My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Η απειλή, η πρόκληση και…

…ο ιμπεριαλισμός.

Του Τάσου Παππά.


Γιατί εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να υποδείξει στα μέλη του ΝΑΤΟ τους νέους (που δεν είναι και πολύ νέοι) εχθρούς για τη Δύση και να ζητήσει αύξηση των εξοπλισμών; Οι σύμμαχοι το αποδέχτηκαν χωρίς πολλές πολλές τσιριμόνιες.

Η Ρωσία του Πούτιν είναι η απειλή, η Κίνα του Σι είναι η πρόκληση. Πολλοί νόμισαν ότι κάτι έχει αλλάξει στις ΗΠΑ με την εκλογή Μπάιντεν. Δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τους χειρισμούς του τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του. Θεώρησαν ότι είναι σωστή η απόφασή του να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή. Είναι όντως σωστή, γιατί εξοστρακίζει τις επικίνδυνες αντιλήψεις του προκατόχου του Ντ. Τραμπ. Θεώρησαν ότι είναι σωστή η επιλογή του να επιχειρήσει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν.

Επιβάλλεται χωρίς δεύτερη κουβέντα, αρκεί να τη στηρίξουν η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ (οι εχθροί του Ιράν) και φυσικά να μην την υπονομεύσει το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Θεώρησαν ότι είναι σωστή η πρωτοβουλία του να προτείνει τη φορολόγηση των πολυεθνικών, θέλοντας να αποδείξει ότι δεν έχει βάση η άποψη πως σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί έλεγχος στην απληστία των πλουσίων και ότι δεν γίνεται να μπει φραγμός στους φορολογικούς παραδείσους όπου παρκάρουν τα θηριώδη κέρδη τους. Οποιαδήποτε πολιτική έχει στόχο τον περιορισμό της ασυδοσίας των πολυεκατομμυριούχων δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη. Θα δούμε βεβαίως αν αυτοί θα πειθαρχήσουν.

Εχουν μεγάλη παράδοση στις καθυστερήσεις και πλούσιες επιδόσεις στην κατασκευή παράθυρων διαφυγής, τα οποία χτίζουν με τη βοήθεια πρόθυμων κυβερνήσεων και ενός πελώριου δικτύου υποστήριξης από λομπίστες, δικηγορικές εταιρείες, πολιτικούς της περιστρεφόμενης πόρτας. Θεώρησαν ότι είναι σωστή η πολιτική που εφαρμόζει στο εσωτερικό των ΗΠΑ για ενίσχυση των αδύναμων στρωμάτων, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τον κεϊνσιανισμό, τον οποίο οι οπαδοί του τουρμποκαπιταλισμού είχαν τοποθετήσει στο μουσείο των οικονομικών θεωριών.

Ο αγώνας για τη μείωση των ανισοτήτων και την καταπολέμηση της φτώχειας πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς όμως αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει θεαματική πρόοδος όσο κάνει κουμάντο το αόρατο χέρι της αγοράς. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ολίγον σοσιαλδημοκράτης στα οικονομικά ζητήματα και σοβαρός στα θέματα κλιματικής αλλαγής και διασποράς των πυρηνικών όπλων Μπάιντεν, είναι αρχηγός μιας υπερδύναμης που δεν θέλει να χάσει τα πρωτεία στη διεθνή σκηνή. Δεν θα γίνει τώρα στα γεράματα πασιφιστής.

Η χώρα του έχει ανάγκη από εχθρούς, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα η επιμονή σε μια ιμπεριαλιστική λογική. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν ζωτικής σημασίας η ανακάλυψη ενός νέου σκιάχτρου ώστε να δικαιολογηθούν και οι στρατιωτικές επεμβάσεις και τα πραξικοπήματα και οι εξοπλιστικές δαπάνες. Για μερικά χρόνια τον ρόλο αυτό έπαιξε ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Σήμερα που αυτός βρίσκεται σε υποχώρηση, στο κάδρο μπαίνουν δυο μεγάλες χώρες.

Η Ρωσία, επειδή –σύμφωνα με την αντίληψη των πολιτικών και οικονομικών ελίτ της Δύσης– η αυταρχική ηγεσία της επιδιώκει να αναστήσει την ΕΣΣΔ, και η Κίνα, που εκτός από την οικονομική δύναμή της –σύντομα θα πιάσει κορυφή– έχει και υπολογίσιμη στρατιωτική ισχύ και απειλεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ να μείνει αδιάφορος. Αλλωστε, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ, άλλος με κυνισμό, άλλος πιο διακριτικά, τέτοιες πολιτικές έχουν υπηρετήσει. Το μήνυμα για την Ελλάδα; Σφίξτε το ζωνάρι και αγοράστε όπλα. Αν χρεοκοπήσετε, όπως το 2010, θα σας «σώσουν» το ΔΝΤ και οι τρόικες των Βρυξελλών. Αν δείτε τις μίζες να πέφτουν βροχή, σας πουλάμε ομπρέλες.

Ανάγωγα

Ολη αυτή η βαβούρα με τα όρια ηλικίας για το εμβόλιο της Astrazeneca -πότε όχι στους πάνω από τα 60, πότε ναι και μόνον στους πάνω από τα 60- καθώς και οι διαφορετικές πολιτικές για το ίδιο εμβόλιο σε πολλές χώρες, έχουν θορυβήσει τους πολίτες, έχουν ενισχύσει το ρεύμα των σκεπτικιστών και έχουν πυκνώσει τις τάξεις των αρνητών. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι μεγάλες. Φοβάμαι ότι σύντομα η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Και εδώ και αλλού.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε