My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Θάλασσα στο Κιλκίς – μέρος Ι

Του Θανάση Βαφειάδη.


-Θα εφτάμε σας και γεφύρια.
-Μα ποτάμια κι έχουμες;
-Θα εφτάμε σας και ποτάμια!

Ο παραπάνω σπαρταριστός διάλογος του «προσφυγοπατέρα» Λεωνίδα Ιασονίδη με ψηφοφόρους του Κιλκίς κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας ίσως είναι από τις κορυφαίες στιγμές πολιτικαντισμού και ψηφοθηρίας που έχουν καταγραφεί. Η κορυφαία στιγμή όμως θα ήταν αν κάποιος από τους δεκάδες επιφανείς και στη συνέχεια αφανείς πολιτικούς που ανέδειξε αυτός ο τόπος υποσχόταν ότι θα μας φέρει θάλασσα.

Ένας Χριστιανός δε βρέθηκε να το υποσχεθεί λες και θα του ζητούσαμε ποτέ εξηγήσεις γιατί δεν το έκανε. Αλλά και μόνο η σκέψη ότι η 21ης Ιουνίου θα ήταν ένα παραλιακό μέτωπο και τα μπαράκια της Μαρτίου θα βρίσκονταν παρά θιν’ αλός θα ήταν εξόχως δροσιστική. Αν υπήρχε και «μακέτο» ανοικοδόμησης του αιγιαλού και master plan ανάπτυξης, το πράγμα θα ήταν τρέλα και κορδέλα.

Διότι η ανάπτυξη θα είχε εισβάλλει ορμητική σα σίφουνας και θα ήταν αειφόρος, κερδοφόρος και προπαντός προσαρμοσμένη στην τοπική μας παράδοση, γεγονός που θα ήταν απολύτως εμφανές στην παροχή υπηρεσιών. Τα καταστήματα εστίασης δεν θα προσέφεραν στους τουρίστες greek moussaka, tzatziki και χωριάτικη σαλάτα αλλά γριβάδια Δοϊράνης, παστουρμά, ωβά φούστορον και τανωμένον σορβά.

Οι πλανόδιοι πωλητές στις πλαζ δε θα ξεσήκωναν τα μικρά παιδιά διαλαλώντας λουκουμάδες ή σάμαλι αλλά περέκ, πισία και ωτία. Και τα εμπορικά θα είχαν μετατραπεί σε καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης με τις προθήκες τους γεμάτες όχι με τσολιαδάκια και Αμαλίες αλλά με αγαλματίδια του κούρου του Ευρωπού, εκμαγεία σταλακτιτών του σπηλαίου και ποντιακές λύρες.

Δεν μιλώ για την πολιτική αντιπαράθεση που θα ξεπερνούσε κάθε όριο φαντασίας. Θα έβγαινε το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ με μια φωτογραφία του Αντρέα σε πράσινο φόντο και από κάτω μια λεζάντα να λέει: «Με το ΠΑΣΟΚ κάθε Κιλκισιώτης θα είχε δικό του ξενοδοχείο 7 αστέρων μπροστά σε ωκεανό και όχι σε μια απλή θάλασσα».

Θα ακολουθούσε η ΝΔ με ανακοίνωση που θα μετέδιδε πρώτος ο Σκάι: «Κάθε νέος ηλικίας 18-25 που θα εμβολιαστεί στην παραθαλάσσια πόλη του Κιλκίς εκτός από 150 € θα παίρνει δώρο σαγιονάρες, μπουρνούζι, αντηλιακό, δωρεάν ξαπλώστρα χρώματος μπλε και εγχειρίδιο της Λατινοπούλου για αποτελεσματική αποτρίχωση».

Ε και ο Αλέξης δε θα έλεγε κάτι; «Congratulations citizens of Kilkis for the beautiful sheashore. Be careful the kids never swimming without bratsakia. And remember what said ancient Greek friends of sophia: fire, woman and thalassa».

Το ΚΚΕ θα κατήγγειλε την πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό που είχαν μετατρέψει τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία και τον επισιτισμό σε σκλάβους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η σχετική ανακοίνωση της ολομέλειας της ΚΕ θα έλεγε: «Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό της εργατικής τάξης τους Κιλκίς που απασχολείται στον τουριστικό κλάδο: στους ναυτεργάτες που μεταφέρουν με τα σαπιοκάραβα των εφοπλιστών τους τουρίστες στο λιμάνι του Κιλκίς, στις καθαρίστριες, τις καμαριέρες, τις μαγείρισσες και τις ρεσεψιονίστ των ξενοδοχείων, στα γκαρσόνια, σε όλους αυτούς που είναι θύματα της στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Και θα κατέληγε: «Το ηρωικό Κιλκίς που ταυτίστηκε με τις μεγάλες απεργίες των καπνεργατών, που ανέδειξε αριστερό δήμαρχο το 1936, που από τα σπλάχνα του έβγαλε τους αντάρτες του 13ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και της ταξιαρχίας «Μπέλες» του Δημοκρατικού Στρατού δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Μύκονος».

Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δε θα συμβεί. Δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από το σπίτι μας στα Στενημαχίτικα ή τα Κιολαλίδικα και να αναφωνήσουμε «Θάλαττα – θάλαττα» όπως έκαναν οι Μύριοι, σύμφωνα τον Ξενοφώντα, όταν αντίκρισαν τον Εύξεινο Πόντο. Για σπίτι έστω και φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου δε θα μπορούμε να μιλάμε σαν τον Ελύτη, γιατί αμμουδιές δεν πρόκειται ν’ αποκτήσουμε και το σπίτι που έχουμε αποκτήσει οσονούπω θα το κατάσχει κάποια τράπεζα. Κι ούτε τους πολιτικούς αρχηγούς θα δούμε να τσακώνονται στη Βουλή για το ποιος μετέτρεψε το Κιλκίς σε Γαλλική Ριβιέρα, αφού το μόνο που θα εξακολουθούμε να έχουμε θα είναι ο Gallikos river.

Ανάρτηση στο facebook

Σχολιάστε