My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η κριση και πως θα ξεπεραστει

Γράφει ο Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην υπουργός

—————————————————————————————————————————————————-

Αφορμή  για αυτό το άρθρο στάθηκε μια αναφορά του πρώην Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Μιλώντας αυτήν την εβδομάδα σε οικονομικό φόρουμ στο Πεκίνο, υπογράμμισε πως «οι έλληνες έπρεπε να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους» γι αυτό και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους επέβαλαν τόσο υψηλό επιτόκιο-και τέτοιους όρους θα προσέθετα-. Και συμπλήρωσε «δεν ξέρω αν είναι σωστό από ηθικής απόψεως, αλλά από οικονομικής απόψεις είναι λάθος».

Αυτή είναι η κρίση ενός εκ των βασικών παραγόντων της κατάρτισης και της επιβολής του Μνημονίου στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της κυβέρνησης του Μνημονίου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, σπεύδουν να καταδικάσουν την μνημονιακή πολιτική για την οποία ξιφουλκούσαν επί μία διετία κατηγορώντας ως ανθέλληνες όποιους την αμφισβητούσαν ή απλά έθεταν ερωτήματα.

Επί δύο περίπου χρόνια στην άλλη άποψη και τα ερωτήματα, οι σημερινοί μετανοούντες» έσπευδαν να απαντούν με κορώνες του τύπου «σώσαμε τη «χώρα». Από τις πολλές φορές όμως φορές που την «έσωσαν» η χώρα έχασε τον προσανατολισμός της και βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού. Έτσι είναι επιτακτική ανάγκη να απαντηθούν δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι πως φτάσαμε σε αυτήν την κρίση. Και το δεύτερο είναι αν η χώρα μας μπορεί να την ξεπεράσει. Το πώς φτάσαμε πρέπει να απαντηθεί, όχι για να αποδοθούν ευθύνες –αυτές θα αποδοθούν έτσι κι αλλιώς- αλλά, κυρίως, για να βοηθήσουν οι απαντήσεις στην εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων.

Η κρίση χρέους της χώρας εντάσσεται καταρχήν στη γενικότερη κρίση της ευρωζώνης. Στην περίπτωσή μας η κρίση αυτή είναι δραματική από ασυγχώρητα λάθη (;) του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται ότι μέχρις ότου ο κ. Παπανδρέου κατηγορήσει του έλληνες ως διεφθαρμένους και τη χώρα ως Τιτανικό η Ελλάδα δανειζόταν περίπου με τα ίδια επιτόκια που απολάμβαναν οι υπόλοιποι εταίροι μας στην ευρωζώνη. Μετά την απίθανη επιπολαιότητα – για να μείνουμε προς το παρόν μόνο σε αυτόν το χαρακτηρισμό- του τέως πρωθυπουργού, το κόστος δανεισμού τινάχθηκε στον αέρα, με τους δανειστές μας να αρπάζουν την ευκαιρία που τους προσέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ας ανατρέξουμε όμως στην κρίση που γνώρισε το διεθνές και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κι αυτό γιατί η ελληνική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 υπήρξε καρπός εύκολων δανειοδοτήσεων σε αδύναμους δανειολήπτες επί πολλά χρόνια πριν από το 2008. Αυτό ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Και ήρθε στην Ισπανία με τις δανειοδοτήσεις για κατοικίες, στην Ιρλανδία για εμπορικά ακίνητα και στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση ενός σπάταλου κι αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα. Για μια μακρά περίοδο τα δάνεια ήταν «εύκολα».

Σχόλια
3 Σχόλια to “Η κριση και πως θα ξεπεραστει”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    ο.κ, ο.κ., το κατανοήσαμε. Αυτό που δεν(;) κατανοούμε είναι γιατί αυτό το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος που εσείς(τα δύο κόμματα εξουσίας) για δεκαετίες διαχειριστήκατε, δεν το αλλάξατε προς την σωστή κατεύθυνση έγκαιρα, αλλά απεναντίας με τις πελατειακές σας σχέσεις το χρησιμοποιήσατε προς άγραν ψήφων και εξουσίας και τελικά το καταστρέψατε; Αλλά “έτσι” είναι, όταν κατέχεις εξουσία είσαι κουφός και τυφλός περι των σωστών δημοσιονομικών και όταν την απωλέσεις, γίνεσαι… μετά Χριστόν προφήτης.
    Ευχαριστούμε για τις αναλύσεις σας, αλλά …δεν θα πάρουμε.

  2. Ο/Η kilkisiotis λέει:

    na min parete

  3. Ο/Η Antrikos λέει:

    Δεν θα πάρουμε!

Σχολιάστε