My Twitter Feed

18 Ιανουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Εκσυγχρονίζεται ο στόλος όλος! -

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Σταθερή κατάσταση στο νομό μας -

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, 2022

Υπό κατάληψη σχολεία του Κιλκίς -

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, 2022

Δωρεάν τεστ σε οικισμούς -

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, 2022

Υπεύθυνος Υγείας στο ΚΙΝΑΛ -

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, 2022

Υπογειοποίηση ρεύματος σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, 2022

Εκχιονιστικά της ΠΕ στο Πάϊκο -

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, 2022

Ιός: Σταθερά σε υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, 2022

Η απώλεια της κοινής λογικής ως φαινόμενο του δημοσίου βίου

Γράφει ο Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην υπουργός

 

————————————————————————————-Τις τελευταίες ημέρες η κοινή λογική, ή τουλάχιστον όση έμεινε από αυτήν, φαίνεται να καταρρέει κι αυτή. Το «Μαξίμου» διαρρέει ότι οι βουλευτές – ή κάποιοι  από αυτούς- δεν ξέρουν να ψηφίζουν και υπηρετούν συντεχνίες. Εάν θα επεκτείναμε την λογική αυτή, μπορεί οι βουλευτές που εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό να θεωρηθούν από διορισμένους «κύκλους» ως  και εχθροί του λαού(!)

Αρθρογράφοι και σχολιαστές –σοβαρών κατά τα λοιπά μέσων- καλούν το διορισμένο πρωθυπουργό να «μαλώσει» τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, διότι αυτοί οι τελευταίοι δεν έχουν την ίδια άποψη με τη δική τους για την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Υπουργός και μάλιστα συνταγματολόγος, απειλεί με μακελειό εάν η Δικαιοσύνη –στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- κρίνει πως πρέπει η βουλή να ελέγξει πολιτικά πρόσωπα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τους.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει απροκάλυπτα στη δουλειά της δικαιοσύνης, ζητώντας την αλλαγή οικονομικών εισαγγελέων που «αποτόλμησαν» να κάνουν τη δουλειά τους.

Υπουργοί και πρώην υπουργοί δηλώνουν ότι δε διάβασαν το μνημόνιο, που μας δένει χειροπόδαρα για τα προσεχή 30 χρόνια. Κι ας ήταν οι ίδιοι –αυτοπροσώπως- που μας έλεγαν ότι αυτό θα μας έσωζε, λοιδορώντας τη ΝΔ, το Σαμαρά κι όποιον άλλον εξέφρασε επιφυλάξεις ή είχε άλλη άποψη.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Παιδείας εκφράζει την «περίεργη», τουλάχιστον, άποψη πως εάν γίνουν εκλογές τώρα, αυτό θα είναι μια «πρόσκαιρη νίκη του λαϊκισμού» (!). Εάν επεκτείνουμε την άποψη αυτή, οι εκλογές  -σύμφωνα με την ίδια αντίληψη- θα έπρεπε να γίνουν όταν θα διαφαινόταν ότι θα τις κέρδιζε η άποψη της κας  υπουργού. Κι αν δε διαφαινόταν κάτι τέτοιο, με την ίδια πάντα λογική, θα ήταν ίσως και περιττές.

Πολιτικοί αρχηγοί – ένας συγκεκριμένα- που στήριξαν την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά εντός ενός  πολύ συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, καλο-αρέσκονται στην άποψη να συγκυβερνούν μέχρι – τουλάχιστον- το τέλος της 4ετίας.

Την ίδια άποψη εκφράζουν  και «κινήματα» υπουργών και υφυπουργών, με τους ίδιους  προφανώς να μετέχουν ως κυβερνώντες στην «εθνοσωτήρια» πορεία.

Ο αδελφός του πρωθυπουργού, που ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για θέματα επενδύσεων σε τρίτες χώρες , μετακομίζει από τα 180 τ.μ. των Βριλησσίων, στα 500 τ.μ. της Εκάλης, απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Λέγοντας , λίγο πολύ, ότι όσοι θέτουν τέτοια ζητήματα και ερωτήματα πλήττουν τη Δημοκρατία, αφού κατά την αντίληψή του η έννοια αυτή είναι ταυτόσημη με το όνομα Παπανδρέου.

Με ιδιαίτερη έκπληξη βλέπουμε ακόμη πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να μεταχειρίζεται τους πάντες ως, κατ΄ ελάχιστον, ανόητους.  Όλος τυχαίως η εφημερίδα στην οποία ο ίδιος επί δεκαετίες ήταν στέλεχος προβάλλει κατ΄ αποκλειστικότητα έγγραφο της τρόικας , το οποίο έχει η κυβέρνηση, άρα και ο ίδιος, με το οποίο ζητείται η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας έτσι κλίμα για τη διάλυση ενός βασικού πυλώνα των εργασιακών σχέσεων που είναι η συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων. Κι όταν αρχίζει η συζήτηση για την αυθεντικότητα αυτού του εγγράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι αυτό που δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα  η επί πολλά χρόνια εφημερίδα του είναι αυθεντικό.  Την ίδια στιγμή οι λογικές του μνημονίου που παρατείνουν την ύφεση , την ανεργία, και  τινάζουν στον αέρα τη μεσαία τάξη και τον κοινωνικό ιστό διατηρούνται  στις πολιτικές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Παπαδήμου, που είναι το ίδιο με αυτό της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Σε αυτόν τον τραγέλαφο που βιώνουμε θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πάει άλλο έτσι. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες δεν τελειώνουν ούτε με την ολοκλήρωση του PSI,  ούτε με την υπογραφή μιας νέας δανειακής σύμβασης . Με αυτά τα δύο τελειώνει η δουλειά της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων απαιτεί συγκρούσεις με ισχυρά συμφέροντα και ριζωμένες αντιλήψεις. Απαιτεί ρίξεις με επιχειρηματικά και μιντιακά  «αφεντικά» που πορεύτηκαν μέσα από σχέσεις αλληλοϋποστήριξης και αλληλεξάρτησης,  με μέρος  του πολιτικού δυναμικού που κυβέρνησε  ή κυβερνά τον τόπο. Απαιτεί πρωτίστως τόλμη και ανεξαρτησία του πολιτικού δυναμικού και δευτερευόντως  τεχνοκρατική επάρκεια.

Μόνη πηγή δύναμης για την αναπόφευκτη πλέον αυτή σύγκρουση είναι ο λαός. Θέλουν δε θέλουν κάποιοι αυτός θα μιλήσει σύντομα.  Και όσοι επιχειρούν, σε μια ύστατη προσπάθειά τους, να τον εμποδίσουν, πρέπει να το ξανασκεφθούν σύντομα.

Σχόλια
4 Σχόλια to “Η απώλεια της κοινής λογικής ως φαινόμενο του δημοσίου βίου”
 1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Με τα όσα λέει ο πρώην υπουργός ταιριάζει να πεί κανείς: “συνεχίζεις να κομίζεις γλαύκαν εις Αθήνας”. Θαρρείς κι’ εμείς όλα αυτά που λέει δεν τα γνωρίζουμε, δεν τα βιώνουμε στο πετσί μας και περιμένουμε εναγωνίως απο αυτόν, αλλά και απο τον έτερον Καππαδόκη να μας “ανοίξουν τα μάτια”. Τώρα που οι δύο πρώην υπουργοί του Νομού Κιλκίς δεν έχουν την υπουργική καρέκλα, αλλά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο προς ανάλωση, επιδίδονται στο προσφιλές σπόρ των δηλώσεων-δημοσιευμάτων, ωσάν αυτοί επι των ημερών τους να τα έπραξαν σωστά και χωρίς καμμία ευθύνη ή ωσάν να ζούσαν σε άλλον πλανήτη. Η γνωστές τακτικές των κούφιων διαπιστώσεων-επικρίσεων, σαν άλλες μετά Χριστόν προφητείες, έχουν γίνει πλέον πολύ κακή συνήθεια. Αυτό βέβαια δείχνει κάτι πολύ ανησυχητικό, οτι δηλαδή συνεχίζουν να θεωρούν οτι οι πολίτες (που γι’ αυτούς είναι σκέτοι ψηφοφόροι), έχουν απωλέσει ή δεν διέθεταν ποτέ, την κοινή λογική και πως μόνον αυτοί, ως φωστήρες- καθοδηγητές διαθέτουν. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα οτι το “θεριό” ξυπνάει απο την χειμέρια κομματική νάρκη και θα έρθει ο καιρός που η πείνα θα το οδηγήσει εναντίον όλων αυτών που πρόδωσαν τις υποσχέσεις που έδωσαν, προκειμένου να του αρπάξουν την πολυπόθητη ψήφο. Αν πάλι, προκειμένου να περισώσουν ότι μπορούν, απευθύνονται σε πραγματικούς βλάκες, που πάντα θα υπάρχουν, τότε ας τους στείλουν προσωπικές επιστολές με τα “πιστεύω” τους και άς αφήσουν εμάς τους υπόλοιπους ήσυχους να πορευόμαστε με την κοινή λογική και όχι με την λογική των νύν και πρώην κυβερνώντων .

 2. Ο/Η νίκος λέει:

  Αγαπητέ Λούκυ Λουκ

  ας μην εχεις εμπαθειες γιατι απότι διαβάζω ο τσιτουρίδης δεν θέλει να σου κάνει μάθημα, αλλά να εκφράσει την άποψή του. Εσύ σαν δημοκράτης μπορείς να μην την διαβάσεις. Εγώ θέλω να ξέρω τι θέση παίρνει για αυτά τα ζητήματα.
  Κι ας είσαι λίγο περισσότερο υποψιασμένος γιατι ο τσιτουρίδης έγινε τροφή για τα πυροβόλα της διαπλοκής.Επέτρεψέ μου να σου πω μια άποψη. να μη φοβάσαι αυτούς που τους πολεμάει το σύστημα. να φοβάσαι αυτούς που τα έχουν με όλους καλά.

 3. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Αγαπητέ Νίκο,

  Η άποψή σου είναι απολύτως σεβαστή, όμως εμπάθεια θα ήταν, αν ο Τσιτουρίδης έκανε πρώτα πειστική αυτοκριτική και ζητούσε ένα συγνώμη για όλα όσα του αναλογούν(γιατί βέβαια δεν πιστεύω οτι επι υπουργείας του ήταν αμόλυντος και άσπιλος), κι’ εγώ παρ’ όλα αυτά θα συνέχιζα να τον επικρίνω. Οσο οι πολιτικοί δεν εντάσουν στο λεξιλόγιό τους και στην συμπεριφορά τους τις έννοιες της αυτοκριτικής και της συγνώμης, θα διατηρώ το δικαίωμα της αυστηρής κριτικής, που εσύ θέλεις να την ονομάζεις “εμπάθεια”. Τώρα άν υποστηρίζεις πως ο Τσιτουρίδης είναι θύμα της διαπλοκής και του συστήματος και όχι θύτης, πιθανόν να ξέρεις περισσότερα απ’ όσα γνωρίζω, αλλά πρέπει και να το αποδείξεις, οτι δηλαδή στην πολύ σοβαρή υπόθεση με τα ομόλογα ήταν απολύτως ανεύθυνος.

 4. Ο/Η kilkisiotis λέει:

  An tha parakolouthousate kalitera tin poreia tou Tsitouridi,tha eprepe na xerete oti i athliotita pou epedeixan kapioi gia to prosopo tou katereuse. H dikaiosini-oyte epi ND oyte epi PASOK -den vrike oyte endeixi paravatikis symperiforas tou-afou den eihe armodiotita gia to thema-to de PASOK egateleipse thn epeihirisi laspis,otan den eihe stoihia emplokis tou se exetastiki epitropi pou kateleixe ‘adoxa’ tis ergasies tis. Poly sintoma malista oi sykofantes tou tha logodotisoun stin dikaisini,stin opoia katefyge o Tsitouridis.

Σχολιάστε