My Twitter Feed

2 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ρεκόρ 7ημέρου στα κρούσματα! -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Κλειστό τμήμα της 21ης Ιουνίου -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Οι επαφές Λυκουρέτζου σε Ν. Κιλκίς -

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Βαρθολομαίος: Επίσκεψη στη ΠΕΚ -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κιλκίς -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Τους έπιασαν με 60 κιλά κάνναβη! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Κρασιά ζυμωμένα με βραβεία! -

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Άσπρος: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο -

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Η πανδημία χωρίς ΜΕΘ

Του Στέφανου Παραστατίδη*


Στον επισυναπτόμενο πίνακα παραθέτω την πορεία των κρουσμάτων-θανάτων ανά εβδομάδα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων.

Η Θεσσαλονίκη είχε 330 κρούσματα (12-18/10) κ ανά εβδομάδα προχώρησε ως εξής >> 1138 -> 2862 -> 4216 -> 4596. Ενώ η αύξηση από την 1η εβδομάδα αναφοράς στη δεύτερη (μέχρι 25/10) ήταν 244,85%, δεν πάρθηκαν τα μέτρα που θα αποσοβούσαν την περαιτέρω διάδοση του ιού στην κοινότητα πριν το γνωστό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Έτσι, η 3η εβδομάδα (αυτή του τριημέρου) έχει αύξηση 151,49% και εκείνο είναι το σημείο που πάρθηκαν τα μέτρα (3/11). Η αύξηση μεταξύ 4ης και 5ης εβδομάδας είναι μόλις 9,01%, κάτι που δείχνει την απόδοση των μέτρων. Η απόφαση για μέτρα στις 26/10 ίσως μας έδινε μία πολύ καλύτερη εικόνα ως προς την πορεία της πανδημίας.

Όμως η Θεσσαλονίκη δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Πέλλα έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων /1000 κατοίκους (14,55%) και όπως βλέπετε και στο γράφημα που επισυνάπτω είναι η περιφερειακή ενότητα με την μεγαλύτερη έξαρση.

Η Χαλκιδική είναι η περιφερειακή ενότητα με τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ οι Σέρρες είχαν το υψηλότερο πικ, κάτι που έφερε τις υγειονομικές δομές στα όριά τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Η δε Πιερία δείχνει να ακολουθεί μία δύσκολη αλλά πιο σταθερή πορεία.

Συνολικότερα, η εικόνα της εβδομάδας που μας πέρασε δείχνει μία σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ το Κιλκίς και οι Σέρρες παρουσιάζουν λιγότερα κρούσματα συγκριτικά με την προηγούμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκονται σε αντίστροφη πορεία όμως σίγουρα είναι ενθαρρυντικό.

Κρατώ μία ειδική αναφορά για το νομό μου, αυτόν του Κιλκίς, ο οποίος είναι ο μόνος χωρίς ΜΕΘ στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Παρότι υπάρχουν οι υποδομές εδώ και πολλά χρόνια, η πολιτεία δεν μερίμνησε στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ η απόφαση να γίνει ο διαγωνισμός πάρθηκε μόλις πρόσφατα, με ορίζοντα υλοποίησης την άνοιξη. Θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμη την κωλυσιεργία κατά την πανδημία, καθώς το Κιλκίς θα έπρεπε να έχει ΜΕΘ, προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό πριν την έναρξη του 2ου κύματος. Τούτο καθιστά το νοσοκομείο αλλά και τις υπόλοιπες δομές απολύτως εξαρτημένες από την Θεσσαλονίκη, και, μία οριακή κατάσταση, όπως αυτή της τρέχουσας εβδομάδας, δεν δίνει στην περιοχή την ευκαιρία διαχείρισης κάποιων δικών της επειγόντων περιστατικών.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι και η κρίσιμη εβδομάδα. Η περαιτέρω σταθεροποίηση και μείωση των κρουσμάτων (έπονται οι θάνατοι) θα θέσει την πανδημία υπό έλεγχο στην περιοχή.

Η προσπάθεια όλων μας για την τήρηση των μέτρων είναι παραπάνω από σημαντική το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, έχουν χαθεί συνάνθρωποί μας, γνωστοί και φίλοι, πολλοί εξ αυτών χωρίς υποκείμενα νοσήματα και κάποιοι σε μικρή ηλικία. Και είναι τόσο άδικη η ξαφνική απώλεια. Κάποιοι, πάλι, περιμένουν πάνω από ένα τηλέφωνο για ένα καλό νέο από τις εντατικές. Εύχομαι καλά νέα για όλους

*Γιατρός, γραμματέας Οργανωτικού και πολιτευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάστε