My Twitter Feed

7 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Του Τάσου Παππά.


Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εντυπωσιακό, αλλά είναι η μισή αλήθεια. Πρόκειται για την κολοβή Κεντρική Επιτροπή αφού είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και από το κόμμα τα μέλη που ανήκαν στην «Ομπρέλα», είχαν αποχωρήσει τα μέλη της ομάδας 6+6 (μένουν στο κόμμα) και τα μέλη της τάσης του Διονύση Τεμπονέρα (κι αυτά μένουν στο κόμμα). Μένουν μέχρι να φύγουν; Θα είναι μαζί μέχρι το συνέδριο; Θα πάνε μαζί στις ευρωεκλογές; Τούτη την ώρα δεν υπάρχει απάντηση. Το πώς θα πορευτεί από δω και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα ανοικτό:

  • Θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και την ομάδα που τον πλαισιώνει και τον στηρίζει, η οποία δεν είναι και τόσο συμπαγής όσο διάφοροι πίστευαν αν κρίνουμε από το πώς έδρασαν ορισμένοι παράγοντές της μέσα στην Κεντρική Επιτροπή. Θα επιδιώξουν τη συναίνεση ώστε να μην αντιμετωπίσει το κόμμα νέα κρίση; Θα ζητήσουν πειθαρχία χωρίς αστερίσκους και θα εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα για να υποχρεώσουν όσους διαφωνούν να φύγουν και να έχουν τα χέρια τους λυμένα ώστε να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως τον θέλουν χωρίς περιττές συζητήσεις; Πρέπει όμως να υπολογίσουν ότι αν αποχωρήσει η τάση των 6+6 το πλήγμα που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο, γιατί στους κόλπους της υπάρχουν επτά βουλευτές.
  • Θα εξαρτηθεί όμως και από τις αποφάσεις που θα πάρει η εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα επιμείνει στη γραμμή «μένουμε και αγωνιζόμαστε για τις απόψεις μας»; Με όλα τα μέσα; Θα κατεβάσει τους τόνους για να μην προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση της πλειοψηφίας διατρέχοντας όμως τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η επιρροή της; Θα συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι με τα σημερινά δεδομένα το παιχνίδι είναι χαμένο εσωκομματικά, ότι η αποχώρηση από το κόμμα στην παρούσα φάση δεν είναι λύση, ότι πρέπει να πάει στο συνέδριο του Φεβρουαρίου ελπίζοντας ότι θα καταγραφεί ως μια υπολογίσιμη δύναμη που δεν θα μπορεί ο πρόεδρος να αγνοεί και θα περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να επανεξετάσει τη στάση της;

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης. Μια ενότητα όμως που είναι επισφαλής. Για να μην απειληθεί πρέπει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική αντιπολίτευση να πάρουν πίσω μερικά απ’ αυτά που κατέθεσαν στη συνεδρίαση του ανώτερου οργάνου του κόμματος. Μπορεί να υπάρξει ενότητα αν ο κ. Κασσελάκης επιμείνει στην άποψη ότι «όσο είμαι εγώ πρόεδρος η Κεντρική Επιτροπή δεν πρόκειται να συνεδριάσει ξανά για εσωκομματικό ζήτημα»;

Μπορεί να υπάρξει ενότητα αν ο κ. Κασσελάκης συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι αρχηγός υπεράνω κριτικής και να παρακάμπτει τα εκλεγμένα όργανα; Μπορεί να υπάρξει ενότητα αν τα στελέχη που υποστηρίζουν τον κ. Κασσελάκη δεν σταματήσουν να επιτίθενται σε συντρόφους τους που έχουν διαφορετική γνώμη; Μπορεί να υπάρξει ενότητα αν η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμείνει στις θέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση διάλυσης με ευθύνη της ηγεσίας, ότι ο πρόεδρος κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, ότι επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών, ότι λειτουργεί με τη λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε», ότι παραβιάζει το καταστατικό, ότι ακυρώνει προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ; Αν και οι δύο πλευρές μείνουν αμετακίνητες τότε η συνύπαρξη είναι αδύνατη. Θα είναι δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα και αργά ή γρήγορα θα έχουμε σύγκρουση και νέα διάσπαση.

Ανάγωγα

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από τους Στ. Κούλογλου, Ευκλ. Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες τους γιατί αυτές ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τον κώδικα δεοντολογίας. Η απάντηση σε ελεύθερη απόδοση: Εσύ δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν δικαιούσαι να μιλάς εξ ονόματός του. Ετσι γίνεται σ’ όλες τις διασπάσεις. Και οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες πιστεύουν, και το διαλαλούν, ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε