμός: 15 νέα κρούσματα! -

Σάββατο, 24 Οκτώβριος, 2020

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση -

Σάββατο, 24 Οκτώβριος, 2020

Πέντε τα νέα κρούσματα του ιού -

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος, 2020

Το Νοσοκομείο Κιλκίς αποκτά ΜΕΘ -

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος, 2020

Κάθε μέρα έχουμε πια κρούσματα -

Παρασκευή, 23 Οκτώβριος, 2020

Κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς

Του Δημήτρη Αγαθόπουλου*


Εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει η συζήτηση για την χρησιμοποίηση της κάνναβης ως θεραπευτικό μέσον για ειδικές και σοβαρές χρόνιες ασθένειες. Μελέτες επί μελετών, από διάφορους οργανισμούς, έχουν αποδείξει τις δυνατότητες που έχει η Cannabis Sativa L για να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό προϊόν. Γεγονός το οποίο έχει αποδεχτεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ο οποίος από το Νοέμβριο του 2016 έχει αρχίσει να μελετά λεπτομερώς το θέμα και έχει δεσμευθεί ότι θα ανακοινώσει τις θέσεις του τον ερχόμενο Μάιο. Πολλές δε χώρες πριν από εμάς ήδη έχουν εντάξει διάφορα θεραπευτικά σχήματα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα των χωρών τους.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και το σχέδιο νόμου των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», είναι πλέον νόμος του κράτους.

Με το σχέδιο νόμου και κατ΄εξαίρεση κείμενων διατάξεων, εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό, είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών των προωθούμενων ρυθμίσεων,  διανοίγεται ένα νέο πεδίο επιχειρηματικότητας- το οποίο αξιοποιεί τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας (κλιματολογικές συνθήκες, έδαφος) – και άρα υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση των εξαγωγών, αφετέρου διευκολύνεται και ρυθμίζεται η πρόσβαση ασθενών της χώρας σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο. Είναι μια καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά νομοθετείται η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και τελικής επεξεργασίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης». Eίναι γνωστές οι θεραπευτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες και  υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και τεκμηρίωση για την αναλγητική, αντισπασμωδική, αντιεπιληπτική δράση της φαρμακευτικής κάνναβης, και τη θετική της δράση σε πολλές ασθένειες.

 Η φυτική κάνναβη, λόγω του μεγάλου αριθμού δραστικών ουσιών που περιέχει, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δε γνωρίζουμε τις δράσεις – αλληλεπιδράσεις – παρενέργειες που έχει καθεμιά από αυτές, αλλά και οι ποικίλοι συνδυασμοί τους, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθεαυτή ως φαρμακευτική – θεραπευτική ουσία.

Αντίθετα, συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη ή και μπορούν να συντεθούν ακόμη και τεχνητά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς – ιατρικούς – παρηγορητικούς σκοπούς, σε περιπτώσεις όπου τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν.

Η επιστημονική κοινότητα, οι εξειδικευμένοι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχει καταλήξει ότι η Cannabis Sativa L, με υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για αγωγή αντιμετώπισης ενός μεγάλου μέρους ασθενειών, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν από την αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Πολλές χώρες προχωρούν σε ρυθμίσεις απελευθέρωσης προϊόντων από την φαρμακευτική κάνναβη, διότι υπάρχουν ανάγκες που ιδιαίτερα στη χώρα μας είναι αυξημένες.  Η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει από τον σπόρο, το πολλαπλασιαστικό υλικό, κλειστή, και καταλήγει στο φαρμακευτικό προϊόν.  Στην Ελλάδα ανοίγονται τεράστιες προοπτικές στην οικονομία και στην απασχόληση, από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις για την καθετοποιημένη και άκρως ελεγχόμενη από το κρατικό μονοπώλιο, καλλιέργεια και επεξεργασία του είδους. Στη Ελληνική επικράτεια είναι λίγες οι περιοχές που διαθέτουν ενιαίες αγροτικές εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

Τέτοιες εκτάσεις προέκυψαν σε αρκετές περιοχές του νομού Κιλκίς, μετά από αναδασμό των αγροτεμαχίων. Θα μπορούσε αυτό το πλεονέκτημα να είναι ένα από τα κίνητρα για μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα στον νομό μας. Οι αρμόδιοι φορείς του νομού μας, Αντιπεριφέρεια, συλλογικότητες αγροτών, γεωπόνοι και άλλοι πρέπει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις δυνατότητες που θα δοθούν στους παραγωγούς της περιοχής μας και όχι μόνον, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον στην Ευρώπη είναι μεγάλο και ενδιαφερόμενοι θα είναι και  μεγάλοι επιχειρηματικοί όμοιλοι που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην χώρα μας.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία.Φαίνεται ότι στο μέλλον θα υπάρξουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, λόγω κληματολογικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και του νομού μας και παράλληλα μεγάλες δυνατότητες ανακούφισης ασθενών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Πάντα φυσικά κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του κράτους, όσον αφορά την καλλιέργεια και του κρατικού μονοπωλίου, όσον αφορά την επεξεργασία και την διάθεση του προϊόντος, είτε ως θεραπευτικό φαρμακευτικό προϊόν, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν.

*Υπεύθυνος Επιτροπής Υγείας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σχολιάστε