My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Ιδού οι υπεύθυνοι των πυρκαγιών”

Η σημερινή κυβέρνηση “δεν χρειάζεται για το θέμα της δασοπροστασίας να ξαναανακαλύψει τον τροχό”, υπογραμμίζει σε δήλωσή του για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο πρώην Υπουργός και νυν πρόεδρος των Ελλήνων Ριζοσπαστών, Σάββας Τσιτουρίδης.

Τονίζοντας ότι “λύσεις υπάρχουν˙ και τις ξέρουμε” και ότι υπεύθυνοι διαχρονικά για τις καταστροφές είναι “όσοι δεν εφάρμοσαν και δεν εφαρμόζουν ομόφωνα πορίσματα της Βουλής”, ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρει στη δήλωσή του τα εξής:

«Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ελπίδα πως η δοκιμασία των δασικών πυρκαγιών αυτής της περιόδου θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους.
Πριν οι Έλληνες δούμε πάνω στο καμμένο τοπίο τους συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις καυγάδες ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση με την εκάστοτε αντιπολίτευση, όσοι ζήσαμε στη δημόσια πορεία μας αντίστοιχες τραγικές καταστάσεις έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη.

Να επισημάνουμε στη σημερινή κυβέρνηση πως δεν χρειάζεται για το θέμα της δασοπροστασίας να ξαναανακαλύψει τον τροχό. Ξέρουμε όλοι το τι πρέπει να γίνει. Απαιτείται η επικαιροποιημένη εφαρμογή του πορίσματος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία μετά από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και με Πρόεδρο το σημερινό Πρωθυπουργό, κατέληξε σ’ ένα πολύ καλά επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο πόρισμα για την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του συστήματος πυροπροστασίας για τα δάση και προχώρησε σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων.

Στην παραπάνω Επιτροπή είχαμε καταλήξει στα ίδια περίπου συμπεράσματα και προτάσεις με το πόρισμα Διακομματικής Επιτροπής για τα δάση κατά το έτος 1993.

Βασική παραδοχή της Επιτροπής του 2007 μεταξύ των άλλων υπήρξε η ανάγκη για τη σύσταση και προστασία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.
Η Επιτροπή αναγνώριζε πως στη διαδικασία αστυνόμευσης και εποπτείας των δασών, της πρόληψης, της πυρανίχνευσης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης των δασών η εμπλοκή δεκάδων «συναρμόδιων» υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με αντικρουόμενες πολλές φορές αρμοδιότητες, είχε πολύ αρνητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια, παρά την αξιόλογη προσπάθεια συντονισμού που καταβάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, αφού η πυροπροστασία και η ορθολογική διαχείριση των δασών είναι ένα θέμα πολύ ευρύτερο της πολιτικής προστασίας.

Σημαντικές είναι ακόμη οι προτάσεις πορίσματος μιας ανεξάρτητης αρχής που συστήθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, το 2018 μετά την πολύνεκρη καταστροφή στο Μάτι για την ανάλυση των αιτίων και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών και υπαίθρου.

Όλα τα παραπάνω πορίσματα παραμένουν (;) σε κάποια συρτάρια με την χώρα να πληρώνει και εδώ τις «αμαρτίες» και της σημερινής και προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πέρα από τον εντοπισμό αστοχιών και την απόδοση ευθυνών για όσους δεν έπραξαν το καθήκον τους κατά τις τελευταίες ημέρες, απαιτείται άμεσα συστηματική δουλειά, για να βρεθεί ο κρατικός μηχανισμός σε αρμονία με τις απαιτήσεις μιας εποχής, στην οποία η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πλέον εδώ, αξιοποιώντας τόσο τα πορίσματα δουλειάς που ήδη υπάρχει όσο και τους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Με δεδομένη ακόμη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας, καθώς και τις αυξημένες θερμοκρασίες και την υψηλή ξηρασία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα πρέπει να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό κοινό στόλο εναέριων μέσων, καθώς και να θεσμοθετήσει μια ουσιαστική υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Και επειδή ο Πρωθυπουργός κατέληξε στο χθεσινό του μήνυμα στη δέσμευση να εργασθεί σκληρά, να αποκρούσει διχασμούς και να ενώσει τους Έλληνες έχει μπροστά του μια πολύ καλή ευκαιρία.

Να εφαρμόσει ομόφωνα πορίσματα των πολιτικών δυνάμεων για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας.»

Σχολιάστε