My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η κοινωνική προστασία στη Παιονία

Σε αναλυτική δήλωση με αντικείμενο την κοινωνική προστασία στο Δήμο Παιονίας τον καιρό της πανδημίας, προέβη ο δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης, κάνοντας αναφορά στις υπηρεσίες που παρέχονται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιωνίδης αναφέρεται στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, το Κέντρο Κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου κα, σημειώνοντας τα εξής:

“Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων με τον εγκλεισμό, τον φόβο και την αγωνία να κυριαρχούν σε κάθε τους βήμα. Όλα όσα μοιράζονταν στην καθημερινότητά τους, όλα όσα τους στήριζαν έχουν εκλείψει. Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις είναι σημαντικές στο σύνολο του πληθυσμού, ιδιαίτερα δε στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες και πριν την πανδημία αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Το χαμόγελο κρύφτηκε πίσω από τις μάσκες, και ένα πέπλο μελαγχολίας σκέπασε τα πάντα σε μία κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο.

Ως διοίκηση του Δήμου Παιονίας ο προβληματισμός και η αγωνία μας ήταν και είναι, πως θα βοηθήσουμε στην αντιμετώπηση των προβλημάτων που προέκυψαν. Πιστεύουμε ότι οι δήμοι γενικά πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ώστε να ενισχύσουν το έργο των προνοιακών δομών.

Διαπιστώσαμε ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν πλήρη ή και καθόλου γνώση για το εύρος των υπηρεσιών που παρέχονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε δυναμικά μία εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε όλοι, να γνωρίζουν για όλα όσα τους παρέχονται δωρεάν, και με απόλυτη εχεμύθεια.

Αναφορικά με τους ηλικιωμένους μας, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα χρήσης του internet και πιθανόν να μή διαβάζουν τον τοπικό τύπο, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ενημερώνουν προφορικά τους ωφελούμενους σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται.

Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στην τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης Covid 19 που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2021, και για την οποία κυκλοφορούμε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Η ψυχολόγος του δήμου, απαντάει στα τηλεφωνήματα όσων δημοτών μας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχολογικής φύσης, όχι μόνον εξ αιτίας της πανδημίας αλλά και γενικότερα.

Απευθύνομαι σε όλους τους συνδημότες μου, προσκαλώντας τους να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν. Θεωρώ πολύ σημαντικό, αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε να μπορεί κάποιος να ζητήσει βοήθεια. Να μπορεί να συζητήσει για τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά του με τον ειδικό επιστήμονα, ώστε να πάρει συμβουλές ώς προς τη διαχείρισή τους. Επισημαίνω ότι υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια, και επίσης υπάρχει η δυνατότητα για συνεδρίες δια ζώσης στα γραφεία του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας στην Αξιούπολη.

Υπό την αιγίδα του Αυτοτελούς Τμήματος όπως είναι ήδη γνωστό, τελεί το Κέντρο Κοινότητας στελεχωμένο με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, τηρώντας τις αρχές του απορρήτου και της μη διάκρισης.

Εκτός από τις αιτήσεις για τα προνοιακά επιδόματα, το Κέντρο προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η σύνταξη βιογραφικού, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, μαθησιακή υποστήριξη παιδιών και εφήβων, καθοδήγηση για προκηρύξεις ΑΣΕΠ.

Αναφορικά με το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων», σε σύνολο 182 ωφελούμενων στο νομό Κιλκίς, οι 87 είναι από την Παιονία. Αυτό τα λέει όλα ως προς την άμεση αντίδραση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, και την ευαισθησία που επέδειξαν οι κοινωνικές δομές του δήμου μας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βιώνουμε την πανδημία, πολλές και ποικίλες ήταν οι δράσεις που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται από τον δήμο προς αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Με τη δράση «Μείνετε σπίτι είμαστε δίπλα σας» εξυπηρετήθηκαν όσοι δημότες είχαν ανάγκη, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, από τους εργαζόμενους του «βοήθεια στο σπίτι».

Η γραμμή του δημότη εξυπηρετεί τηλεφωνικά και ψηφιακά τους δημότες σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ με τον ίδιο τρόπο, γίνεται και η επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες του δήμου.

Κανονικά λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, και συνεχίζονται οι διανομές διακοσίων μερίδων φαγητού καθημερινά, όπως και τα «γεύματα αγάπης» κατά την διάρκεια των γιορτών. Η διοίκηση του Δήμου Παιονίας θα συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο «Κανείς κάτοικος της Παιονίας να μη μείνει αβοήθητος την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.”

Σχολιάστε