My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

«Η Βίβλος του Μωυσή»

Του Στέλιου Κούλογλου.


Ήδη από την πρώτες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, άρχισα να μαζεύω τις δηλώσεις αλλά και τις πράξεις της νέας κυβέρνησης. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, πέρα από τα άφθονα μαργαριτάρια, όχι μόνο η πλήρης ανατροπή όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει με τις περισσότερες κυβερνήσεις, αλλά επίσης ο κυνισμός και μια έμφυτη τάση παραπλάνησης, που εξέπεμπαν δηλώσεις και πρακτικές.

Αυτή η συλλογή, τα έργα και ημέρες των πρώτων 18 μηνών της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου μου «Η Βίβλος του Μωυσή», το οποίο κοσμούν 25 γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου, ενός από τους καλύτερους Έλληνες σκιτσογράφους. Με αφορμή την έκδοσή του, πραγματοποιείται διαδικτυακή εκδήλωση τη Δευτέρα στις 18.30, στη διάρκεια της οποίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προλογίζει το βιβλίο, και η αφεντιά μου θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού. Εδώ όλες οι λεπτομέρειες.

Για πρόγευση, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου:

..Aυτή η νέα δομή εξουσίας δεν έχει να κάνει μόνο με την πρωθυπουργική ανασφάλεια, αποτέλεσμα και οδυνηρής οικογενειακής εμπειρίας, όταν το 1993 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Α. Σαμαράς κατάφερε να υποσκάψει και στη συνέχεια να ανατρέψει την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το «επιτελικό κράτος » αποτελεί συγχρόνως αντίγραφο της δομής μιας ιδιωτικής επιχείρησης, στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος αδιαφορεί για την αξιοπρέπεια των στελεχών, αν είναι να γίνει η δουλειά. Γιατί βεβαίως οι business αποτελούν βασική αποστολή του «επιτελικού κράτους».

Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η κυβέρνηση-εταιρεία Μητσοτάκη άρχισε αμέσως να ξεπληρώνει «τα δάνεια» που είχε πάρει για να κερδίσει τις εκλογές. Ο σύμβουλος της εταιρείας που χτίζει το Ελληνικό αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για… το Ελληνικό, ενώ στην εταιρεία που θέλει να αναλάβει τα έργα παραχωρούνται διευκολύνσεις και προνόμια.

Με τον νόμο 4637 αλλάζει ριζικά η ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών. Καταργείται η αυτεπάγγελτη, εισαγγελική δίωξη των ποινικών παραβάσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με το νέο νόμο αποφασίζουν τα ίδια αν θα διώξουν τον..εαυτό τους, ενώ μετατρέπει το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Όπως η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση ευνοεί και κάποιους κακοπληρωτές εφοπλιστές, έτσι και τα 20+ εκατ της διαβόητης λίστας Πέτσα, που θα δοθούν μερικούς μήνες αργότερα, δεν είναι μόνο μια προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ μετεκλογικά: είναι και το «ευχαριστώ» για την καθοριστική προεκλογική βοήθεια.

Το ίδιο ισχύει για την αναβολή στην καταβολή της δόσης από τους καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες με πρόσχημα την πανδημία, ενώ στην πορεία προωθήθηκε νομοθεσία για την οριστική ανακούφισή τους με δόσεις επ αόριστον, ενώ αργότερα καταργήθηκε διάταξη του «νόμου Παππά», που υποχρέωνε τους τηλεοπτικούς σταθμούς να απασχολούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους.

Εκτός ίσως από κάποιες μπανανίες, δεν υπάρχει περίπτωση σοβαρής χώρας στην οποία ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Ανάπτυξης, να ζητάει δημοσίως συγνώμη από εκδότη, επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν του έκανε τη χάρη.

Στο πρότυπο των πολλών οικογενειακών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο έμπιστος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο Γρ. Δημητριάδης, ο ανιψιός του. Ο Γιώργος Τράγκας, που θα βρεθεί εκτός ενός ραδιοσταθμού και ενός καναλιού εξαιτίας του, θα δηλώσει:

«Άκουσα για πρώτη φορά ξαφνικά και έντονα το όνομα του μέσα στο γραφείο της ιδιοκτησίας των Παραπολιτικών FM. Εκεί με παρακάλεσαν θερμά, για οποιοδήποτε λόγο, καλό ή κακό, να μην αναφέρω το όνομα του στις εκπομπές μου…

..Φυσικά αυτό μου προκάλεσε εντύπωση. Είναι από παράξενο έως και παράλογο να μην σου κάνουν «συστάσεις» για την αυστηρή κριτική που ασκείς στον ίδιο τον πρωθυπουργό και να σου «συστήνουν» να μην αναφέρεσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν έχεις ασχοληθεί μαζί του. Εύλογα σου δημιουργείται η εντύπωση και η πεποίθηση ότι το πρόσωπο έχει μεγάλη δύναμη και εκ της θέσεως του επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της επιχείρησης».

Το μοντέλο αυτής της κυβέρνησης-επιχείρησης έχει, για την ίδια, και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Στα υπέρ της είναι το γεγονός ότι δεν εμποδίζεται από τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς φραγμούς, για να προσελκύσει στελέχη με τεχνογνωσία από άλλες παρατάξεις: με αυτόν τον τρόπο, μια σειρά πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς του ΠΑΣΟΚ στρατολογούνται στη νέα κυβέρνηση, καταλαμβάνοντας συχνά και επιτελικές θέσεις, όπως θα συνέβαινε με μια εταιρεία που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και κάνει μεταγραφές.

Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι, όπως κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, η κυβέρνηση του Μαξίμου μελετά συστηματικά την «αγορά » και τη συμπεριφορά των «πελατών» που αγοράζουν το προϊόν της, δηλαδή την ψηφίζουν. Το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και σε αυτές στηρίζει τις αποφάσεις του.

Κάποια στιγμή πριν από τις εκλογές, είχα ρωτήσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ αν τους ανησυχεί ότι οι θέσεις που εκφράζουν -απόλυση όλων συμβασιούχων του δημοσίου, 7ημερη εργασία χωρίς ωράριο κλπ- μπορεί να είχαν εκλογικό κόστος. « Όλα έχουν μετρηθεί με δημοσκοπήσεις », μου απάντησε. « Σίγουρα κάτι χάνεις, αλλά στις μετρήσεις βλέπουμε ότι, με αυτές τις θέσεις, κερδίζουμε περισσότερα».

Την ώρα που οι αντίπαλοι της κινούνται με λογικές προηγούμενων δεκαετιών, η ΝΔ διαθέτει το πιο καλοδουλεμένο σύστημα επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πρέπει να πιστωθεί στον «διευθύνοντα σύμβουλο» ότι ακούει τις συμβουλές του, Αλλωστε σε αυτό το σύστημα οφείλει βασικά την εκλογή του..

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε