My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ικανοποίηση για την ΑGROTICA

gountenoudisΟ  Χρήστος Γκουντενούδης ως αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τόνισε για την 25η ΑGROTICA ότι “η παρουσία της Περιφέρειας ήταν υποδειγματική και απέδειξε ότι ενωμένη μπορεί να κάνει πράξη την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και την εξωστρέφεια της πρωτογενούς μας οικονομίας για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας”.

Τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, που προβλήθηκαν στην έκθεση υπό την αιγίδα της ΠΚΜ, απέσπασαν ιδιαίτερα θετικές κριτικές και εντυπώσεις, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό τους επίπεδο και την ανώτερη ποιότητά τους».  υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, ο οποίος συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την άψογη παρουσία τους και ευχαρίστησε όλους όσοι  συνέβαλαν στην επιτυχία της  25ης AGROTICA, που διεξήχθη από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO-ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γκουντενούδης παρέστη στα εγκαίνια που τέλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης μαζί με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου και τον εριφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, ενώ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης μίλησε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα «Νέα Κ.Α.Π.: Πρωτογενής Παραγωγή και ο ρόλος των γεωτεχνικών», αναπτύσσοντας τις θέσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

agrotika_2Η ομιλία

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής μας και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας αποτελούσε πάντα έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής μας. Βασική προτεραιότητα στο νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό μας ήταν η αποτελεσματική προώθηση της αγροτικής παραγωγής, η ουσιαστική στήριξη και ενθάρρυνση των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και η ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικής αξίας των εκλεκτών παραδοσιακών μας προϊόντων, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 75% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών.

Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

140204_Periptero_PKM_25H_AGROTICAΕπιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 20,8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.

Ταυτόχρονα, είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο στόχος μας λοιπόν, είναι, να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα γερά θεμέλια που διαθέτουμε,

Να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα,

Να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουν τα αγαθά και τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές» είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Γκουντενούδης στην ενδιαφέρουσα ομιλία και συνέχισε:

«Όπως γνωρίζεται, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε ως κεντρικό ζήτημα για τη νέα προγραμματική περίοδο, την δημιουργία 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων.

Μάλιστα η εισήγηση μας έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Καταθέσαμε όμως, σε κεντρικό επίπεδο, ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, και την πρόταση να καταρτιστούν αντίστοιχα από τις Περιφέρειες, 13 χωριστά Περιφερειακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα βασίζονται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου αλλά ταυτόχρονα θα τον εξειδικεύουν στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των Περιφερειών.

Η πρόταση για 13 χωριστά Περιφερειακά Προγράμματα δεν ανταποκρίνεται μόνο στις αρμοδιότητες, όπως απορρέουν από το θεσμικό ρόλο των κεντρικών και περιφερειακών αρχών αλλά εξυπηρετεί και την ορθολογική διαχείριση των πόρων γιατί στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα θα αποτυπώνονται στόχοι, προτεραιότητες και αντίστοιχη κατανομή πόρων προσαρμοσμένα στις χωρικές-τοπικές ιδιαιτερότητες  και όχι σε οριζόντιες πολιτικές.

Κάθε Περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις δικές της ανάγκες και προτεραιότητες, τα δικά της πλεονεκτήματα.

Έχουμε λοιπόν, καλύτερη και βαθύτερη γνώση των προτεραιοτήτων για τον τόπο μας.

Μπορούμε να σχεδιάσουμε να εξειδικεύσουμε και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης».

Με ιδιαίτερα επιτυχή παρουσία συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 25η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA  που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ- Helexpo  στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Σχολιάστε