My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Η φτώχεια και ο φόβος της Covid

Του Πέτρου Κατσάκου.


Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, το σημαντικότερο ζήτημα (και όχι πρόβλημα, κατά την εταιρεία) που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι η ακρίβεια, που ξεπέρασε τους φόβους των πολιτών ακόμη και για την πανδημία. Το 42% των ερωτηθέντων αξιολόγησαν πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ακρίβειας και των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων είναι σημαντικότερα από τον κίνδυνο της φονικής Covid, που έμεινε στη δεύτερη θέση, με το 40% των πολιτών να την ιεραρχεί ως σημαντικότερο ζήτημα (πρόβλημα) σήμερα.

Μια πρώτη ανάγνωση των δεδομένων οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα πως για τους περισσότερους υπερισχύει ο φόβος της φτώχειας και αυτού για την ασθένεια ή και τον θάνατο, καταστάσεις απευκταίες για όλους μεν αλλά από τις οποίες έχεις πολλές ή λίγες πιθανότητες να ξεφύγεις, ενώ από τα δίχτυα της φτώχειας δύσκολο να ξεγλιστρήσεις, καθώς, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια εκρηκτική άνοδο των τιμών, δεν μπορείς να προστατευτείς ούτε με μάσκες ούτε με αντισηπτικά ούτε και με τη μείωση των κοινωνικών επαφών.

Η δεύτερη ανάγνωση της ιεράρχησης των προβλημάτων με τα οποία έρχεται σήμερα αντιμέτωπη η κοινωνία κραυγάζει για την κυβερνητική αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη γενικευμένη αίσθηση περί απροστάτευτων πολιτών στη θύελλα των ανατιμήσεων. Γιατί η ακρίβεια και κατ’ επέκταση η φτώχεια δεν είναι θέμα ατομικής πλέον ευθύνης αλλά είναι ευθύνη πολιτική, από την οποία δεν μπορούν να κρυφτούν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του.

Γιατί η ώρα που ο πολίτης φτάνει στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο και στο γκισέ της ΔΕΗ είναι η ώρα της σκληρής αλήθειας, που δεν μπορεί να την διαστρεβλώσει και να την κρύψει κανένας επικοινωνιακός μηχανισμός. Είναι η ώρα που η κυβέρνηση κάνει ταμείο, βλέπει τα ελλείμματα και αφού βλέπει πως δεν της βγαίνει πουλάει ένταση και Rafale.

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε