My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η υποκρισία και το… μεγαλείο της!

Του Τάσου Παππά.


«Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, εμείς το εφαρμόζουμε με θρησκευτική ευλάβεια». Αυτό είναι πάνω-κάτω το επιχείρημα που διακινεί παντού η Ελλάδα και ζητά από τους συμμάχους μας, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, να πράξουν τα δέοντα (απειλές, ακόμη και κυρώσεις) ώστε να συνετιστούν οι Τούρκοι και να αποκατασταθεί η τάξη. Ισχύει αυτό σε όλες τις περιπτώσεις; Οχι. Η χώρα μας έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών. Αντιδρά επιθετικά και καταγγέλλει όσους μας καταγγέλλουν για ύποπτα κίνητρα, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει κάποιους για διασυνδέσεις με Τούρκους διακινητές και για συνεργασία με το τουρκικό καθεστώς. Δηλαδή αυτοί που μας εγκαλούν είναι συνεργοί στο έγκλημα της διακίνησης ή πράκτορες του Ερντογάν.

Στο στόχαστρο της ελληνικής κυβέρνησης, που διά του προϊσταμένου της και των αρμοδίων υπουργών διακηρύσσει urbi et orbi ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης, έχουν μπει ξένα μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Ανακαλύπτει» συνωμοσίες που υποτίθεται πως έχουν σχεδιαστεί εις βάρος της Ελλάδας από τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την κατάργηση των φρακτών και θέλουν την ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών. Τώρα όμως η κριτική έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη πιο ανήσυχη για τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα δήλωσε η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον. Αφορμή ήταν οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού δικτύου Lighthouse Reports. Στο ηχητικό και οπτικό υλικό, που συγκέντρωσαν οι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβάνονται συστηματικές πρακτικές βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών κυρίως σε Ελλάδα και Κροατία.

Η επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει σε βάθος αυτά τα περιστατικά. Ειδικά για την Ελλάδα, στο ρεπορτάζ υπάρχουν 15 βίντεο, στα οποία μασκοφόροι καρφώνουν τις βάρκες των προσφύγων με άγκιστρα και ρίχνουν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στο νερό, ενώ η ακτοφυλακή τραβάει πρόσφυγες που βρίσκονται σε πορτοκαλί σωστικές λέμβους προς την Τουρκία και τους αφήνει στη θάλασσα. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταλμπερτ Γιανς δήλωσε ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες και εναπόκειται στις εθνικές αρχές να ερευνήσουν τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις απωθήσεις και τη βία κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ισχυρισμούς και υποσχέθηκε (δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς) ότι θα ερευνήσει το ζήτημα. Το πιθανότερο είναι να το σκεπάσει. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει και κάνει. Η υποκρισία της δένει με την υποκρισία της Κομισιόν και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Στα λόγια όλοι μιλούν για το διεθνές δίκαιο, το επικαλούνται και υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί ενέργειες που το υπονομεύουν. Στην πράξη όμως και η Κομισιόν διά της ηγεσίας της και οι επικεφαλής πολλών χωρών κλείνουν το μάτι φιλικά στην ελληνική κυβέρνηση και την ενθαρρύνουν (όχι επισήμως) για να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική των βίαιων επαναπροωθήσεων ώστε να μην υπάρξουν κύματα προσφύγων και μεταναστών που στην πρώτη φάση θα έρθουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και πολλοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το 2015». Οι θεσμοί -αυστηροί όταν πρόκειται για δημοσιονομικά θέματα- αφήνουν ατιμώρητες τις χώρες που στήνουν τείχη, που αρνούνται να δεχτούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και μετανάστες για να μοιραστεί το βάρος και περιορίζονται σε απλές συστάσεις, τις οποίες οι κυβερνήσεις πετάνε στα σκουπίδια. Το κλίμα αυτό αξιοποιεί η δεξιά ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζει ακάθεκτη να χλευάζει το διεθνές δίκαιο.

Ανάγωγα

Η υπουργός Παιδείας κατάφερε να βγάλει τους εκπαιδευτικούς στον δρόμο. Αυτό πρέπει να της… πιστωθεί. Στην ίδια βεβαίως δεν αρέσει, όπως και στον πολιτικό προϊστάμενό της. Το κίνημα όμως οφείλει να την ευχαριστήσει. Πάντα τέτοια.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε