My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η πανδημία της… Δεξιάς

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Ο πραγματικός κίνδυνος στη χώρα μας δεν έρχεται από την πανδημία. Η οποία, αν και πλήττει εξ ίσου με εμάς και την υπόλοιπη Ευρώπη, εντούτοις σε εμάς αφήνει πίσω της πολλαπλάσιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε σχέση με αυτή.

Οι οποίες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη χώρα μας είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο των απωλειών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ακόμη είναι τετραπλάσιες από τις απώλειες ανά πληθυσμό στη Γερμανία και οκταπλάσιες από εκείνες στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα καταλήγει και η τελευταία αξιολόγηση της Bloomberg, η οποία με τον τίτλο Κατάταξη Ανθεκτικότητας εξετάζει 12 δείκτες σχετικούς με τη διαχείριση της πανδημίας. Μεταξύ αυτών ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η αυστηρότητα των lockdown, η μεταβολή του ΑΕΠ και η κινητικότητα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση της έγκυρης Bloomberg η Ελλάδα κατατάσσεται 39η ανάμεσα σε 53 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, πιο χαμηλά από το Βέλγιο και τη Ρουμανία, αλλά πιο χαμηλά ακόμη και από το Μπαγκλαντές, την Ταϊβάν, το Ιράν, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ιράκ και την Τουρκία. Στην Ευρώπη η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με μόνο δύο χώρες να εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις από εμάς: πρόκειται για τις πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ, την Τσεχία και την Πολωνία.

Με διεθνώς αναγνωρισμένες λοιπόν τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση ακόμη και με τριτοκοσμικά κράτη του πλανήτη, γίνεται σαφές ότι η κακοδαιμονία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στον μεγάλο αριθμό θανάτων δεν οφείλεται στην ίδια την πανδημία, αλλά στην πολύ κακή διαχείρισή της από πλευράς κυβέρνησης. Και συγκεκριμένα οφείλεται εν πρώτοις στην εγκατάλειψη των μόνων αποτελεσματικών μέτρων, εκείνων της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει μονομερώς ότι η πανδημία τελείωσε εδώ και μήνες, οπότε και κατά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού της χώρας, αρχίσαμε να διανύουμε το τελευταίο και ατέλειωτο, όπως τώρα αποδεικνύεται, μίλι.

Με τα σχολεία ανοικτά σε πλήρη λειτουργία και μάλιστα μετά από ένα πρόγραμμα συγχωνεύσεων αιθουσών, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές στις τάξεις τώρα είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με την εποχή προ πανδημίας.

Με τα πανεπιστήμια με τις πεπαλαιωμένες αίθουσες και τα αμφιθέατρα να λειτουργούν με μια ακατανόητη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εν μέσω τέταρτου και χειρότερου κύματος πανδημίας θέλει τα μαθήματα να γίνονται με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα.

Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να κυκλοφορούν με τεράστιους συνωστισμούς και ουρές στις στάσεις και τους σταθμούς, χωρίς μέτρα αποστασιοποίησης των επιβατών και συχνά με τα παράθυρα κλειστά.

Με τις εκκλησίες να υποδέχονται τις ουρές των πιστών χωρίς αποστάσεις και χωρίς ελέγχους για εμβόλια ή τεστ. Και με μια περίεργη, όσο και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κυρίαρχη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την πανδημία σαν «πανδημία των ανεμβολίαστων». Με τους εμβολιασμένους να κυκλοφορούν ελεύθεροι, χωρίς μέτρα και να μεταδίδουν τον ιό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στους δρόμους, στις αίθουσες, στα καταστήματα και στα ΜΜΜ. Και με τους επιστήμονες εξαφανισμένους από τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ και με όσους εμφανίζονται να προτείνουν τη λήψη σοβαρών μέτρων, αλλά να μην εισακούγονται. Αν για τους μεγάλους αριθμούς των κρουσμάτων ευθύνεται η απουσία αυστηρών μέτρων, για την έκρηξη των θανάτων ευθύνεται η πολύ κακή κατάσταση του ΕΣΥ.

Το οποίο με το ελάχιστο προσωπικό, που δεν ανανεώθηκε μέσα στην πανδημία, αλλά και με τον ανεπαρκή εξοπλισμό σε ΜΕΘ, αφού η πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι «θα πετούσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ΜΕΘ αν ακούγαμε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», αδυνατεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τους χιλιάδες νοσούντες από τον κορονοϊό. Με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να πεθαίνουν διασωληνωμένοι, αλλά εκτός των ελάχιστων ΜΕΘ, που ήδη είναι υπερπλήρεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έκανε όλα λάθος. Κι ακόμη χειρότερα, τα έκανε όλα ανάποδα. Επέβαλε το πιο αυστηρό lockdown κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, τότε που δεν χρειάζονταν, μια και ακόμη η πανδημία δεν είχε φτάσει στη δική μας περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Θριαμβολογώντας πάντως για μια επιτυχία που δεν κερδήθηκε, αλλά μας είχε, τότε, χαριστεί.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Δεξιάς επέβαλε στην Ελλάδα το πιο μακρύ και το πιο αυστηρό lockdown της Ευρώπης. Ένα lockdown το οποίο διέλυσε την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, που δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς από το κράτος. Επρόκειτο για ένα καταστροφικό lockdown, το οποίο όμως δεν έφερε τα ανάλογα αποτελέσματα. Αφού οι απώλειες αυξήθηκαν κατακόρυφα, με το 80% των θανάτων του δεύτερου και τρίτου κύματος, σύμφωνα με στοιχεία διευθυντών κλινικών, να έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ.

Η πανδημία δηλαδή στο δεύτερο και τρίτο κύμα ξεπέρασε τις δυνατότητες του ΕΣΥ, χωρίς η κυβέρνηση να πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Και τέλος, τώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η πανδημία έληξε για την Ελλάδα, με ολέθριες συνέπειες όσον αφορά στην έκρηξη των καθημερινών απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Αν για την πανδημία η επιστήμη έχει βρει εμβόλια που βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση και ως προς τη μετάδοση και ως προς τη νόσηση, δυστυχώς δεν βρήκε ακόμη ανάλογα εμβόλια για την πανδημία των ανεύθυνων κυβερνήσεων. Οι οποίες στην ατζέντα τους δεν έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων τις οποίες στηρίζουν και εκπροσωπούν. Με δυο λόγια, απέχουμε ακόμη πολύ από την ανακάλυψη ενός εμβολίου που να απελευθερώνει από τις θανατηφόρες συνέπειες δεξιών κυβερνήσεων, σαν κι αυτή που μας έλαχε στη χειρότερη συγκυρία στη χώρα μας…

Άρθρο στο TVXS

Σχολιάστε