My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ιός: Μια εξαιρετικά μικρή κάμψη -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Σημαντικές οι ελλείψεις φαρμάκων -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Κιλκίς κλειστά, Παιονία ανοιχτά! -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στη Παιονία -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

ΔΣ Κιλκίς στις 26 Ιανουαρίου -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Κλειστά σχολεία λόγω… κρύου! -

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Ακόμα πετάς καφέ στα σκουπίδια; -

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΚΚΕ: Ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο -

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Η Ιντερ του ’60, η Δεξιά του 2021

Του Τάσου Παππά.


Οι ποδοσφαιρόφιλοι ξέρουν ότι ο πρύτανης της σφιχτής άμυνας, του γνωστού κατενάτσιο, ήταν ο Ισπανοαργεντινός προπονητής Χελένιο Χερέρα. Οι ομάδες του δεν έπαιζαν θεαματικό ποδόσφαιρο, οι παίκτες είχαν εντολή να κλείνουν τους διαδρόμους, να καταστρέφουν το παιχνίδι των αντιπάλων, να καθυστερούν σκοπίμως και με αντεπιθέσεις να προσπαθούν να κερδίσουν τους αγώνες έστω με 1-0.

Οι φίλαθλοι στις εξέδρες δυσανασχετούσαν με αυτό που έβλεπαν, αλλά τα θετικά αποτελέσματα τους αποστόμωναν. Η κυβέρνησή μας έχει υιοθετήσει μια εκδοχή του συστήματος Χερέρα με τέσσερις γραμμές άμυνας και το εφαρμόζει όταν δέχεται επιθέσεις από τα καιρικά φαινόμενα. Εχουμε και λέμε:

Πρώτη γραμμή άμυνας: Φταίνε οι προηγούμενοι. Βρήκαμε ρημαγμένο κράτος και δεν προλάβαμε να το αλλάξουμε. Ακόμη κι έτσι όμως, αν συγκριθούμε με αυτούς, εμείς είμαστε καλύτεροι. Δείτε τι έγινε στο Μάτι, δείτε τι έγινε στη Μάνδρα. Το φώναζαν μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, το φωνάζουν και αυτές τις μέρες με τις πλημμύρες, θυμίζοντας στο εμβρόντητο πλήθος τους νεκρούς στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Δεύτερη γραμμή άμυνας: Πάντως κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και δεν τα πήγαμε άσχημα, το κράτος λειτούργησε. Μας το είπαν στις πυρκαγιές του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μας το είπε πριν από λίγες μέρες η νέα ηγεσία του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με αφορμή τις πλημμύρες. Η συνταγή; Εκκενώστε τα σπίτια σας για να μην καείτε, κλειστείτε στα σπίτια σας για να μην πνιγείτε.

Τρίτη γραμμή άμυνας: Επειδή όμως το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς, χρειάζεται κάτι πιο δραστικό προκειμένου να πειστούν οι πιστοί ότι η κυβέρνησή μας είναι η καλύτερη από καταβολής κόσμου. Τα στελέχη της επικαλούνται τον Θεό. Δεν μπαίνουν σε συζητήσεις μεταφυσικού χαρακτήρα -δύσκολα πράγματα αυτά-, απλώς υποστηρίζουν ότι ο Υψιστος είναι οργισμένος: «Δεν μπορείς να τα βάλεις με τον Θεό» δήλωσε ένας υπουργός. Αλαλα τα χείλη των ασεβών.

Ελα όμως που κάποιοι ειδικοί έχουν διαφορετική γνώμη. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον «Αντέννα» σημείωσε: «Η βροχόπτωση ήταν μέσα στα όρια σχεδιασμού των έργων. Είχαμε μια πολύ ισχυρή βροχόπτωση, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε “ακραίο φαινόμενο”, δηλαδή δεν είχαμε τα ύψη βροχής των 200 χιλιοστών, των 300 χιλιοστών που είχαμε πριν από τρία χρόνια στη Μάνδρα». Και τώρα που οι τρεις γραμμές άμυνας έγιναν σουρωτήρι τι κάνουμε; Ψάχνουμε για τον εσωτερικό εχθρό.

Τέταρτη γραμμή άμυνας: Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της, ο πρωθυπουργός έκανε πολλές συσκέψεις, ο αρμόδιος υπουργός με στολή παραλλαγής βγήκε σε ζωντανή σύνδεση και έδωσε συμβουλές, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική στάθηκαν στο ύψος τους, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων. «Είναι απογοητευτική η εικόνα στην Αττική σε ορισμένα σημεία και για την κατάσταση στο Φάληρο τα προβλήματα οφείλονται στα έργα…

Είναι κάτι που πρέπει να το δουν η Περιφέρεια και ο ανάδοχος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στο ραδιόφωνο του «Αλφα» στόχευσε τον περιφερειάρχη Πατούλη: «Φαντάζομαι η Περιφέρεια σε αυτά που της αναλογούν θα δώσει εξηγήσεις». Μάλιστα. Κάποιος να πει στους κυρίους Πέτσα και Οικονόμου ότι είναι στην ίδια ομάδα με τον Γ. Πατούλη και υπηρετούν αντάμα το ίδιο επιτελικό κράτος.

■ Η μεγάλη Ιντερ που προπονούσε ο Χερέρα είχε στις τάξεις της Ματσόλα, Φακέτι, Κόρσο, Σουάρεθ, Ζαΐρ. Είναι ο Αδ. Γεωργιάδης Ματσόλα; Είναι ο Πέτσας Φακέτι; Είναι ο Στυλιανίδης Κόρσο; Είναι ο Πατούλης Σουάρεθ; Είναι ο Μητσοτάκης Χερέρα; Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Ανάγωγα

Εξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία. Για να πετύχει τι; Υπάρχουν άλλοι δύο που ήταν επικεφαλής του κόμματος, ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει κάποια παρέμβαση. Ισως σήμερα που είναι 18 Οκτωβρίου -το 1981 το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε στις κάλπες- να είναι μια καλή μέρα. Θα δούμε.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε