My Twitter Feed

27 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παρέμβαση ΠΟΕΔΗΝ για το ΓΝΚ -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Η επίσκεψη του Λ. Καρχιμάκη -

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Άδικο τέλος επιτηδεύματος -

Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

διυλιστήριο νερού με 8,7 εκ. -

Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Θέλουν χρυσό κι απ` τις γειτονικές Σέρρες

XRYSO_AGKISTRO-serresΣτα 70 εκ. ευρώ, υπολογίζεται περίπου η αξία των κοιτασμάτων χρυσού στο  Άγκιστρο, στη Νιγρίτα και στο Λαγκάδι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που αποκαλύπτει σήμερα τοinfoserres.gr.

Στην έκθεση, αναφέρεται πως η εκτιμούμενη αξία των κοιτασμάτων χρυσού, με βάση πρόσφατες τιμές του μετάλλου στις διεθνείς αγορές (1.065 ευρώ η ουγγιά), αγγίζει τα13.742.000 ευρώ για το κοίτασμα του Αγκίστρου, τα 54.261.000 για τη Νιγρίτα και το1.840.000 για το κοίτασμα στο χωριό Λαγκάδι. Ακριβές σύνολο, 69.863.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ.

Τον Ιανουάριο του 2011, το infoserres.gr είχε αποκαλύψει πως με πλήρη  μυστικότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προχώρησε στη δέσμευση έκτασης 10.000 τ.χ. στη θέση Μαύρα Λιθάρια του Αγκίστρου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για χρυσό.

Στην περιοχή έχει γίνει ήδη προκαταρκτική έρευνα από το ΙΓΜΕ και η συνέχιση των ερευνητικών ερευνών έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και στο υποέργο : “Οικονομοτεχνική προσέγγιση για τη βιώσιμη αξιοποίηση του αποθεματικού δυναμικού κοιτασμάτων πολυτίμων, σπανίων και βασικών μετάλλων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας” του έργου “Αποτίμηση της κοιτασμοτολογικής και βιομηχανικής αξίας επιλεγμένων μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών της χώρας”.
Η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή, μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου, «χρηματοδότησαν» την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, το 334 πΧ.
Το ΙΓΜΕ κάνει λόγο, για ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) τόσο στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, όσο και των όρων Βροντούς και Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας.
Η έκθεση του ΙΓΜΕ αναφέρει : «Στον σχετικό προγραμματικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου έχουν συμπεριληφθεί 12 αναπτυξιακές  παρεμβάσεις με προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 3 εκ. Ευρώ. για την χρονική περίοδο 2011-2015. Στην  αιχμή του δόρατος βρίσκονται ο εντοπισμός 40 και 20 τόνων χρυσού σε κοιτασματολογικές  περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών».
infoserres.gr
Σχόλια
2 Responses to “Θέλουν χρυσό κι απ` τις γειτονικές Σέρρες”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Το έχω επισημάνει από πολύ καιρό. Ο σχεδιασμός είναι ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο εξορυκτικό πεδίο, που θα γεμίζει σιγά σιγά με μεταλλευτικά κατάλοιπα, μια ΕΟΖ με τα όλα της, έστω και αν δεν την ονομάζουν έτσι. Όλες οι άλλες δραστηριότητες θα γίνουν σταδιακά δευτερεύουσες και θα υπηρετούν απλώς την εξάπλωση των μεταλλείων. Την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται οι ilustrasion διαφημίσεις για την προσέλκυση τουριστών στις πεντακάθαρες αμόλυντες παραλίες της καθαρής νότιας Ελλάδας.
    Κοντύτερά μας, επόμενοι στόχοι η Ποντοκερασιά και το Πάϊκο.

  2. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Παρεμπιπτόντως, ερωτηθείς παλαιότερα ο υπουργός Παπακωνσταντίνου για το τί κερδίζει το Ελληνικό Δημόσιο απο τις εξορύξεις χρυσού είπε: ” δημιουργούνται θέσεις εργασίας(δές: “που εμείς θα λέμε ποιοί θα προσληφθούν για να τους έχουμε ψηφοφόρους”), οι άνθρωποι αποκτούν εισόδημα και απο αυτό προκύπτει φόρος για το κράτος”. Τα ίδια περίπου έλεγε και ο Πάχτας ο οποίος σε μία συνέντευξή του μάλιστα έδιωξε την αλλοδαπή δημοσιογράφο δήθεν θιγόμενος απο την ερώτησή της για το τί κερδίζει ο ίδιος απο την εξόρυξη. Με άλλα λόγια το Ελληνικό κράτος απο τον ίδιο τον χρυσό δεν κερδίζει…απολύτως ΤΙΠΟΤΕ, ενώ παράλληλα καταστρέφει το περιβάλλον και πολλά επαγγέλματα αγροτικής, κτηνοτροφικής, τουριστικής και οικοδομικής φύσεως. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη ομολογία για του λόγου το αληθές(ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας έναντι ολίγων κατευθυνόμενων θέσεων εργασίας, ολίγων φόρων απο τους εργαζόμενους και ολίγων ψήφων), ας μας πεί κάποιος τί είναι. Επένδυση πάντως δεν είναι.

Σχολιάστε