My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων

Με ένα άρθρο τιτλοφορούμενο «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η καταστροφή της θα είναι άνευ σημασίας», το Bloomberg υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ είναι «σοβαρό λάθος» και ένα βήμα καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, επισημαίνοντας ότι μια κατάρρευση της ευρωζώνης θα άνοιγε τον δρόμο για γκρέμισμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όσο και αν αυτό το ενδεχόμενο ήταν μέχρι πρότινος «αδιανόητο».

«Επανήλθε το χάος στην Ελλάδα και έρχονται νέες εκλογές που κανείς δεν περιμένει να δώσουν κάποια λύση. Οι εξοργισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ανοιχτά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Αυτό είναι μέγα λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα ήταν λιγότερο καταστροφική από όταν η ΕΕ την θεωρούσε αδιανόητη- και (δεν θα ήταν καταστροφική) μόνο για την Ελλάδα» γράφει ο Κλάιβ Κρουκ στο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα «συναινετικό διαζύγιο», αφού θα προκαλούσε την «μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων» όπως αναφέρει ο οικονομολόγος B. Eichengreen.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ας αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει και να δούμε τι θα συμβεί. Αυτό θα ήταν μια ωφέλιμη εμπειρία για τους Έλληνες και θα χρησίμευε ως παράδειγμα στους υπόλοιπους για να μην κάνουν το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπτώσεις της πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης στην Ελλάδα θα ήταν ευρύτερες.

Το γεγονός ότι όντως η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή ώστε να μην αποτελεί συστημική απειλή προς την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ο λόγος που η ΕΕ επέτρεψε την κρίση να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί και αυτό είναι ένα «θαυμαστό» παράδειγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας.

Η απειλή για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η κακή διαχείριση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το μεγάλο πρόβλημα που γίνεται ολοένα μεγαλύτερο είναι (το αποτέλεσμα) της αποτυχίας να αντιμετωπιστεί το μικρό πρόβλημα, τονίζεται στο άρθρο.

Άλλωστε, ο πραγματικός κίνδυνος σύμφωνα με το Bloomberg είναι αυτός της μετάδοσης της κρίσης. Γιατί αν η Ελλάδα εν τέλει φύγει από το ευρώ, τότε θα ακολουθήσουν αναπόφευκτα ερωτήσεις όπως: Γιατί όχι και η Πορτογαλία; Γιατί όχι και η Ισπανία; Γιατί όχι και η Ιταλία;

«Η καταστροφή της Ελλάδας θα γίνει για το τίποτα, εκτός από το να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους άλλους…Τα βήματα προς μια πλήρη δημοσιονομική ένωση θα λαμβάνονταν όχι επειδή τα θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, όχι ως μια υπολογισμένη αντίδραση στην κρίση, αλλά εκ των υστέρων, από απελπισία, αφού όλα τα άλλα έχουν αποτύχει, με έναν αντίστοιχα μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δείξει ότι σπάει κάτω από την πίεση…Κοίτα τα έργα σου Άνγκελα Μέρκελ και απελπίσου» καταλήγει ο αρθρογράφος.Κίνδυνος κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
Τότε, η διάσπαση της ευρωζώνης θα γινόταν μια επιλογή- αν και όχι ελκυστική- και όχι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, σημειώνεται στο άρθρο, όπου αναφέρεται επίσης ότι οι επενδυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν πόσο μικρότερη θα μπορούσε να γίνει η ευρωζώνη.

«Κι εδώ είναι η μεγαλύτερη ειρωνεία», επισημαίνει το Bloomberg. «Η ΕΕ σίγουρα θα παλέψει για να αποτρέψει την διάλυση της ευρωζώνης. Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι αν καταρρεύσει το ευρώ, το ξήλωμα της ΕΕ- επίσης αδιανόητο μέχρι στιγμής- προβάλλει ξεκάθαρα ως μια πιθανότητα…Ο θρυμματισμός της ευρωζώνης θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε μια κρίση αναιρώντας πρότερες δεσμεύσεις, αντί να χτίσει πάνω σε αυτές. Και σε αυτή την συνήθεια είναι κακό να μπει κανείς».

Πηγή: Ethnos.gr 

Σχολιάστε