My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Κάθειρξη 9 χρόνων σε τελωνειακό

“Καμπάνα” 9 ετών κάθειρξης επιβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου σε τελωνειακό των Ευζώνων Κιλκίς, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι καταχωρούσε στις καταστάσεις τη διέλευση φορτίων με κινέζικα προϊόντα, που όμως δεν πέρασαν ποτέ προς τα Σκόπια. Για την ίδια υπόθεση αθωώθηκαν άλλοι δύο τελωνειακοί του ίδιου τελωνείου, ένας εκτελωνιστής και ένας Βούλγαρος.

teloneio-euzonoiΗ έρευνα για λαθρεμπορία των 93 φορτηγών που μετέφεραν κινέζικα προϊόντα άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2007 από την εισαγγελία Κιλκίς. Τα φορτία εισέρχονταν με πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στα έγγραφα αποτυπωνόταν ότι διακινούνταν τράνζιτ προς τα Σκόπια, απαλλαγμένα από δασμούς.
Το κουβάρι της λαθρεμπορίας άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όταν ύστερα από πληροφορίες μέλη της τότε Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ακινητοποίησαν δύο φορτηγά που κατευθύνονταν στον Προμαχώνα Σερρών. Τα φορτηγά μετέφεραν λαθραία κινέζικα προϊόντα και ο σκοπός ήταν να φτάσουν στη Βουλγαρία και να διακινηθούν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκμεταλλευόμενα το ενδοκοινοτικό καθεστώς και την έλλειψη τελωνειακών ελέγχων στις συνοριακές γραμμές των κρατών – μελών.
Από την έρευνα που έγινε αποκαλύφτηκε ότι τα δύο φορτηγά όμως είχαν προορισμό τα Σκόπια και όχι τη Βουλγαρία και είχαν περάσει τράνζιτ από την Ελλάδα μέσω του β’ τελωνείου στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Επίσης τα συνοδευτικά τους έγγραφα βρέθηκαν στο τελωνείο των Ευζώνων Κιλκίς και εμφανίζονταν να είχε γίνει κανονικά η εξαγωγή των φορτίων, παρότι τα φορτηγά δεν είχαν πλησιάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η έρευνα επεκτάθηκε και σε άλλες παρόμοιες μεταφορές που από τα παραστατικά έγγραφα εμφανίζονται ότι έγιναν μέσω του τελωνείου των Ευζώνων και προορισμό τα Σκόπια, και έτσι προέκυψαν οι 93 εικονικές μεταφορές από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι διαφυγόντες δασμοί, όπως αναφέρθηκε στη δίκη του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, υπολογίστηκαν σε 383.000 ευρώ.
Ο τελωνειακός υπάλληλος καταδικάστηκε για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαγωγής εγγράφων και της συνέργειας σε λαθρεμπορία. Ήταν αυτός ο οποίος εμφανιζόταν να έκανε με τον κωδικό του τις περισσότερες καταχωρήσεις των φορτίων-μαϊμού, που δεν πέρασαν ποτέ από τους Ευζώνους, ενώ κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε και κωδικούς συναδέλφων του. Το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην έφεσή του και αφέθηκε ελεύθερος. Επίσης καταδικάστηκε ερήμην για λαθρεμπορία ένας Βούλγαρος σε ποινή 5 χρόνων φυλάκισης προς 10 ευρώ την ημέρα.
Το δικαστήριο έκρινε αθώους τον τότε διευθυντή του τελωνείου Ευζώνων, όπως και τον προϊστάμενο βάρδιας, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών και ένας εκτελωνιστής, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τη διακίνηση των φορτίων. Στις απολογίες τους όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Επίσης, στο στάδιο της δικαστικής έρευνας είχαν απαλλαγεί με βούλευμα και όλοι οι τελωνειακοί του β’ τελωνείου Θεσσαλονίκης, που αρχικά είχαν κατηγορηθεί.
Του Κώστα Καντούρη – emvolimanea.blogspot.gr
Σχολιάστε