My Twitter Feed

31 Μαΐου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Από τα «επείγοντα» στη Βουλή -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Παιονία: Έργο 4,3 εκ. για ύρδευση -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

ΚΚΕ: Πιο δυνατοί στις 25 Ιούνη -

Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Καινοτομία και παιδαγωγικό συνέδριο -

Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Τιμητική εκδήλωση για δημότες -

Σάββατο, 27 Μαΐου, 2023

Κιλτίδης: Αρκετά πληρώσαμε -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

H τελετή παράδοσης – παραλαβής -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Παππάς: SOS για τη δημόσια Υγεία -

Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023

Θετικά παραδείγματα άλλων…

…Η Ελλάδα μπορούσε και μπορεί καλύτερα #Covid19.

Του Στέφανου Παραστατίδη*


Η Ιρλανδία πήρε γρήγορα αποφάσεις και προχώρησε σε οριζόντιο λοκντάουν στις 20/10, εν αντιθέσει με τις περισσότερες χώρες που πήραν μέτρα τις πρώτες δέκα ημέρες του Νοεμβρίου. Τα τετραψήφια νούμερα των κρουσμάτων ακολούθησαν μετά από 3 εβδομάδες περιορισμού λιγότερα από 300 κρούσματα και λιγότεροι από 100 θάνατοι συνολικά. Η Ιρλανδία θα συνεχίσει με μέτρα μέχρι την 1/12 και αντίστοιχα έχει υψηλή ιχνηλάτηση στα κρούσματα που φτάνει το 65% (στην Ελλάδα είμαστε κάτω από 30% και αυτό αποδεικνύει την αδυναμία μας στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας).

Η Σλοβακία αποφάσισε ήπιο λοκντάουν σε συνδυασμό με μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Προχώρησε με rapid-tests στο 70% του πληθυσμού από τις 23/10 έως τις 6/11 και βρέθηκε θετικό το 1%. Οι Covid-θετικοί και όσοι δεν έκαναν οικειοθελώς το τεστ μπήκαν σε δεκαήμερη καραντίνα ενώ οι υπόλοιποι απόκτησαν προνόμια ελευθερίας. Τα κρούσματα έπεσαν από 3000 σε 1800 σε 3 εβδομάδες (χαμηλότερα από όλη την κεντρική Ευρώπη) και θα ακολουθήσουν νέα μαζικά τεστ τα Χριστούγεννα.

Η Δανία τα πάει περίφημα και μάλιστα χωρίς 2ο λοκντάουν. Άνοιξε τα σχολεία με τάξεις των 12 ατόμων από τις αρχές Αυγούστου, ενώ έλεγξε σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό (εισερχόμενο-εξερχόμενο). Βασικό σημείο που απέκτησε προβάδισμα έναντι των υπολοίπων είναι ο πολύ υψηλός αριθμός τεστ, με 7εκ τεστ σε πληθυσμό 5,6εκ, 3 φορές τον μ.ο. της Ευρώπης. Η θετικότητα των τεστ είναι κάτω του 2% και η χώρα έχει 170 θανάτους τους τελευταίους 4 μήνες.

Νορβηγία & Φιλανδία είναι 2 ακόμη επιτυχημένα παραδείγματα που δεν προχώρησαν σε λοκντάουν και μάλιστα έχουν τα λιγότερα κρούσματα και θανάτους από όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Και εκεί υπήρξε αυστηρός έλεγχος στο τουριστικό πεδίο ενώ υπήρξε σημαντική προετοιμασία στο πεδίο των ψηφιακών υποδομών. Ακόμη, οι σκανδιναβικές χώρες, πέραν του πλεονεκτήματος της αραιοκατοίκησης, μετέτρεψαν και την ποιοτική δημοκρατία που έχουν σε πλεονέκτημα καθώς λειτούργησαν σε κλίμα πολιτικής συναίνεση και αυξημένης ατομικής ευθύνης.

Η Κίνα έχει επιβληθεί του ιού, συνδυάζοντας τις τεράστιες δυνατότητές της ως χώρα με το αυταρχικό πολίτευμα που διαθέτει. Το πολύ σκληρό πρώτο λοκντάουν με τη συνδρομή του στρατού έφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα ενώ η ιχνηλάτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, θέτοντας την πανδημία υπό έλεγχο. Είναι πράγματι εντυπωσιακό να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μία χώρα των διαστάσεων και του πληθυσμού της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες πυκνοκατοικημένες πόλεις που θα συνιστούσαν σε κάθε περίπτωση υγειονομικές βόμβες στα θεμέλια της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία χώρα με ιδιαιτερότητες εξίσου· πάντως στο 1ο λοκντάουν εκμηδένισε τα κρούσματα και ακολούθησε συνοριακός έλεγχος με υποχρεωτική καραντίνα, ενόσω η δική μας κυβέρνηση μας αναπτύσσει ακόμη θεωρίες περί μη ευθύνης του τουρισμού. Η Νέα Ζηλανδία προχώρησε σε εξαντλητική ιχνηλάτηση και λήψη άμεσων μέτρων σε κάθε εστιακή αναζωπύρωση, ενώ δημιούργησε ταξιδιωτική ”φούσκα” με την Αυστραλία των εξίσου λίγων κρουσμάτων.

Φέρω τα παραπάνω θετικά παραδείγματα ως αντίλογο στην οκνηρή δημόσια θέση που ακούω πως όλες οι χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα, σε όλες τις χώρες πεθαίνουν άνθρωποι και όλες οι χώρες έχουν πάρει μέτρα μορφής οριζόντιου λοκντάουν. Το εύλογο ερώτημα βεβαίως είναι τι θα γινόταν αν δεν είχε βρεθεί το εμβόλιο; Κάποιες χώρες θα προχωρούσαν και κάποιες θα οδηγούνταν στην απόλυτη καταστροφή. Η Ελλάδα μπορούσε και μπορεί καλύτερα· άλλωστε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και τούτη οφείλει να είναι η πυξίδα μας σε όποια κρίση.

*Γιατρός, γραμματέα Οργανωτικού και πολιτευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάστε