My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Η Ειρήνη για τη μονάδα αποβλήτων

“Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και με δημόσιες δημοκρατικές διαδικασίες το σημείο χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων, μακριά από κατοικημένες περιοχές, με συμβατές χρήσεις γης και υποδομές περιβάλλοντος και ασφάλειας”.

Αυτό τόνισε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, μιλώντας τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Ράδιο Επιλογές για την μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στο Σταυροχώρι.

Η κ. Αγαθοπούλου είπε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων στη χώρα μας, διότι η ανεξέλεγκτη ρίψη τους είναι πολύ πιο επικίνδυνη, αλλά και η αποστολή τους στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και η μεταφορά των αποβλήτων αυτών σε μεγάλες αποστάσεις ενέχει σοβαρούς κινδύνους”. Πρόσθεσε, όμως, ότι “η σωστή επιλογή της περιοχής εγκατάστασης των εργοστασίων αυτών και η διασφάλιση της λειτουργίας τους με ασφάλεια είναι βασικές προϋποθέσεις, που δεν μπορούν να παραβλεφθούν”.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αγαθοπούλου τόνισε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση τέτοιας μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, διότι εκεί στεγάζονται πολλές βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα και φυσικά είναι αντίθετες και οι ίδιες σε ένα ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων σε γεωτεμάχιο δίπλα στην ΒΙ.ΠΕ.

Επίσης, όπως είπε, σε κοντινή απόσταση υπάρχουν κατοικημένες περιοχές, με τους κατοίκους και το τοπικά συμβούλια να έχουν τοποθετηθεί κατά της επένδυσης, αναλογιζόμενοι την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και της αγροτικής τους παραγωγής. Εξάλλου, παρόμοια επιχείρηση, επεξεργασίας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, δεν έλαβε έγκριση από το ΔΣ της ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε. το 2015, για παρόμοιους λόγους.

“Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία τεσσάρων τέτοιων εργοστασίων σε όλη την Ελλάδα, ένα από αυτά σχεδιάζεται να είναι στην Κεντρική Μακεδονία και είναι μάλλον αυτό που προορίζεται για τη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς. Επειδή όμως το Κιλκίς δεν θέλει και δεν του αξίζει να είναι «ο σκουπιδότοπος» της Β. Ελλάδας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και με δημόσιες και δημοκρατικές διαδικασίες το σημείο χωροθέτησης του εργοστασίου, μακριά από κατοικημένες περιοχές, σε περιοχές με συμβατές χρήσεις γης και υποδομές περιβάλλοντος και ασφάλειας και με τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων κάθε υποψήφιας περιοχής και κατ΄ επέκταση των κατοίκων της και της ντόπιας παραγωγής”, κατέληξε η κ. Αγαθοπούλου.

Ακούστε το απόσπασμα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=pbzHschT4gE

Πηγή: Δελτίο τύπου από Ειρ. Αγαθοπούλου

Σχολιάστε