My Twitter Feed

7 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Θέλει φράχτη στον καταυλισμό

Με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης παραθέτει προτάσεις για το προσφυγικό, μ` αφορμή τη νέα κατάσταση που έχει προκύψει στο βενζινάδικο έξω από το Πολύκαστρο, όπου εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.

eidomeni-prosfyges-001Επικαλούμενος «πλήθος αδικημάτων (κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες κ.α.)» στην περιοχή της Ειδομένης, ο κ. Γκουντενούδης προτίνει:

-Την περίφραξη του καταυλισμού στην Ειδομένη

-να υπάρχει στάση των λεωφορείων σε τέσσερα πρατήρια καυσίμων μέχρι τους Ευζώνους, με περιφρούρηση των προσφύγων από την Αστυνομία.

– τον συντονισμό μετακινήσεων από το Λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Ειδομένη έτσι ώστε σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τη FYROM, να υπάρχει μια ελεγχόμενη ροή μετακινήσεων.

Η επιστολή:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ.

       Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις της προσφυγικής κρίσης που λαμβάνουν χώρα στα όρια του Δήμου Παιονίας.

       Όπως γνωρίζετε, από την τακτική επικοινωνία που έχουμε και τις πολλαπλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, υπάρχει από την πλευρά μας θετική διάθεση και θέληση για συνεργασία και σύμπνοια με το Υπουργείο αλλά και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

       Στόχος όλων μας είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης μέσω του ελέγχου των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

       Η Παιονία αποτελεί την Πύλη της Ελλάδος, την κυριότερη χερσαία είσοδο και έξοδο της χώρας, τη «βιτρίνα» της πατρίδας μας σε επισκέπτες, επαγγελματίες και γενικότερα Ευρωπαίους πολίτες. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κάθε χρόνο περίπου 8.000.000 άνθρωποι διέρχονται από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων διασχίζοντας την ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη και άλλους προορισμούς νοτιότερα.

       Η νέα κατάσταση που έχει προκύψει στο Πρατήριο Καυσίμων μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πολύκαστρο έχει καταστήσει άκρως επικίνδυνο το σημείο αυτό της ΠΑΘΕ. Στο χώρο του Πρατηρίου έχει στηθεί ένας νέος πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) και ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος ατυχήματος μιας και ο οδικός άξονας είναι φυσικά ταχείας κυκλοφορίας. Σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν πρόσφυγες συχνά με παιδιά στην αγκαλιά να διασχίσουν κάθετα την Εθνική Οδό όταν το όριο ταχύτητας είναι τα 110 χλμ την ώρα.

       Ταυτόχρονα, η εικόνα αυτή δεν κολακεύει τη χώρα μας με δεδομένο πως είναι αδύνατο η περιοχή να ελεγχθεί και να καθαριστεί επαρκώς από τις υπηρεσίες μας.

Σε καμία περίπτωση, κε Υπουργέ δεν πρέπει ο χώρος πέριξ του Πρατηρίου να μετατραπεί σε μόνιμο καταυλισμό φιλοξενίας, πρώτον μεν γιατί δεν είναι σύννομη η δημιουργία τέτοιου χώρου σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα και δεύτερον λόγω της επικινδυνότητας των συνθηκών παραμονής των ανθρώπων στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ είναι σαφές ότι αυτό απαγορεύεται και από το νόμο (Ν. 2160/1993) για τα τουριστικά καταλύματα.

       Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σοβαρά και αυτό μας οδηγεί στις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες πιθανόν να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούνται. Πολλαπλοί κίνδυνοι, έλλειψη ασφάλειας, πιθανότητα τέλεσης πολλών αδικημάτων αλλά και ατυχημάτων συνιστούν το περιβάλλον που διαμορφώνεται.

      Ήδη στην περιοχή της Ειδομένης έχει τελεστεί πλήθος αδικημάτων (κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες κ.α.) και δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση σε βάρος των δημοτών μας, οι οποίοι είναι και οι άμεσοι αποδέκτες του όλου προβλήματος.

      Αρχικά, προτείνουμε την περίφραξη του καταυλισμού της Ειδομένης σε περίμετρο 450 μέτρων έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των προσφύγων και των δημοτών μας.

      Παράλληλα, προτείνουμε να υπάρχει στάση των λεωφορείων σταδιακά σε τέσσερα πρατήρια καυσίμων μέχρι τους Ευζώνους. Η περιφρούρηση και ασφάλεια των προσφύγων θα γίνεται φυσικά από την Αστυνομία σε συνεργασία πάντα με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων.

      Μια τρίτη πρόταση, αφορά τον συντονισμό μετακινήσεων από το Λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Ειδομένη έτσι ώστε σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τη γείτονα χώρα της FYROM, να υπάρχει μια ελεγχόμενη ροή μετακινήσεων.

      Είναι σημαντικό, κε Υπουργέ, να υπάρχει συνεννόηση, καλή θέληση, συντονισμός και συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ αλλά και έγκαιρη ενημέρωση προς το Δήμο μας πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

      Ας μην αμελούμε πως στην περιοχή υπάρχει ακριτικός πληθυσμός, ο οποίος έχει αγκαλιάσει και προσφέρει εθελοντική βοήθεια όσο κανείς από τους Ευρωπαίους προς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι υποχρέωση δική μας και του Υπουργείου να προστατεύσει και να σεβαστεί τη βούληση και τις ανάγκες των δημοτών της Παιονίας.»

Σχόλια
2 Σχόλια to “Θέλει φράχτη στον καταυλισμό”
  1. Ο/Η Μαργαρίτα λέει:

    ……….Όπως γνωρίζετε, από την τακτική επικοινωνία που έχουμε και τις πολλαπλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, υπάρχει από την πλευρά μας θετική διάθεση και θέληση για συνεργασία και σύμπνοια με το Υπουργείο αλλά και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς……. Αυτό και μόνο δείχνει ποιος έφερε το {πρόβλημα} στην Παιονία. Να τον χαιρόμαστε

  2. Ο/Η Hrisanthi λέει:

    Aν κλείσουν απόψε τα σύνορα τα Σκόπια που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος ; Το 70% όλων αυτών είναι άρρωστοι και ανήμποροι που θέλουν νοσοκομείο. Υπάρχει νοσοκομείο στην περιοχή μας; Για πόσες μέρες θα μπορέσουν να μένουν στα PLAZA; Ο κόσμος όλος της Παιονίας στήριξε με τον εθελοντισμό όλους αυτούς τους ανθρώπους και το έκανε ανιδιοτελώς. Γιατί δήμαρχε αποφάσισες μόνος σου χωρίς να ρωτήσεις; Τι κατάφερες ως αντισταθμιστικά για την Παιονία ; Σου χρύσωσαν το χάπι με ένα ασθενοφόρο ; Να το βγάλεις στην παρέλαση την 25η Μαρτίου όπως έκανε ο συνάδελφο σου με τις σκουπιδιάρες στη Θεσσαλονίκη.

Σχολιάστε