My Twitter Feed

19 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Πόλεμος» κατά αγριογούρουνων! -

Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Δ. Παυλίδης: Η εμπειρία μου στη Κολομβία -

Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Κουκάκης: Σφήνα στους μεγάλους -

Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

“Συνεχίζεται η εκδικητικότητα” -

Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Πτώση αλλά ανησυχία για το μέλλον -

Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

4ος στο κόσμο ο Δημήτρης Παυλίδης! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

“Ξεπέρασαν κάθε όριο ευτελισμού” -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Γ. Κορακίδης: Πρώτος σε όλο το κόσμο! -

Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Θυσιάζοντας τους χοντρούς!

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Ο Θ. Πάγκαλος είχε γράψει κάποτε στο “ΒΗΜΑ” ένα άρθρο με τίτλο “Νουθετώντας τους χοντρούς”. Αυτοσαρκαστικό βεβαίως αφού ο Πάγκαλος πέρα από τις κακίες του, διαθέτει χιούμορ ως ευφυέστατος.

Στο άρθρο παρέθετε στοιχεία από μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία που μετά από μια στατιστική έρευνα, άρχισε να σκέφτεται την κοστολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων ανάλογα… με το βάρος του επιβάτη! Τα στατιστικά του απεδείκνυαν επακριβώς, πόσο επιβαρύνεται μια πτήση σε καύσιμα όταν οι επιβάτες είναι υπέρβαροι. Στην ίδια στατιστική βέβαια περιλαμβάνονταν κι ένα άλλο στοιχείο: πόσες χιλιάδες δολλάρια κέρδισε η εταιρεία σ’ ένα χρόνο, αφαιρώντας μια ελιά από την σαλάτα κάθε γεύματος εν πτήση!

Αυτά για εμάς είναι εξωπραγματικά και προκαλούν μόνο θυμηδία. Για τους Αμερικανούς όμως είναι χρήσιμα στοιχεία οικονομικού σχεδιασμού. Αποδοτικά απ’ ό,τι φαίνεται, αφού οι έρευνες γίνονται από εξειδικευμένα Πανεπιστήμια, τα οποία στη συνέχεια αυτές τις έρευνες τις μοσχοπουλούν.

Φαίνεται όμως ότι ο αμερικανοσπουδαγμένος Βαρουφάκης δεν τα παίρνει και τόσο στ’ αστεία αυτά τα επιστημονικά στατιστικά συμπεράσματα. Στην περίφημη “λίστα Βαρουφάκη” λοιπόν με τα προτεινόμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και ο “φόρος λίπους”. Στα τρόφιμα με πολλές λιπαρές θερμίδες και πολύ αλάτι, θα ισχύει μεγαλύτερος φόρος. “Φορολογήστε τους χοντρούς” λοιπόν. Και τους φτωχούς θα προσθέταμε. Γιατί τα φθηνά προϊόντα με τα πολλά λιπαρά και τις θερμίδες, τα επιλέγουν αναγκαστικά οι φτωχότεροι σε εισοδήματα. Το σουβλάκι και η πανσέτα είνα σίγουρα πιο “προσβάσιμα” απο το φιλέτο και τον αστακό.

Και όλα αυτά θα επιστρατευτούν στην μάχη για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την εξασφάλιση μισθών και συντάξεων. Και, πιθανόν, αποπληρωμής κάποιων δόσεων στο Δ.ΝΤ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πόσο λίπος θα χρειασθεί όμως να χάσουν οι Ελληνες για να συγκεντρωθούν τα δισ. που χρειάζονται; Πόσοι τόννοι λουκάνικου, τηγανιάς θα πρέπει να περικοπούν για να πληρωθεί το Δ.Ν.Τ. Και όταν οι Ελληνες, τρώγοντας υγιεινά πια, θα ζουν περισσότερα χρόνια, πως θα πληρώνονται οι συντάξεις τους; “Δεν πεθαίνουν κιόλας!” είχε αναφωνήσει ο Λοβέρδος ως Υπουργός Εργασίας. Μακάβριο αλλά αληθινό.

Τα λιπαρά όμως δεν παλεύονται εύκολα. Οταν ο γύρος σταματήσει να περιστρέφεται στην ταβέρνα, τότε κάτι θα πάει πολύ χειρότερα σ’ αυτή τη χώρα. Και το Δ.Ν.Τ. και η ΕΚΤ θα μείνουν απλήρωτοι. Χωρίς λίπος…

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε