My Twitter Feed

25 Σεπτεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

50 κενά εκπαιδευτικών σε Ν. Κιλκίς -

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

“Θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι” -

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Κιλκίς: Μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο -

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

“Ανεπάρκεια κυβέρνησης σε Υγεία” -

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Φτιάξτε το δρόμο Ειδομένη – σύνορα -

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2022

Η μεγάλη γιορτή είναι πάλι εδώ! -

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2022

Ανάγκη στελέχωσης υπηρεσιών -

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2022

Παιονία: Προβλήματα των σχολείων -

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2022

Η εκδήλωση για την Μάχη του Σκρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 ο εορτασμός της 103ης Επετείου της Μάχης του Σκρα, εφαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Επίσημη δοξολογία τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Σκρα και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Γέφυρας, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, πατέρα Παντελεήμονα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και η Εκπρόσωπος του Παραρτήματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Σόνια Συμεωνίδου.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την καθηγήτρια του Λυκείου Αξιούπολης κ. Χριστίνα Χαλδογερίδου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, το προσκλητήριο πεσόντων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο της ιστορικής μάχης του Σκρα.

Την 103η Επέτειο της Μάχης του Σκρα τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο βουλευτής ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Φραγγίδης, o Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκρα κ. Στέφανος Έππας, οι Δήμαρχοι Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης και Αλμωπίας κ. Χρήστος Μπάτσης, ο Διοικητής της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Στεφανίδης ως εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ασημάκης Χριστοδουλίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας κ. Χρήστος Γκαντίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παιονίας κ. Γεώργιος Γεωργίτσαρος και κ. Γιάννης Συμεωνίδης και Αλμωπίας κ. Γιάννης Κετικίδης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παιονίας κ. Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Αλίρης.

Επιπλέον ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας, του Συλλόγου Κρητών Κιλκίς ‘’Το αρκάδι’’, της Ένωσης Σφακιανών Βορείου Ελλάδος, του Συλλόγου Κρητών ν. Κοζάνης ‘’Η Μεγαλόνησος’’, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκρα, Κούπας και Φανού, εκπρόσωποι φορέων του Δήμου μας και συμπολίτες μας.

Χαιρετισμός δημάρχου Παιονίας

“Με συγκίνηση και περηφάνια τιμούμε κάθε χρόνο την επέτειο της Μάχης του Σκρα, μίας μάχης που συνέβαλλε σημαντικά στη λήξη του 1ου παγκοσμίου πολέμου. Η μάχη του Σκρα αποτελεί την πρώτη ιστορική ανάμειξη των ελληνικών δυνάμεων στο πλευρό της Αντάντ στο Μακεδονικό μέτωπο, καθώς και τη σημαντικότερη μάχη από όσες σημειώθηκαν εκείνη την χρονική περίοδο του 1918.

Μέχρι τότε η οχύρωση των Βουλγάρων σε αυτά τα υψώματα μήκους 12 χιλιομέτρων και βάθους 2 περίπου χιλιομέτρων, θεωρείτο απρόσβλητη. Άλλωστε τον προηγούμενο χρόνο το Μάρτιο του 1917, η 122η Γαλλική Μεραρχία απέτυχε να εξουδετερώσει αυτήν την οχύρωση.

Τον Μάιο του 1918 ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Γκυγιωμά παίρνει την απόφαση για την κατάληψη του Σκρα, με το 5ο και 6οσύνταγμα Αρχιπελάγους, το 7ο και 8ο της μεραρχίας Κρητών, και το 1ο της μεραρχίας Σερρών, υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη. Ξημερώματα της 16ης Μαΐου αρχίζει η επίθεση και στις 17 την άλλη μέρα καταλαμβάνεται το Σκρα. Ο φόρος αίματος βαρύς. 2.204 τραυματίες, 164 αγνοούμενοι και 441 νεκροί.

Οι τίτλοι των εφημερίδων της εποχής μιλούν για «Θρίαμβο της Ελληνικής λόγχης» για «Μάχες σώμα με σώμα» και ο αρχιστράτηγος Γκυγιωμά χαρακτηρίζει το Ελληνικό πεζικό ως «Πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και ορμητικότητας» Η νικηφόρα έκβαση της μάχης εξέπληξε τους Συμμάχους, ενθουσίασε τον Ελληνικό λαό και αναπτέρωσε το ηθικό της διαιρεμένης Ελλάδας.

Σε αυτή τη μάχη ενώθηκε όλη η Ελλάδα και απεκόμισε σημαντικά οφέλη, αφού μετά την υπογραφή της ανακωχής των Κεντρικών δυνάμεων, η περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης δόθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Η ιστορική μνήμη, μας καθοδηγεί και μας προσφέρει χρήσιμα διδάγματα για το παρόν και το μέλλον μας, ως Έλληνες. Έτσι μας έδειξε, πως όποτε μας διέπουν οι αρετές – της ομόνοιας, της ομοψυχίας και της ενότητας, μπορούμε και εδάφη να προασπιστούμε και η αξιοπρέπεια μας να ορθώσει το ανάστημα της.

Καθήκον όλων μας είναι να διατηρούμε την ιστορική μνήμη, και να τιμούμε τους ήρωες πεσόντες στα υψώματα του Σκρα.

Αιωνία τους η μνήμη.”

Δείτε βίντεο της GnomiWebTV από την τιμητική εκδήλωση στο Σκρα για την 104η επέτειο της φερώνυμης μάχης του 1ου παγκοσμίου πολέμου. 

https://www.youtube.com/watch?v=xRbogNJS60k&t=3s

Σχολιάστε