My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η επιθεση φαρμακοποιων σε Λοβερδο

Με σκληρή γλώσσα επετέθη στον υπουργό Υγείας, Αν. Λοβέρδο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς. Σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για “επικοινωνιακές απατεωνιές του υπουργού Υγείας στις πλάτες των φαρμακοποιών για τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες”.

Και τελικά έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί για το θέμα της καθυστέρησης από πλευράς κράτους των χρημάτων που έχουν να παίρνουν εδώ και πολλούς μήνες. Με την απόφασή τους, όμως, να δίνουν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους με την πραγματική τους τιμή, μετακυλίουν το πρόβλημα στους πολίτες. Ελπίζοντας ότι αυτοί θα ξεσηκωθούν ενάντια στη κυβέρνηση. Έξυπνος και σωστός τρόπος ν` ασκηθεί μαζική πίεση, δεν νομίζετε; Μόνο μην στραβώσει το πράμα και ξεσηκωθεί ο κόσμος κατά των φαρμακοποιων! Και πως μπορεί μπορεί να στραβώσει; Μα, με επικοινωνιακά τερτίπια. Και τα κατέχουν καλά αυτά, οι εκάστοτε κρατούντες!

Όμως, να κάνουμε και μια άλλη παρατήρηση: Στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν γίνεται καμιά αναφορά σ` ένα άλλο θέμα που καίει τον κλάδο. Αυτό της μείωσης της τιμής των φαρμάκων και άρα και της κερδοφορίας τους. Γιατί, όμως; Πιστεύουν οι φαρμακοποιοί ότι αν μιλούσαν γι` αυτό, θα γίνονταν αντιδημοφιλείς;

Ο καθείς με τις στρατηγικές του…

Σχόλια
One Response to “Η επιθεση φαρμακοποιων σε Λοβερδο”
  1. Κύριοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kilkis24, διάβασα το ανώνυμο σχόλιό σας για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και την απόφασή τους για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία και θεωρώ υποχρέωσή μου, σαν Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, να δώσω μια απάντηση.
    Η εκτίμησή σας ότι η αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους είναι ένας έξυπνος τρόπος για πετύχουμε τους στόχους μας και πιθανόν να γυρίσει μούμεραγκ με τα επικοινωνιακά τερτύπια της Κυβέρνησης, είναι μακράν της πραγματικότητας.
    Και εξηγούμε γιατί. Εδώ και ενάμιση χρόνο οι μειώσεις τιμών των φαρμάκων μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν γύρο στο 35%, και καλώς έγιναν. Μέρος αυτής της μείωσης επιβάρυνε τα φαρμακεία, όχι γιατί μειώθηκε ο τζίρος, αυτό ήταν λογικό και το αποδεχτήκαμε, αλλά γιατί το στόκ στα ράφια των φαρμακείων αγοράστηκε ακριβά και πουλήθηκε φτηνότερα.
    Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πολλά ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως το Δημόσιο, καθυστερούν μέχρι και 8-10 μήνες να εξοφλήσουν τις δαπάνες των ασφαλισμένων τους. Αυτό σημαίνει ότι εμείς χορηγούμε κανονικά τα φάρμακα των ασφαλισμένων, τα εξοφλούμε στις εταιρείες και στις φαρμακαποθήκες σε διάστημα το πολύ 30-40 ημέρες, ενώ δεν υπάρχει ρευστό να ανατποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής ασφυξίας είναι, οι τράπεζες να αποφεύγουν να χορηγούν δάνεια προς τα φαρμακεία λόγω επισφάλειας και για τον ίδιο λόγο οι εταιρείες πλέον απαιτούν μετρητά για τις παραγγελίες που κάνουμε.
    Άρα το μέτρο για αναστολή χορήγησης φαρμάκων στα ασφαλιστικά τανεία δεν είναι επικοινωνιακό τρύκ για να πιέσουμε την κυβέρνηση, προκύπτει εκ των πραγμάτων διότι δεν έχουμε πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε φάρμακα. Όλο και αυξάνονται οι ελλείψεις στα ράφια μας διότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Εάν εσείς μπορείτε να μας υποδείξετε κάποιον τρόπο για να μπορεσουν τα φαρμακεία να ξεπεράσουν αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, θα ήταν ευπρόσδεκτος. Για να το πούμε με απλά λόγια, ας βάλει ο καθένας τον εαυτό του πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου, να χορηγεί ότι του ζητήσουν οι ασφαλισμένοι, να τα πληρώνει επί πολλούς μήνες χωρίς να πληρώνεται και να συνεχίζει να το κάνει επ’ αόριστον. Μέχρι πότε άραγε.

    Επί πλέον υπαινήσεστε ότι αποφεύγουμε να αναφερθούμε στην κερδοφορία των φαρμακείων με το 35% επί της χοντρικής τιμής. Για όσους έχουν σχέση με εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και για εσάς, νομίζω ότι είναι εύκολο να κατανοήσετε ότι το 35% επί της χοντρικής τιμής γίνεται 22.8% επί της λιανικής τιμής την οποία βλέπετε εσείς στο ράφι. Αυτό είναι το μικτό κέρδος του φαρμακείου. Από το καλοκαίρι του 2011 έχει θεσπισθεί με νόμο επιστροφή (έκπτωση ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων, της τάξης μεσοσταθμικά γύρο στο 4,5%. Άρα το τελικό μεικτό κέρδος γίνεται 18.3%. Τα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν μπορούν να είναι κάτω από το 8%. Στην χειρότερη δε των περιπτώσεων με περαιώσεις, έκτακτες εισφορές, δανεικά, τόκους δανείων κ.ά, υπερβαίνουν το 10%. Αυτό λοιπόν το 8-10% καθαρό κέρδος των φαρμακείων θέλει ο υπουργός νατο μειώσει για άλλο 3%. Σας ερωτώ μπορεί να είναι βιώσιμο ένα φαρμακείο με ποσοστό 5-7% και να μπορεί να έχει την πληρότητα εκείνη για να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του?
    Ο επικοινωνιακός λαϊκισμός του κυρίου Λοβέρδου έχει την σκοπιμότητά του, εν όψει της υποψηφιότητάς του για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Μην πέφτετε και εσείς σε αυτήν την παγίδα. Επί πλέον η επιχειρούμενη εξαθλίωση των φαρμακείων έχει και άλλη σκοτινή πλευρά. Είναι οι υποσχέσεις που δόθηκαν με διακρατικές συμφωνίες για την δυνατότητα εξαγοράς φαρμακείων από ανώνυμες πολυεθνικές εταιρείες δημιουργώντας αλυσίδες τύπου LIDL, ΞΈΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ.
    Σε καμία των περιπτώσεων οι προθέσεις μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους ασφαλισμένους. Το καθήκον μας το κανουμε με το παραπάνω εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν υπάρχει πλέον χρήμα για πληρωμές φαρμάκων. Μόνο μετρητοίς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις αγορές μας και ιδίως τα ακριβά φάρμακα των χρονίων παθήσεων.
    Καλούμε τους ασφαλισμένους αλλά και εσάς,αλλού να στρέψετε τα βέλη σας, εμείς δεν μπορούμε άλλο, αγωνιζόμαστε για μια αξιοπρεπή επιβίωση. Διαφορετικά ας ξεχάσουμε το φαρμακείο της γειτονιάς όπως το ξέραμε με τις κάθε είδους πρωτοβάθμιες υγειονομικές του υπηρεσίες και άλλες διευκολύνσειςπρος το κοινό.
    ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    ΥΓ. Παρακαλώ για την δημισίευσή του.

Σχολιάστε