My Twitter Feed

7 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Η εσπερίδα για κακοποίηση γυναικών

Εσπερίδα για την κακοποίηση των γυναικών πραγματοποίησε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κιλκίς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που έχει καθιερωθεί από το 1981 σε ανάμνηση της φριχτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ και πολιτικών αγωνιστριών από το δικτατορικό καθεστώς Τρουχίλο στη Δομικανή Δημοκρατία.

image-17184Στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς, όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες της εσπερίδας, οι εισηγητές φώτισαν από πολλές πλευρές το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών (ψυχολογική προσέγγιση, νομική βοήθεια, διαχείριση των περιστατικών βίας και κακοποίησης από την αστυνομία και το νοσοκομείο Κιλκίς, συμβουλευτική υποστήριξη και δραστηριοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών για την εξάλειψη της βίας) στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν εκτενώς και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κιλκίς Άννα Δημάκη έχει εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για τη βία κατά των γυναικών και τους τρόπους συνολικής αντιμετώπισής της και θα διανεμηθεί στους δημότες.

” Η βία κατά των γυναικών συνιστά ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό, που αναμφισβήτητα, επιβαρύνει ως στίγμα το σύγχρονο πολιτισμό μας” επισήμανε η κα Δημάκη παραθέτοντας στο χαιρετισμό της στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη βίαια μεταχείριση των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Πίσω από κάθε γυναίκα – θύμα, κατά μέσο όρο, υπάρχουν δυο παιδιά που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες στην σωματική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

image-8934Το 46% των θυμάτων εργάζεται, ενώ το 54% είναι άνεργες γυναίκες, οικονομικά εξαρτώμενες από το θύτη. Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. Επτά στις δέκα γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς έξι στις δέκα γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα είναι άνεργος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης σημειώνοντας ότι η βία και η κακοποίηση των γυναικών, σωματική, ψυχολογική, οικονομική και λεκτική, βρίσκεται παντού: στην οικογενειακή εστία, στην εργασία, στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Η σιωπή των γυναικών, ο φόβος της εκδίκησης και του κοινωνικού διασυρμού θεωρούνται μεταξύ άλλων οι βασικές παράμετροι για την διόγκωση του φαινομένου της κακοποίησης που δεν τιμά καμία πολιτισμένη κοινωνία.

Ο κ. Σισμανίδης τόνισε ότι ο Δήμος Κιλκίς και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας επιχειρούν να υψώσουν ένα ισχυρό τείχος υποστήριξης και αλληλεγγύης υπέρ των γυναικών, με ενημέρωση, πρόληψη  και αντιμετώπιση της βίαιης συμπεριφοράς των γυναικών, απέναντι στα τείχη της βαρβαρότητας και της έμφυλης βίας. Για τις δράσεις του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) ενημέρωσε η Πρόεδρός του Ελένη – Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Τις εργασίες της εσπερίδας παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Γιάννης Τσογγίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Χριστόφορος Πιπερίδης, Δημήτρης Τσαντάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Μαρία Τσοπούλου, Ελένη Κωνσταντινίδου Βάσω Μπογιατζάκη και Κυριακή Σιδηροπούλου ως εκπρόσωποι της διεύθυνσης δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και η διευθύντρια της διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας και παιδείας του Δήμου Κιλκίς Στέλλα Ξάκη.

Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας και video clip από το εργαστήρι ψηφιακής φωτογραφίας Κιλκίς. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς με υπεύθυνη τη Σωτηρία Καρολίδου και του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας ”Αριστοτέλης”, φορέα του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κιλκίς και Παιονίας με υπεύθυνη την Ελένη Γρομπανοπούλου.

Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κιλκίς ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης Nutripet Hellas, το κέντρο δεξιώσεων ”Θέατρο”, το ανθοπωλείο ”Ονειροπαγίδα” και τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του ν. Κιλκίς.

Δελτίο τύπου από Δήμο Κιλκίς

Σχολιάστε