My Twitter Feed

30 Νοεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τη πρώτη νίκη του σημείωσε ο ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

7ήμερη αποχή των δικηγόρων -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα -

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2023

Κάλεσμα σε επόμενους μειοδότες -

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2023

Αποχώρησε και η Αγαθοπούλου -

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023

ΚΚΕ: Σύσκεψη για τη Παλαιστίνη -

Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 2023

Κάλεσμα ΠΑΣΥ σε αγρότες

pasyΚάλεσμα πρός τους αγρότες γι` αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απευθύνουν οι Γραμματείες των νομών της Κ.Μακεδονίας, της ΠΑΣΥ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Αγρότες, αγρότισσες της Κεντρικής Μακεδονίας.  Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε το εισόδημα μας να συρρικνώνεται. Οι απλήρωτες από το περσινό καλοκαίρι παραγωγές μας, οι χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, οι περικοπές των επιδοτήσεων, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη κάλυψη όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, κλπ. μας οδηγούν στον αφανισμό. 

Οι ευθύνες της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ και η συνεργία της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι δεδομένες και ξεκάθαρες πλέον σε μας. Εφαρμόζοντας τα μνημόνια & με στόχο τα βάρη των συνεπειών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα, που δεν ευθύνονται γι’αυτή, φορτώνουν και νέα βάρη στη μικρομεσαία αγροτιά, όπως : 


● Άγρια φορολόγηση, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς και την επιβολή φόρου για τα χωράφια. 

● Μείωση από 11% στο 6% της επιστροφής ΦΠΑ για φέτος με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. 

● Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού και ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό, στις ζωοτροφές και τα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κλπ). 

● Χαράτσια για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (σπίτια, αποθήκες) και για την «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες γεωτρήσεων, την ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά. 

● Τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία, με παράλληλες περικοπές στην πενιχρή αγροτική σύνταξη με τη μείωση των 30 ευρώ και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του καλοκαιρινού επιδόματος. 

● Επιβολή 5€ για την είσοδο στα νοσοκομεία, 25€ για την εισαγωγή και νοσηλεία σε κλινική και η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων μέσο του ΕΟΠΥΥ. 

Όλα αυτά και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεωρημένης ΚΑΠ για το 2014 – 2020, μας οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Γι’ αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Για να έχει, όμως, αποτελέσματα ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς χρειάζεται να συντονίζεται με τον αγώνα και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας λαϊκής, αγωνιστικής συμμαχίας. 

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους & τις Συντονιστικές Επιτροπές ,να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό συντονισμό με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, που αποφάσισαν να ξαναβγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς , δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που προηγήθηκαν. 

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Κ.Μακεδονίας να παλέψουν για : 

● Άμεση εξόφληση όλων των προϊόντων από τους εμποροβιομηχάνους ( π.χ. Ροδάκινο, Γάλα, κλπ. ). 

● Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή. 

 
 ● Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο της περσινής & προηγούμενων ετών ( π.χ. πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ζημιές από χαλάζι & παγετούς, κλπ. ) με τον ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. 

● Ενάντια στην επιχειρούμενη «φοροεπιδρομή» με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, επιβολή φόρου 13% από το πρώτο Ευρώ, επιβολή φόρου για τα χωράφια. Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί). Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις-χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – Σύνταξη, στους «Καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση-καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά. 

● Ουσιαστικό έλεγχο του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα & εφόδια, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές & όχι στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ. 

● Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων. 

● Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.α). Διεκδικούμε την απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες. 

● Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 – 2020. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των “νόμιμων” και “παράνομων” παρακρατήσεων. 

 
 ● Πολιτική δασμών για την προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. 

● Άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα – απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ. 

● Να μη μειωθούν κατά 30 ευρώ οι πενιχρές αγροτικές συντάξεις των 350 Ευρώ, αλλά να αυξηθούν και να μην κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας. Η αγροτική σύνταξη να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα. 

● Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς. 

Σήμερα οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζεται να ενισχύσουν & να μαζικοποιήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις. 

Η πρόταση της ΠΑΣΥ μιλά για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη. Προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της Ε.Ε & των κομμάτων που την υλοποιούν, για να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας .”

Σχολιάστε