My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Θυσιάζοντας τους χοντρούς!

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Ο Θ. Πάγκαλος είχε γράψει κάποτε στο “ΒΗΜΑ” ένα άρθρο με τίτλο “Νουθετώντας τους χοντρούς”. Αυτοσαρκαστικό βεβαίως αφού ο Πάγκαλος πέρα από τις κακίες του, διαθέτει χιούμορ ως ευφυέστατος.

Στο άρθρο παρέθετε στοιχεία από μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία που μετά από μια στατιστική έρευνα, άρχισε να σκέφτεται την κοστολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων ανάλογα… με το βάρος του επιβάτη! Τα στατιστικά του απεδείκνυαν επακριβώς, πόσο επιβαρύνεται μια πτήση σε καύσιμα όταν οι επιβάτες είναι υπέρβαροι. Στην ίδια στατιστική βέβαια περιλαμβάνονταν κι ένα άλλο στοιχείο: πόσες χιλιάδες δολλάρια κέρδισε η εταιρεία σ’ ένα χρόνο, αφαιρώντας μια ελιά από την σαλάτα κάθε γεύματος εν πτήση!

Αυτά για εμάς είναι εξωπραγματικά και προκαλούν μόνο θυμηδία. Για τους Αμερικανούς όμως είναι χρήσιμα στοιχεία οικονομικού σχεδιασμού. Αποδοτικά απ’ ό,τι φαίνεται, αφού οι έρευνες γίνονται από εξειδικευμένα Πανεπιστήμια, τα οποία στη συνέχεια αυτές τις έρευνες τις μοσχοπουλούν.

Φαίνεται όμως ότι ο αμερικανοσπουδαγμένος Βαρουφάκης δεν τα παίρνει και τόσο στ’ αστεία αυτά τα επιστημονικά στατιστικά συμπεράσματα. Στην περίφημη “λίστα Βαρουφάκη” λοιπόν με τα προτεινόμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και ο “φόρος λίπους”. Στα τρόφιμα με πολλές λιπαρές θερμίδες και πολύ αλάτι, θα ισχύει μεγαλύτερος φόρος. “Φορολογήστε τους χοντρούς” λοιπόν. Και τους φτωχούς θα προσθέταμε. Γιατί τα φθηνά προϊόντα με τα πολλά λιπαρά και τις θερμίδες, τα επιλέγουν αναγκαστικά οι φτωχότεροι σε εισοδήματα. Το σουβλάκι και η πανσέτα είνα σίγουρα πιο “προσβάσιμα” απο το φιλέτο και τον αστακό.

Και όλα αυτά θα επιστρατευτούν στην μάχη για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και την εξασφάλιση μισθών και συντάξεων. Και, πιθανόν, αποπληρωμής κάποιων δόσεων στο Δ.ΝΤ. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πόσο λίπος θα χρειασθεί όμως να χάσουν οι Ελληνες για να συγκεντρωθούν τα δισ. που χρειάζονται; Πόσοι τόννοι λουκάνικου, τηγανιάς θα πρέπει να περικοπούν για να πληρωθεί το Δ.Ν.Τ. Και όταν οι Ελληνες, τρώγοντας υγιεινά πια, θα ζουν περισσότερα χρόνια, πως θα πληρώνονται οι συντάξεις τους; “Δεν πεθαίνουν κιόλας!” είχε αναφωνήσει ο Λοβέρδος ως Υπουργός Εργασίας. Μακάβριο αλλά αληθινό.

Τα λιπαρά όμως δεν παλεύονται εύκολα. Οταν ο γύρος σταματήσει να περιστρέφεται στην ταβέρνα, τότε κάτι θα πάει πολύ χειρότερα σ’ αυτή τη χώρα. Και το Δ.Ν.Τ. και η ΕΚΤ θα μείνουν απλήρωτοι. Χωρίς λίπος…

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε