My Twitter Feed

24 Σεπτεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κεντρική εκδήλωση της ΛΑΣΥ στο Κιλκίς -

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

ΔΣ Παιονίας στις 26 Σεπτεμβρίου -

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Περιοδείες Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας -

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

ΕΒΕ: Δυναμική παρουσία στη ΔΕΘ -

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Μεγάλα προβλήματα των σχολείων -

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα προβλήματα του ΓΝΚ στη Βουλή -

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Έργα συντήρησης του οδικού δικτύου -

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Περιοδεία Μυλόπουλου σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Η “Ελ. Χρυσός”, η Αστυνομία κι οι δημοσιογράφοι

xalkidiki-metalleia

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την ποινικοποιήση των συνεντεύξεων

Η αποκάλυψη ότι στη δικογραφία για τις Σκουριές συμπεριλαμβάνονται και συνομιλίες αντιδρώντων, και κυρίως του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και εμφανιζόμενου από τις αρχές ως επικεφαλής της «εγκληματικής οργάνωσης» Τόλη Παπαγεωργίου με δημοσιογράφους, κάνει από το απόγευμα της Τετάρτης το γύρο του διαδικτύου και εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη λειτουργία της αστυνομίας, η οποία έχει συντάξει τη σχετική δικογραφία.

Τα ονόματα δημοσιογράφων της «Ελευθεροτυπίας», του «Αθηναϊκού Πρακτορείου», της εφημερίδας «Το Ποντίκι», της «Καθημερινής», της «Δημοκρατίας», του ANT1, της ΕΡΤ, διάφορων τοπικών σταθμών ακόμη και του Reuters, περιλαμβάνονται στη δικογραφία, επειδή συνομίλησαν και έλαβαν πληροφορίες από τους ανθρώπους που αντιδρούν στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός. Το ζήτημα αυτό, προκαλεί ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του Τύπου, τον οποίο επιχειρούν να φιμώσουν κατηγορώντας τον εμμέσως για μετάδοση ψευδών πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr κανένας δημοσιογράφος της ιστοσελίδας ή του HOT DOC, δεν έχει συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα της δικαιοσύνης. Τόσο το koutipandoras.gr όσο και το περιοδικό έχουν επανειλημμένως καλύψει και αναδείξει τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, επομένως η μη απομαγνητοφώνηση συνομιλιών της δημοσιογραφικής ομάδας με φερόμενους ως εμπλεκόμενους σε υποθέσεις βίας, κάθε άλλο παρά μας καθησυχάζει.

Οι αρχές κατηγορούν τον Τόλη Παπαγεωργίου ότι δολίως έδινε ψευδείς πληροφορίες και προπαγανδιστικό υλικό, με στόχο να επηρεάσει τη γνώμη του κόσμου, θετικά προς τους αντιδρώντες κατοίκους και κατά της Ελληνικός Χρυσός. Μεταξύ των συνομιλιών που έχουν απομαγνητοφωνηθεί είναι και ορισμένες του Τόλη Παπαγεωργίου με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters. Η αστυνομία εμμέσως κατηγορεί τον ελληνικό, ακόμη όμως και τον διεθνή Τύπο, ότι έστω και άθελά του, συμμετέχει σε μια κατά κάποιον τρόπο προπαγάνδα κατά της Ελληνικός Χρυσός.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι οι αρχές δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, απαγορεύοντας ουσιαστικά την όποια αντίδραση. Η εφεύρεση της «προπαγάνδας» καθιστά ουσιαστικά αναξιόπιστο οποιονδήποτε διαφωνεί με την εταιρία και το επενδυτικό της σχέδιο. Καθιστά αναξιόπιστο οποιονδήποτε υποστηρίζει ότι στην περιοχή συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα. Οι αρχές μοιάζουν να ποινικοποιούν το διάλογο και παράλληλα να χρεώνουν σ’ ένα μόνο άνθρωπο, ενδεχομένως και σε κάποιους ακόμη, τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία χρησιμοποίησε προς όφελός του.

Κι όλα αυτά, ενώ όπως η ίδια η εταιρία Ελληνικός Χρυσός παραδέχεται -μάλλον το περηφανεύεται κιόλας- χρηματοδοτεί τα σώματα ασφαλείας στην περιοχή. Καλά διαβάσατε. Η Ελληνικός Χρυσός, μέσω του περιοδικού «Μεταλλευτικά Νέα», το οποίο μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα της (εδώ: www.hellas-gold.com/contact/mining-news), παραδέχεται ότι στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» επιχορηγεί όχι μόνο έργα υποδομής και σχολεία ή κέντρα υγείας, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Αναφέρει η Ελληνικός Χρυσός στο περιοδικό ότι: «βασικό μέρος της ανταποδοτικότητας καταλήγει σε δημόσιες υπηρεσίες και στα σώματα ασφαλείας με οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελληνικός Χρυσός προσφέρει στο πλαίσιο της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» υπηρεσίες και στην ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ άλλων. Η κίνηση αυτή δεν είναι προφανώς επιλήψιμη, ούτε βεβαίως ποινικά κολάσιμη. Είναι όμως μια ένδειξη των σχέσεων της εταιρίας με το κράτος που μοιάζει εδώ και μήνες και αφού πρώτα της ξεπούλησε τη γη και τα μεταλλεία, να της παρέχει προστασία εν είδη μπράβου.

Διαβάστε τα αποσπάσματα των «Μεταλλευτικών Νέων» της Ελληνικός Χρυσός

Του Μάριου Αραβαντινού –  koutipandoras.gr

 

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την ποινικοποιήση των συνεντεύξεων

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στο δημοσιογραφικό κόσμο το γεγονός ότι «εμπλουτίζεται» δικογραφία για τη σύσταση δήθεν εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής με απομαγνητοφωνημένα κείμενα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων –προϊόντων υποκλοπής– δημοσιογράφων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Το γεγονός αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας. Το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι συνομιλίες των δημοσιογράφων και τα δημοσιεύματά τους δεν μπορούν να θεωρούνται στοιχεία «εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί από τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τους εμπλεκόμενους δικαστικούς και εισαγγελείς να δώσουν αμέσως εξηγήσεις.

Σχολιάστε