My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η γέφυρα της Ντόρας

Tου Θανάση Καρτερού.


Μια χαρά είναι οι γέφυρες στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αθλητικές, πολιτιστικές, επιχειρηματικές και φυσικά διπλωματικές και πολιτικές.

Σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν ενώνουν, όσο μπορούν να ενώνουν, την Ελλάδα με τη δύσκολη Τουρκία. Γιατί ποια είναι η εναλλακτική στις γέφυρες το ξέρουμε όλοι. Οι τσαμπουκάδες στο Αιγαίο, οι λεονταρισμοί, οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι εμβολισμοί πλοίων. Η ένταση και ο διαρκής φόβος για τα χειρότερα.

Οι γέφυρες, όμως, θέλουν σχέδιο, ενημέρωση, συνεννόηση. Δεν παίζει κανείς ούτε με τις διαθέσεις του Ερντογάν, ούτε με τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ούτε και με τις σχεδόν καθημερινές τουρκικές απειλές. Και βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπλέκει εσωτερικές πολιτικές, κομματικές ή, ακόμα χειρότερα, προσωπικές στρατηγικές με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Σε καμιά περίπτωση, συνεπώς, δεν κάνει, και δεν πρέπει να κάνει, αυτό που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη. Που αποφάσισε να παραβρεθεί στο νικητήριο πανηγύρι του Ερντογάν.

Ως τι, αλήθεια, παραβρέθηκε; Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, όταν δεν κλήθηκε στην τελετή της ενθρόνισης ούτε ο νυν; Ως φίλη του Τούρκου Προέδρου, αδελφή του Κυριάκου, αυτόκλητη πρέσβειρα καλής θέλησης; Διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, κανέναν δεν εδέησε να ενημερώσει για το ταξίδι της. Ούτε καν τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών. Να ενημερώσει, μάλιστα. Και να ενημερωθεί για το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα διπλωματικά πράγματα με τον νταή γείτονα, τι γίνεται με τα δύο παιδιά που κρατάει, τι μπορεί, βρε αδελφέ, και πώς να επιδιώξει στην επίσκεψή της εκεί.

Ως εκ τούτου, όσοι έσπευσαν να χειροκροτήσουν την προσωπική της πρωτοβουλία, και να καταχερίσουν τον Καμμένο που την επέκρινε, μάλλον υποτιμούν κάτι πολύ βασικό: πρόσωπα πολιτικής εμβέλειας και διπλωματικού ενδιαφέροντος όπως η Ντόρα Μπακογιάννη μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν το όποιο διεθνές κύρος τους. Προς όφελος της χώρας όμως, όχι προς όφελος της προσωπικής τους ατζέντας. Οφείλουν, συνεπώς, να ενημερώνουν και να ενημερώνονται. Να πληροφορηθούν, τουλάχιστον, για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετείχε στο πανηγύρι του Ερντογάν πριν επιχειρήσουν ταξίδια και γέφυρες.

Διαφορετικά, πηγαίνοντας οι ίδιοι για μαλλί, ίσως βγάλουν τη χώρα ζημιωμένη. Και τον Ερντογάν κερδισμένο. Ήθελε σοφία για να το καταλάβει αυτό η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη;

Άρθρο στην ΑΥΓΗ

Σχολιάστε