My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την κυριακάτικη αργία

Σε κείμενό της με τίτλο “Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη Αργία – Στηρίζουμε τους αγώνες και την απεργία των εργαζόμενων στο εμπόριο στις 13 Απρίλη”, η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία, αναφέρει τα εξής:

kyriakatiki-argiaΕκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούνται για άλλη μια Κυριακή να τη θυσιάσουν δουλεύοντας στο χώρο εργασίας τους. Η ψήφιση στις 30 Μάρτη του πολυνομοσχεδίου-φονιάς που συμφώνησαν  κυβέρνηση και Τρόικα, ανοίγει διάπλατα παράθυρο για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Προβλέπει «πειραματικό» άνοιγμα για 52 Κυριακές το χρόνο σε 3 τουριστικούς νομούς. Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι τους θερινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές τα μαγαζιά είναι ανοιχτά τις Κυριακές με αποφάσεις της περιφέρειας (νομαρχιών). Το «παραθυράκι» του νέου νόμου έχει μοναδικό σκοπό την οριστική κατάργηση της αργίας όπως επιδιώκει εδώ και χρόνια το πολυεθνικό και ντόπιο εμπορικό κεφάλαιο.

Το σχέδιο κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας για να υποταχτεί πλήρως στους νόμους της αγοράς. Το μέτρο αφορά ήδη εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπηρεσίες που συνδέονται με το εμπόριο (μεταφορικές, λογιστικές, αποθηκευτικές κτλ) και θα επεκταθεί σε πολύ περισσότερους κλάδους, καθώς ανοίγει την όρεξη εργοδοτών, αλλά και του κράτους.

Για τα συμφέροντα μιας φούχτας αλυσίδων εμπορίου, οι εργαζόμενοι χάνουν μετά τους μισθούς και τις συντάξεις, και τον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην ανάπαυση, στην προσωπική ζωή. Το επιχείρημα για νέες θέσεις εργασίας είναι αστείο, όταν στο εμπόριο οι μόνες θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι ελαστικής απασχόλησης με μισθούς 300-400 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για να εκμεταλλευτούν τα νέα προγράμματα μαθητείας των άνεργων νέων, ώστε να απολύσουν τους παλιούς και να προσλάβουν για λίγους μήνες εργαζόμενους μιας χρήσης που θα δουλεύουν σχεδόν τζάμπα.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία η απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων θα είναι η χαριστική βολή για χιλιάδες εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες, ζουν με «έναντι», απολύονται χωρίς αποζημιώσεις. Η περιφέρεια είναι πρωταθλήτρια όχι μόνο στην ανεργία, αλλά και στην μαύρη εργασία και στη μετατροπή θέσεων πλήρους εργασίας σε μερικής. Τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα λουκέτα σε εμπορικές επιχειρήσεις (ΦΩΚΑΣ, SPRINTER, METROPOLIS κ.α.) έχουν αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ξεκρέμαστους, ενώ τα «πτωχευμένα» αφεντικά εμφανίζονται σε λίστες φορολογικών παραδείσων ή προκαλούν ως χορηγοί της… Εurovision! Ακόμα πιο σκανδαλώδης η περίπτωση του ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ (Σούπερ Μάρκετ), που ενώ έχει αφήσει απλήρωτους για πάνω από ένα χρόνο εκατοντάδες εργαζόμενους στους νομούς της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, απολαμβάνει την προστασία του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου για να σωθεί από την κατάσχεση της περιουσίας του.

Εκτός όμως, από τον κυβερνητικό υποψήφιο-βουλευτή της ΝΔ Ιωαννίδη που ψήφισε το πολυνομοσχέδιο,  οι νομάρχες και δήμαρχοι της περιφέρειας, με πρωταγωνιστές τους Μπουτάρη και Τζιτζικώστα, πρωτοστατούν στην προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, καθώς μάλιστα το ζήτημα αφορά τις αρμοδιότητές τους. Μαζί με τους εμπορικούς συλλόγους, έχουν τον τελευταίο λόγο στο θέμα του ωραρίου και της Κυριακής και μέχρι τώρα έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας, καθώς στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβρη τα καταστήματα άνοιξαν μια Κυριακή παραπάνω από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και ήδη συζητούν για άνοιγμα και τις Κυριακές που διαρκεί η ΔΕΘ.

Η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά και η Ανταρσία στη Θεσσαλική για την Ανατροπή στηρίζουν την απεργία που έχει κηρυχτεί στο εμπόριο την Κυριακή 13 Απρίλη και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους χώρους τους. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουν δικαίωμα όχι μόνο στην εργασία (και μάλιστα αμειβόμενη), αλλά και στην ξεκούραση, στη συνεύρεση με φίλους και οικογένεια, στην αναψυχή. Τα ψώνια δεν είναι διασκέδαση και μάλιστα σε βάρος εργαζομένων, που πολλές φορές δεν λαμβάνουν ούτε καν τη νόμιμη προσαύξηση του 75% και το δικαίωμα για ρεπό.

  • ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ
  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
  • ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ”
Σχολιάστε