My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Θα τους πάρει το Ποτάμι…

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη.


Η αποχώρηση του κόμματος που ίδρυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον φορέα ο οποίος φιλοδοξούσε να επαναφέρει την -κατά πολλούς- ψευδεπίγραφη ελληνική Σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο ουδέναν εξέπληξε. Αυτό που επακολούθησε, δηλαδή η επίθεση στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εναντίον του Ποταμιού και προσωπικά κατά του κ. Θεοδωράκη, ομοίως. Διότι είθισται, όταν υπάρχει συγγενικός ή και συζυγικός καβγάς, τα μαχαίρια που βγαίνουν να είναι τα πιο καλοακονισμένα. Τα ζήσαμε με τη διάσπαση του ΚΚΕ, με τις αποχωρήσεις και δημιουργίες νέων κομμάτων στον συντηρητικό χώρο (δείγμα «λοξής γραφής» ο κ. Σαμαράς), αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στους ΑΝ.ΕΛΛ. πρόσφατα.

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αν και μακροπρόθεσμα δυναμιτίζει την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασιών με συμμετοχή συγγενικών χώρων. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα εγχειρήματα τα οποία προέτασσαν το νέο ως πλεονέκτημα της γέννησής τους ανακαλύπτουν, συνήθως σύντομα, ότι η διάκριση και διάσταση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς δεν γεφυρώνεται με διακηρύξεις. Είναι η διαφορά προόδου και συντήρησης, το χάσμα μεταξύ απληστίας και αλληλεγγύης.

Το Ποτάμι, όπως και άλλες συνιστώσες του θνησιγενούς (όπως προκύπτει) Κινήματος Αλλαγής, υπέπεσαν σε στρατηγικό λάθος. Προκειμένου να διασωθούν η παλιά φρουρά και τα ρετάλια που είχαν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθούσαν να παίξουν τον ρόλο άλλοτε του Κέντρου και άλλοτε της Κεντροαριστεράς. Έτσι, ακόμη και σε κρίσιμα για τον απλό κόσμο της δουλειάς ή και της ανεργίας θέματα, στήνανε τις ασπίδες τους δίπλα στα φρούρια της κερδοσκοπικής και ανήθικης Δεξιάς επιχειρώντας -αντί να φέρουν το νέο και άφθαρτο- να στηρίξουν τους υπαίτιους της καταλήστευσης των δημόσιων πόρων και της συνακόλουθης χρεοκοπίας. Τα λέει και ο Γ. Ραγκούσης.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Θεοδωράκης και κάποια από τα στελέχη του Ποταμιού έδειξαν συνέπεια σε διακηρυγμένες αρχές τους, ενώ άλλα στελέχη του συνέπιπταν σταθερά σε επιμέρους θέσεις με τη Δεξιά (π.χ. ο κ. Αμυράς) ή με την πιο χυδαία της συνιστώσα (π.χ. ο κ. Ψαριανός). Το ζήτημα θα ήταν άνευ σημασίας. Η πίεση, όμως, που ασκούν οι μεγαλοπαράγοντες της Δεξιάς και οι πάσης φύσεως χορηγοί του παλαιού πλην φτωχού πλέον ΠΑΣΟΚ ίσως δώσει τις αφορμές για αλλαγή φανέλας.

Η κ. Γεννηματά και οι εντός – εκτός του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Λοβέρδος, δείχνουν να επιχαίρουν για την αποχώρηση του Ποταμιού, αλλά το τεράστιο πρόβλημά τους είναι σε τι θα «κουμπώνει» πλέον ο νέος τους τίτλος. Η ελληνική κοινωνία αποδοκίμασε το ΠΑΣΟΚ. Αλλα άτομα που προσήλθαν στο προσκλητήριο της κ. Γεννηματά μάλλον αποστασιοποιούνται ή εκπαραθυρώνονται (όχι και τόσο διακριτικά, όπως ο κ. Ραγκούσης).

Επί της ουσίας, η πόρτα που άνοιξε ο κ. Θεοδωράκης δεν έκλεισε (ίσως επειδή έδεσε τα σκυλιά ο κ. Κωνσταντινόπουλος) και είναι απορίας άξιο το πόσο θα αντέξουν να μην τη διαβούν κι άλλοι. Η Ν.Δ. θα ήθελε πολύ μια διεύρυνση προς αυτό το «Κέντρο» (ό,τι κι αν αυτό σημαίνει) και το αντισυριζαϊκό μένος κάποιων δεν τους αφήνει πολλές επιλογές. Η μόνη ομάδα που απομένει στο Κοινοβούλιο να διεκδικεί τον χώρο είναι αυτή του κ. Λεβέντη και προφανώς δεν θα αποτελούσε λύση μια συνεργασία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον απερίγραπτο πρώην και αείποτε τηλεϋβριστή.

Τι έφταιξε; Μα, η αφέλεια ή η σπουδή να διασωθούν εκλογικά σε ένα ευρύτερο σχήμα ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Παπανδρέου κ.ά., παραγνωρίζοντας ή αφήνοντας για αργότερα τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού και λειτουργικού σχήματος. Η αντίδρασή τους στην αυταρχική συμπεριφορά της κ. Γεννηματά μάλλον αφήνει ερωτηματικά για τη δική τους πολιτική διορατικότητα, μιας και το ΠΑΣΟΚ και οι όποιοι κατά καιρούς συνεργαζόμενοι δεν διακρίθηκαν ποτέ για την εμμονή τους σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η ενδεχόμενη αποσκίρτηση βουλευτών του δεν προοιωνίζεται αίσιο τέλος του εγχειρήματος. Σημαίνει, όμως, και την έναρξη της πλήρους εξαέρωσης του ΠΑΣΟΚ. Με δυο λόγια: Θα τους πάρει το Ποτάμι…

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε