My Twitter Feed

8 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η σιωπή στο άδικο δεν είναι…

…ευγένεια.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Ο κάθε άνθρωπος δεν κρίνεται μόνο από τους φίλους του, αλλά και από τους εχθρούς του. Δεν αξιολογείται μόνο από τη δράση του, αλλά και από την αδράνειά του. Όταν ως ένας συνήθης άνθρωπος δεν αντιδράς στα μέτρα που πλήττουν τη δημοκρατία, όταν σιωπάς στην αδικία, όταν στον φασισμό δεν αντιστέκεσαι, δεν θα δημιουργήσεις ποτέ εχθρούς σου, γιατί είσαι ήδη συμβιβασμένος!

Το σημαντικό στη ζωή δεν είναι η σιωπή.  Δεν είναι η σιγή ασυρμάτου και το «δε βαριέσαι». Το σημαντικό είναι ανά πάσα στιγμή και ώρα να μπορείς να αντιστέκεσαι. Να αντιστέκεσαι όπως οι χιλιόχρονες ελιές στις αστραπές, όπως οι παλιές οι πέτρες  στους κεραυνούς και όπως οι φωνές των παιδιών των Τεμπών στη λήθη, μέσα από τα μπάζα και τις  χαβούζες!

Αν ήρθες στη γη χωρίς να διαφωνήσεις με κανένα ποτέ, αν ήρθες για να φύγεις το εξίσου αθόρυβα, μη φοβάσαι κανένα. Ποτέ κανείς δεν θα πει λέξη αρνητική για σένα, είτε είναι εχθρός σου, είτε οικείος σου. Θα είσαι σ’ όλους αρεστός κι αγαπητός. Ένας ανύπαρκτος περαστικός κι ένας αδιόρατος άνθρωπος.

Τι νόημα έχει μια ιδέα, όταν δεν μετουσιώνεται σε πράξη δικαίου;  Τι νόημα έχει η πολιτική, όταν  δεν ωφελεί τον άνθρωπο; Τι νόημα έχει η ζωή, όταν βασίζεται σε απαγορευτικά «μη και μη;». Των δολοφονημένων παιδιών το γέλιο να φοβάστε και του θανάτου τα πένθιμα επιφωνήματα.

Καμία σιωπή και καμιά Ανάσταση, μέρες του Πάσχα τώρα,  δεν μπορεί τα σβήσει τον πόνο από την καρδιά του γονιού των Τεμπών. Το μόνο που έπρεπε να είχε μπαζωθεί, εδώ και καιρό,  είναι η αναλγησία  του κάθε παντρεμένου πολιτικού με την εξουσία!

Τον μεγαλύτερό μου σεβασμό στη χώρα που ακολουθεί τη σιδηροδρομική γραμμή,   “πάμε και όπου βγει”, τον εκφράζω στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο έγκλημα των Τεμπών και εύχομαι ο κοινός τους αγώνας να δικαιωθεί για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης!

 Πάσχα Ελλήνων σε λίγο, αλλά η Ανάσταση δεν θα έρθει για όλους, κι ας έχουν σταυρωθεί από πριν. «Ελλάς το κυβερνείο σου ανατολή δεν έχει και δίχως έλεος η πολιτική τα νιάτα κατατρέχει», θα έγραφε παραφρασμένα ο σημερινός ποιητής!

Ουδείς μπορεί να διδάξει την αρετή σε εκείνον που  δεν την αισθάνεται.  Ουδείς μπορεί να αλλάξει την στόφα από την οποία είναι κάποιος καμωμένος. Το καλό έχει ως αφετηρία του τη φύση του ανθρώπου. Το  κακό είναι που γίνεται εν πλήρει συνειδήσει, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. («Το μεν καλόν εκ φύσεως, το δε κακόν εν πλήρει συνειδήσει», στο αρχαίο πρωτότυπο).Ό,τι συμβαίνει στον έξω κόσμο πρώτα κατασκευάζεται μέσα μας. Αν δεν νιώσεις, πως όταν κρυώνει ένας άστεγος  είσαι εσύ, αν δεν αισθανθείς, πως όταν πεινά ένα παιδί, είναι και δικό σου, αν δεν δεις τα βάσανά του συνανθρώπου σου, σαν να είναι και δικά σου, τον άνθρωπο που έχεις ενταφιάσει μέσα σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να τον αναστήσεις, όσα Πάσχα κι αν περάσουν!

 Η αμαρτία δεν γεννήθηκε στην κόλαση, αλλά στον Παράδεισο. Δεν την γέννησε η φτώχεια, αλλά η αχαριστία και η πλεονεξία. Η ανάλγητη πολιτική όπως και η πέτρινη ψυχή δεν κινδυνεύει ποτέ από ηλεκτροπληξία!

 Η μεγαλύτερη πόρνη δεν είναι αυτή που πουλά το κορμί της, αλλά η πουλημένη συνείδηση. Η συνείδηση που δεν σέβεται το ηθικό και δεν αντιδρά στο ανήθικο. Είναι άλλο να μιλάς για τη ζωή κι άλλο ο τρόπος που ζεις. Η επιτυχία ενός εκάστου  πολιτικού έχει αξία, ανάλογα με τον τρόπο που την κατέκτησε. Αν περπάτησε έντιμα στην πολιτική του διαδρομή, αν εξαπάτησε τους ψηφοφόρους του ή αν πάτησε πάνω σε πλάτες άλλων. Κι όπως είπαμε στην αρχή: Η σιωπή στο άδικο δεν είναι ευγένεια!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε