My Twitter Feed

8 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Η παρουσίαση του βιβλίου Χρ. Γιανναρά

giannaras1Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του εντευκτηρίου της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το σχίσμα» (Εκδόσεις Ίκαρος). Το βιβλίο παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Με σαφήνεια και  αμεσότητα ο εξέχων Έλληνας φιλόσοφος και θεολόγος παρουσίασε στο κοινό της πόλης μας έναν τρόπο  προσέγγισης των σχέσεων Ευρώπης και Ελληνισμού διαφορετικό από εκείνον που έχει επικρατήσει.

Στηριζόμενος σε μελέτες αναγνωρισμένων Ευρωπαίων ιστορικών, ο συγγραφέας  κατέδειξε ότι σε αντίθεση με ό,τι ευρέως πιστεύεται, ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, ατομοκεντρικός και χρησιμοθηρικός από τη γέννησή του δημιουργήθηκε όχι ως συνέχεια αλλά στον αντίποδα του κοινωνικοκεντρικού ελληνικού πολιτισμού.

Ο ελληνικός τρόπος ζωής με επίκεντρο την πόλη και το δημοκρατικό πολίτευμα στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια και στη συνέχεια την ευχαριστιακή εκκλησιαστική ζωή και την κοινότητα, είναι ασύμβατος με την Δυτική κοινωνική οργάνωση που βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ ατόμων και όχι στη σχέση μεταξύ προσώπων.

giannaras2Η μη κατανόηση αυτού του  «ιλιγγιώδους  χάσματος» μεταξύ των δύο πολιτισμών συνέβαλε στην άκριτη και με ξιπασιά  μίμηση του δυτικού τρόπου από μέρους των Ελλήνων του εθνικού κράτους που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Οι απελευθερωμένοι Έλληνες ενώ δεν κατάφεραν να διασώσουν ό,τι είχε απομείνει από τον ελληνικό τρόπο ζωής μετά από αιώνες δουλείας, απέτυχαν εξίσου να αφομοιώσουν ή έστω να μιμηθούν την οργάνωση του βίου των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Σε μια εποχή που ο ατομοκεντρισμός, η χρησιμοθηρία, η σύμβαση αντί της σχέσης και το δικαίωμα αντί του κοινωνείν λογίζονται ως πρόοδος , ανάπτυξη και υψηλό επίπεδο πολιτισμού, ο ελληνικός τρόπος μοιάζει ακατανόητος και ουτοπικός ακόμη και στη γη που κάποτε τον γέννησε, έστω κι αν η ανθρωπότητα δεν μπορεί παρά κάποτε να τον χρειαστεί και πάλι.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χρήστος Ιωαννίδης. Οι Κιλκισιώτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ τους και αρκετοί μαθητές Λυκείου, παρακολούθησαν με προσήλωση τον διακεκριμένο καλεσμένο του Εργαστηρίου Ελληνικής Παιδείας της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς και  συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε.

Ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και το κοινό είχε την ευκαιρία να εκφράσει την εκτίμηση και την αγάπη του προς το πρόσωπό του.

Η επιθυμία των Κιλκισιωτών να ακούσουν και γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Χρήστο Γιανναρά  φανερώνει  πόση ανάγκη υπάρχει στην εποχή μας για ένα λόγο που φωτίζει ως αντίδοτο στις κραυγές των πολλών και προβεβλημένων  που γεννούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Δελτίο τύπου από Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών    

Σχολιάστε