My Twitter Feed

25 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Μεγάλες καταστροφές σε Άγ. Πέτρο -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Φεστιβάλ Ισότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Παιονία: Και ψηφιακές οι πληρωμές -

Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022

Διψήφια νούμερα αλλά …ύφεση -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Επισπεύδεται επιστροφή φόρου -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Λαμπρή η επέτειος της Μάχης Κιλκίς -

Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022

Το Κιλκίς τιμά την 21η Ιουνίου 1913 -

Δευτέρα, 20 Ιουνίου, 2022

Η στιγμή του καπετάνιου

karteros-thanasisΤου Θανάση Καρτερού.


Μοιάζουμε λίγο με σπασμένο καράβι αυτό τον καιρό. Εκεί που πλέαμε περήφανοι με τον ούριο άνεμο του Όχι, βρεθήκαμε με τα πανιά σκισμένα, τα κατάρτια γκρεμισμένα, το σκαρί σακατεμένο από την ξαφνική ομοβροντία. Και τη συνοχή του πληρώματος στάχτη και μπούλμπερη. Άλλοι δηλώνουν αντιρρησίες συνείδησης, άλλοι γεμίζουν ακόμα κανόνια, άλλοι θρηνούν για το τέλος που έρχεται, άλλοι για το τέλος που ήρθε, άλλοι καταριούνται τον Θεό, άλλοι τον διάβολο.

Στις πειρατικές ταινίες αυτή είναι η στιγμή του καπετάνιου. Η στιγμή που δοκιμάζεται ο καπετάνιος. Μια στιγμή που δεν ισχύει το γνωστό: “άνθρωπος είναι κι αυτός”! Δεν είναι άνθρωπος, είναι ο άνθρωπος στον οποίο κάποιοι εμπιστεύτηκαν το πλοίο και τη ζωή τους. Κι αυτός αποδέχτηκε την ευθύνη. Και καλείται να αποδείξει ότι και καλώς τον εμπιστεύτηκαν και καλώς αποδέχτηκε την ευθύνη. Κι ότι μπορεί στα δύσκολα να κουμαντάρει και το πλοίο και το πλήρωμα.

Καλά, καλά, δεκτό, η ζωή δεν είναι ταινία, και μάλιστα πειρατική. Για κοπιάστε όμως να δείτε πώς η κυρία Ιστορία καλεί κάποτε έναν άνθρωπο -έχει αυτή τον τρόπο- και τον φορτώνει με ένα βάρος που κανένας δεν θα ήθελε. Να λάβει σε μια κρίσιμη στιγμή την πιο κρίσιμη απόφαση. Όχι μόνο να μην εγκαταλείψει το σκάφος, αλλά να καρφωθεί στο τιμόνι και να δείξει σε όσους ταλαντεύονται ότι επιμένει. Κι ότι το καράβι πλέει ακόμα. Τραυματισμένο, αλλά συνεχίζει.

Και αφού το κάνει αυτό, τότε καταθέτει θέλει δεν θέλει την εντολή της Ιστορίας. Τελειώνει η στιγμή του. Συσπειρώνονται οι πολλοί. Επανέρχεται η κανονική και αναγκαία ροή της συλλογικότητας, της ιεραρχίας, της πολυφωνίας. Και της πολυγλωσσίας ακόμα ενός αριστερού τσούρμου απέναντι στα παγερά πειθαρχημένα καπιταλιστικά αγήματα. Αλλά ώς τότε, ώς τη στιγμή δηλαδή μιας πιο ήρεμης ρότας, δεν έχει το δικαίωμα να φοβηθεί, να λυπηθεί, να κωλώσει, να κολλήσει, να απεμπολήσει το βασικό: Πρώτα το καράβι.

Προφανώς δεν είναι όλοι σύμφωνοι ότι τώρα είναι η στιγμή του καπετάνιου. Δεν πειράζει, καθείς και τη γνώμη του. Οι πολλοί όμως αυτόν παρατηρούν κι από αυτόν περιμένουν. Κι αυτό οφείλει να το ξέρει και ο ίδιος και όσοι πραγματικά θέλουν να γλιτώσει το καράβι από τα σημερινά τραύματα και τις αυριανές ενέδρες…

Άρθρο στην Αυγή

Σχόλια
One Response to “Η στιγμή του καπετάνιου”
  1. Ο/Η sittingbull λέει:

    Μόνο που σε μια άλλη ταινία, στον Τιτανικό, όταν τελικά το καράβι φάνηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει και το τραύμα τελικά ήταν μοιραίο, ο καπετάνιος το πήρε πάνω του και πιστός στην εντολή της …. ιστορίας αποφάσισε το ποιοι πρέπει να σωθούν και ποιοι ν’αφηθούν στην μοίρα τους.. Και φυσικά δεν ήταν άλλοι απο τους προνομιούχους της πρώτης θέσης δλδ απο την ανώτερη τάξη ενώ αυτούς της κατώτερης τους κλείδωσε και τις πόρτες για να σιγουρέψει την σωτηρία των λίγων εκλεκτών! Έτσι κε Καρτερέ η αναγκαία ροή της συλλογικότητας τώρα είναι που πρέπει να εκφρασθεί και όχι όταν τα νερά ηρεμήσουν και όλα θα είναι εύκολα πάλι. Όσο για το βάρος που σηκώνει ο πρωθυπουργός πρώτον αυτός ήθελε να γίνει καπετάνιος και δεύτερον δεν θα τον λυπηθούμε κι’όλας! Απο την στιγμή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου ούτε ένα άρθρο απο τον συντάκτη σαφές και απερίφραστο. Τα σκισμένα πανιά έφεραν ναυτία….

Σχολιάστε