My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η ΛΑΣΥ για τοπικά πολεοδομικά

Για το ζήτημα της εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας:

«Ο χωροταξικός σχεδιασμός, η πολιτική γης, συνολικότερα η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται. Δεν αποτελούν κοινωνικά ουδέτερες τεχνοκρατικές διαδικασίες, αλλά στοχεύουν στην οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το αν θα υπάρχει ή όχι κάποιος νομοθετημένος σχεδιασμός, αλλά το ποιος αποφασίζει, με ποια κριτήρια και σε όφελος ποιου, σχετικά με το χρόνο, το χώρο και τις προτεραιότητες χωροθέτησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στον καπιταλισμό, ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός εντάσσεται και υποτάσσεται, αντικειμενικά, στους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι άρρηκτα δεμένος με την εμπορευματοποίηση της γης και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με το θέμα έγκρισης της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων στην “Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)”  στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Παιονίας τίθενται εύλογα τα εξής ερωτήματα:

Ποια πραγματική ανάγκη κινητοποιεί αυτή τη διαδικασία;

Είναι για να εξυπηρετηθούν οικιστικές ανάγκες λαϊκών οικογενειών;

Είναι για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας (ΑΠΕ,) και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής;

Συνδέεται μήπως με την χωροταξική νομιμοποίηση του νέου Κ.Υ.Τ. στη Ν. Καβάλα και τα σχέδια μόνιμου εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή;

Επειδή πολλά μπορούμε να υποθέσουμε, θα περιμέναμε από τη δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη μιας εισήγησης η οποία: α) να περιέχει τους ακριβείς λόγους που ζητάμε την Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, β) να αναφέρει τις συγκεκριμένες περιοχές όπου απαιτείται Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και γ) να στοιχειοθετεί επακριβώς τις προτάσεις σας.

Εμείς λευκές επιταγές δεν δίνουμε. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το τι θα ακολουθήσει, γι’ αυτό αρνούμαστε ψήφο, ζητώντας να φέρετε συγκεκριμένες προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Τότε θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα.

Για τους παραπάνω λόγους ψηφίζουμε “Λευκό”.

Σχολιάστε