My Twitter Feed

20 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΓΝΓ: Υποβάθμιση ακριβείας -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Καταγγελία με αφορμή τη ΔΕΗ -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

23 υποψήφιοι στηρίζουν Μηνά -

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Συναγερμός απ` τα 65 κρούσματα -

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Ενωτικός και πάλι ο Κιλτίδης -

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ -

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Δεκάδες κάθε μέρα τα νέα κρούσματα -

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Άφαντοι οι σχολικοί νοσηλευτές -

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Ιστορική επέτειος και ευκαιρία

Του Χρήστου Γκουντενούδη, αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς

————————————————————————————————————————————————————————————–Κατά τη διετία 2012-13 η Μακεδονία μας θα έχει την “τιμητική” της. Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις νικηφόρες μάχες του Ελληνικού Στρατού, την απελευθέρωση της και την ενσωμάτωση στον Εθνικό Κορμό.

Η πολυπόθητη εθνική ολοκλήρωση επιτεύχθηκε δια των όπλων. Έστω και με οδυνηρούς γεωγραφικούς ακρωτηριασμούς, η Μακεδονία εντάχθηκε στο ενιαίο από τότε Ελληνικό Κράτος. Για τις βόρειες περιοχές της χώρας, έκτοτε ξεκίνησε ο νέος αγώνας, που αφορούσε στην ομαλή και πλήρη εναρμόνισή τους με ένα κρατικό σύνολο που λειτουργούσε ήδη για πάνω από 80 χρόνια.

Δυστυχώς, 100 χρόνια μετά, ο αγώνας αυτός εξακολουθεί, λαμβάνοντας διαρκώς νέες μορφές, διεξάγεται σε διαφορετικό πλαίσιο, αλλά  με σταθερό περιεχόμενο διεκδικήσεων. Εκατό χρόνια μετά οι περιοχές μας εξακολουθούν να διατυπώνουν αυτονόητα αιτήματα, αδιανόητα για πολλούς.

Η επετειακή διετία που διανύουμε είναι μια σημαντική ευκαιρία αφ’ ενός για έναν απολογισμό και αφ’ ετέρου για μια επαναδιατύπωση ενός “νέου αφηγήματος” για το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας. Είναι ένας σημαντικός ιστορικός κόμβος όπου καλούμαστε όλοι να καταθέσουμε την ιδέα μας για την Νέα Στοχοθέτηση.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ασφαλώς και πρέπει να έχουν τη δική τους, ξεχωριστή αξία το δικό τους ιδιαίτερο περιεχόμενο. Είναι οι δράσεις που θα προσδώσουν την απαραίτητη λάμψη και αίγλη σε μια σπουδαία ιστορική χρονολογία. Θα πρέπει όμως να υπερβούμε την ευκολία των επετειακών πυροτεχνημάτων, τα οποία θα σβήσουν με την έλευση του νέου, μη επετειακού έτους 2014.

Για την Περιφερειακή μας Ενότητα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: η περιοχή μας ελευθερώθηκε σε δυο διαφορετικές χρονιές, με αιματηρούς και νικηφόρους αγώνες εναντίον δυο διαφορετικών αντιπάλων. Η περιοχή της Παιονίας ελευθερώθηκε το 1912 με μάχες εναντίον των Τούρκων και η αντίστοιχη του Κιλκίς το 1913 με αποκορύφωμα την συγκλονιστική, ομώνυμη μάχη εναντίον των Βουλγάρων.

Η επετειακή διετία, που ήδη διανύουμε, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλέγμα εκδηλώσεων και δράσεων, μέσω των οποίων θα έλθει στο προσκήνιο το παρελθόν, θα αξιολογηθεί το παρόν και θα σχεδιασθεί το μέλλον.

Όλα αυτά τα φιλόδοξα προτάγματα, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν χωρίς ιστορικές, ψευδοπατριωτικές και άλλες ακρότητες. Κύριος γνώμονας και απαρέκλιτη σταθερά θα πρέπει να είναι ένα πλαίσιο όπου θα εδράζεται η ιστορική αλήθεια, ο ρεαλισμός αλλά και η έμπνευση και η φαντασία.

Οι όποιες επετειακές εκδηλώσεις και δράσεις θα πρέπει να συνιστούν όχι ένα απολογιστικό τέρμα της εκατονταετίας αλλά μια ισχυρή αφετηρία για τις επόμενες δεκαετίες.

Το κύριο βάρος της διαδικασίας αυτής ασφαλώς και πέφτει στους ώμους των τοπικών κοινωνιών, μέσω των αιρετών τους αυτοδιοικητικών οργάνων. Παρά την ιδιαιτερότητα της χρονολογικής διαφοράς της επετείου, η συνεργασία των δυο δήμων του νομού θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ως προς το σκέλος του προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Στη διαδικασία αυτή ο ουσιαστικός και επικουρικός ρόλος της Περιφερειακής Ενότητας είναι αυτονόητος. Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς -ευθύς εξ αρχής- τέθηκε σε εγρήγορση, τόσο για την κατάρτιση και κατάθεση προτάσεων όσο και για την παροχή οιασδήποτε μορφής αρωγή σε κάθε προσπάθεια προσώπων και φορέων. Εκ του θεσμικού ρόλου της μετέχει εξ αρχής στην διαδικασία των εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει και προγραμματίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα έχουν ήδη υποβληθεί οι προτάσεις με το εξειδικευμένο περιεχόμενο των τοπικών εκδηλώσεων στα όρια του ν. Κιλκίς. Οι προτάσεις αυτές συνοδεύονται τόσο από ισχυρή τεκμηρίωση όσο και από διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οι προγραμματισμένες δράσεις είναι μεν ολιγάριθμες, αλλά θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

Στην περίοδο που διανύουμε θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για νέους σχεδιασμούς, διορθωτικές κινήσεις, νέες ιδέες. Η ελπίδα μας είναι ότι στο τέλος του 2013 ο νομός μας θα διαθέτει νέα, ισχυρά εφόδια, απαραίτητα για το σχεδιασμό μιας πιο αισιόδοξης αυριανής ημέρας.

Στο χέρι μας είναι.

 

Σχολιάστε